30.9.13

Η κυβέρνηση και η Τρόικα επιμένουν στη φορολογία των αγροτεμαχίων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Η κυβέρνηση και η Τρόικα επιμένουν στη φορολογία των αγροτεμαχίων.


Το success story της κυβέρνησης καταρρέει καθώς η τρόικα επιμένει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 6 περίπου δις εκ των οποίων τα 2,1 δις θα προέλθουν από τη φορολογία των ακινήτων και των αγροτεμαχίων. Βαρύς θα είναι ο νέος φόρος ακινήτων του 2014 και ειδικά για τα μικρής αξία ακίνητα, δηλαδή αυτά των λαϊκών οικογενειών. Ο νέος φόρος ακινήτων που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014, θα αντικαταστήσει τόσο το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Αξίζει  επίσης να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν ξεχωριστά φόρο για το ακίνητο και για το οικόπεδο, κάτι που όπως είναι λογικό αναμένεται να δημιουργήσει μια κατάσταση απελπιστική για την πλειοψηφία των οικογενειών που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα.
Όσον αφορά το φορολογικό πλαίσιο για τα εντός σχεδίου οικόπεδα και τα αγροτεμάχια, παρόλο που δεν έχει ακόμη καθορισθεί πλήρως, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα να είναι δυσβάσταχτο. Επίσης, καμία αλλαγή ή κλιμάκωση δεν έχει περιληφθεί όσον αφορά τον Συντελεστή κατοικίας 5, με τον οποίο πενταπλασιάζεται ο φόρος για κάθε αγροτεμάχιο όπου ο ιδιοκτήτης έχει κτίσει σπίτι!
Το κυοφορούμενο νομοσχέδιο έχει στόχο την απαλλοτρίωση των σπιτιών, των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων των μικρομεσαίων στρωμάτων του χωριού και της πόλης. Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο φορολογούνται αγροτεμάχια. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να επιβάλλεται φόρος στο συντελεστή παραγωγής. Διότι τα αγροτεμάχια κύριοι «οικονομικοί εγκέφαλοι» της συγκυβέρνησης είναι συντελεστής παραγωγής όπως είναι τα μηχανήματα ενός εργοστασίου.
Έχει σε κάποιο οικονομικό σύστημα στις 5 ηπείρους φορολογηθεί το μηχάνημα του εργοστασίου επειδή παράγει πχ «κάλτσες»; Φυσικά και όχι κύριοι. Σε καμία χώρα δεν φορολογούνται οι «συντελεστές παραγωγής» παρά μόνο στην «τροικοκρατούμενη» Ελλάδα.
Είναι εγκληματικό την ώρα που οι αγρότες δεν μπορούν να επιβιώσουν λόγω των μνημονιακών πολιτικών να αυξάνει η συγκυβέρνηση επιπλέον το κόστος παραγωγής και να μειώνει το εισόδημα τους . Και είναι συγχρόνως προκλητικό να λέει την ίδια στιγμή η συγκυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται για τον πρωτογενή τομέα. Η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη διότι ενώ ετοιμάζεται να φορολογήσει τα χωράφια και αν μάλιστα υπάρχει σπίτι σε αυτά τότε ο συνολικός φόρος πενταπλασιάζεται!! Την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες των ακριβών περιοχών της Αττικής «ελαφρύνονται» αφού όσο ακριβή και να είναι η περιοχή που έχουν το ακίνητο ο συντελεστής δεν ξεπερνά ποτέ το 3,5.
Οι αγρότες και όλα τα μικρομεσαία στρώματα δεν έχουν άλλη επιλογή, πρέπει να ανατρέψουν τώρα την κυβέρνηση της καταστροφής και να αναδείξουν στην κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ για να σταματήσει η καταστροφή και η φοροεπιδρομή.


Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση