17.9.13

«Να καλυφτούν τα κενά εκπαιδευτικών στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο Βλαχόπουλου Μεσσηνίας »

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ

·         ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Θέμα: «Να καλυφτούν τα κενά εκπαιδευτικών στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο Βλαχόπουλου Μεσσηνίας »


Μεγάλη ανησυχία    επικρατεί στους γονείς και τους μαθητές της Δ.Ε. Βλαχόπουλου του Δήμου Πύλου-Νέστορος στο Ν. Μεσσηνίας λόγω μη λειτουργίας του νηπιαγωγείου και της υπολειτουργίας του δημοτικού σχολείου. Η αναστάτωση έχει προκληθεί εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών και την αδράνεια του Υπουργείου να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στα εν λόγω σχολεία.
Συγκεκριμένα στο νηπιαγωγείο Βλαχόπουλου η εκπαιδευτικός, που είναι οργανικά τοποθετημένη, βρίσκεται σε άδεια άνευ αποδοχών αλλά ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί νηπιαγωγός για να λειτουργήσει το νηπιαγωγείο. Η πρόσληψη αναπληρωτή νηπιαγωγού στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνεπάγεται κανένα δημοσιονομικό κόστος. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο αριθμός των παιδιών υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό που δικαιολογεί τη λειτουργία του νηπιαγωγείου.
Επίσης το δημοτικό σχολείο Βλαχόπουλου έχει χαρακτηριστεί   ως 3/θέσιο δηλ. θα έπρεπε να υπάρχουν τοποθετημένοι οργανικά τρείς (3) δάσκαλοι. Στο σχολείο όμως είναι τοποθετημένοι μόνο δύο (2) δάσκαλοι, παρόλο που ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών απαιτεί και δικαιολογεί και τρίτο δάσκαλο.
Επειδή η δωρεάν Δημόσια Παιδεία είναι στοιχειώδης και συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση του κράτους.
Επειδή οι περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν δεν είναι οι μοναδικές εξαιρέσεις αλλά μάλλον ο κανόνας.
Επειδή η απαξίωση του δημόσιου σχολείου δεν μπορεί συνεχίζεται.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
 
  • Προτίθεται να προβεί και πότε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να προσληφθούν άμεσα εκπαιδευτικοί για την κάλυψη των παραπάνω κενών ώστε να σταματήσει η απαξίωση του δημόσιου σχολείου;
  • Γιατί δεν έχει προσληφθεί αναπληρωτής στη θέση του εκπαιδευτικού που βρίσκεται σε άδεια άνευ αποδοχών αφού αυτό δεν συνεπάγεται δημοσιονομικό κόστος; Μήπως είναι και αυτό «μνημονιακή υποχρέωση»;

Ο ερωτών βουλευτής


Πετράκος Αθανάσιος


Μετάφραση