2.1.14

2η απάντηση στις συκοφαντίες Μουρούτη

2η απάντηση στις συκοφαντίες Μουρούτη

ΟΦΕΊΛΩ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΊΣΩ ΤΙΣ ΘΈΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΉΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑΣ ΚΑΡΕΛΙΑ.
ΠΡΟΚΑΛΏ ΤΟΝ ΚΟ ΜΟΥΡΟΥΤΗ ΝΑ ΑΠΑΝΤΉΣΕΙ ΤΙ ΈΧΕΙ ΚΆΝΕΙ ΑΥΤΌΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΤΟΥ.
ΣΤΑ ΨΈΜΑΤΑ,ΣΤΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΊΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΘΛΙΌΤΗΤΕΣ ΑΠΑΝΤΆΜΕ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΊΑ 

ΘΑΝΆΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

3 Συνημμένα αρχεία

Δελτίο Τύπου 20/02/2013
ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ.
Γραφεία : ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ιατροπούλου & Δαγρέ 2 Τ.Κ 24100
Τηλ:  2721087191, fax : 2721087191
ΑΘΗΝΑ Βουλής 4, Γραφείο 312
Τηλ: 2103706183 & 6383,
Θέμα: Δελτίο τύπου με την ομιλία του Θανάση Πετράκου στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, της Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης : Εξέταση της πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση των προϊόντων καπνού και των συναφών προϊόντων (COM 2012/788 τελικό).
Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θεωρώ ότι αυτό που γίνεται, εδώ και κάποια χρόνια από την Ε.Ε., είναι και υποκριτικό και ύποπτο, καθώς υπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες, συγκεκριμένα λόμπυ και συγκριμένα συμφέροντα.
Εξηγούμαι: Το ότι είναι υποκριτικό προκύπτει από το εξής, κύριε Υπουργέ. Τι θέλουν;
1.      Να καταργήσουν τα τσιγάρα, τύπου slim. Δηλαδή, τα υπόλοιπα τσιγάρα έχουν λιγότερο καπνό; Τα λεπτά τσιγάρα έχουν λιγότερο καπνό, λέω εγώ. Άρα, δεν τους έπιασε, ξαφνικά, ο πόνος να προστατεύσουν την Υγεία. Τους πήρε ο πόνος, διότι  η Ελληνική Καπνοβιομηχανία έχει «κατακτήσει» την αγορά στην Βουλγαρία, στη Ρωσία κ.α. με τα λεπτά τσιγάρα, τύπου slim. Παίζονται, λοιπόν, παιχνίδια και πρέπει, κύριε Υπουργέ, να μην δεχθείτε την «φωτογραφική» διάταξη για την κατάργηση των λεπτών τσιγάρων, τύπου slim. Πρέπει να αντισταθείτε.
2.      Η αύξηση της φορολογίας των φθηνών τσιγάρων ξεκίνησε το 2005 και το δέχτηκε, τότε, η Κυβέρνηση. Είπαν να αυξηθεί η φορολογία στα φθηνά τσιγάρα, αλλά στα ακριβά να μην αυξηθεί. Ποιοι παράγουν τα ακριβά τσιγάρα; Συγκεκριμένες πολυεθνικές. Ποιοι έβγαζαν φθηνά τσιγάρα; Συγκεκριμένες ελληνικές βιομηχανίες. Τι έγινε με την αύξηση της φορολογίας των φθηνών τσιγάρων; Προχθές, έγινε και νέα αύξηση, με αποτέλεσμα να έχουν εξισωθεί. Ποιον εξυπηρετεί αυτό; Εξυπηρετεί την ελληνική βιομηχανία και την παραγωγή, ή εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολυεθνικές; Εγώ απαντώ, ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολυεθνικές. Προστατεύουν τη δημόσια Υγεία με αυτά τα παραμύθια; Όχι, και σας μιλάει ένας που έχει αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα από το 1990, αλλά δεν αντέχω αυτήν την υποκρισία από χώρες, οι οποίες είναι υπέρ των πυρηνικών σταθμών για παραγωγή ενέργειας και όταν τους συμφέρει αυξάνουν και τα εργοστάσια να παράγουν ενεργεία από λιγνίτη. Συμφέροντα εξυπηρετούνται.
Εμείς, τουλάχιστον, σε αυτές τις διατάξεις σας καλούμε να πείτε όχι. Όλοι οι εργαζόμενοι στις καπνοβιομηχανίες,  όλα τα σωματεία είναι αντίθετα και γι' αυτό πρέπει να συμβάλετε και να μην δεχθείτε αυτές τις διατάξεις, οι οποίες θα είναι καταστροφικές, γιατί θα κλείσουν όλα τα ελληνικά εργοστάσια και θα μπει και άλλος κόσμος την ανεργία.
Επιπλέον, με την αύξηση της φορολογίας οι αρχές εκτιμούσαν, ότι το λαθρεμπόριο των τσιγάρων μέχρι το 2004, ήταν 3%, αλλά αποδείχτηκε ότι είναι 17% φέτος. Με αυτό που πάει να γίνει τώρα, θα πάει πάνω από το 20% το λαθρεμπόριο. Ούτε η εθνική οικονομία προστατεύεται. Άρα, έχω την άποψη, ότι δεν πρέπει να συμφωνήσετε στις Βρυξέλλες με τη συγκεκριμένη εισήγηση.

Το Γραφείο Τύπου 

Δελτίο Τύπου 23/02/2013
ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ.
Γραφεία : ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ιατροπούλου & Δαγρέ 2 Τ.Κ 24100
Τηλ:  2721087191, fax : 2721087191
ΑΘΗΝΑ Βουλής 4, Γραφείο 312
Τηλ: 2103706183 & 6383,
Θέμα: Δελτίο τύπου με την 2η ομιλία του Θανάση Πετράκου στην 2η κοινή συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, της Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης : Εξέταση της πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση των προϊόντων καπνού και των συναφών προϊόντων (COM 2012/788 τελικό).
Στην 2η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την οδηγία της ΕΕ για τον καπνό και τα τσιγάρα ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μίλησε εκ νέου και τόνισε τα εξής:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Σαφώς το ελληνικό Κοινοβούλιο και τα μέλη του οφείλουμε να παίρνουμε όλα εκείνα τα μέτρα που διαφυλάσσουν την δημόσια υγεία. Στα πλαίσια αυτά οφείλουμε να πείσουμε τους πολίτες της χώρας μας ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία τους. Νομίζω ότι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και σε αυτό κανείς δεν αντιλέγει, δηλαδή κανένας συνάδελφος αλλά και κάθε λογικός άνθρωπος.
Από το σημείο αυτό το οποίο πρέπει να είναι και θα πρέπει να είναι και η σταθερή μας θέση η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας μέχρι την υιοθέτηση της συγκεκριμένης Οδηγίας, υπάρχει κατά την προσωπική μου άποψη απόσταση 180 μοιρών.
Η συγκεκριμένη Οδηγία, δεν εξυπηρετεί αυτό το στόχο ισχυρίζομαι: Πρώτον, ο σκληρός πυρήνας της - το ανέπτυξαν και οι προηγούμενοι συνάδελφοι και ο κ. Πρόεδρος πολύ αναλυτικά -  παραβιάζει, η Επιτροπή υπερβαίνει τις αρμοδιότητές της και παραβιάζονται οι οι Αρχές της Επικουρικότητας και της Αναλογικότητας. Εδώ, πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς, κύριε Γενικέ, και δεν μπορούμε να πάμε πίσω.
Δεύτερον, πάμε στην ουσία και το τι κάνει η Οδηγία. Διαφυλάσσει την υγεία; Ισχυρίζομαι όχι. Γιατί; Γυρίζω μερικά χρόνια πίσω και για να δω από πού έχει ξεκινήσει. Πριν από μερικά χρόνια, το 2004 – 2005, πάλι, έγινε μία προσπάθεια και η οποία δυστυχώς τότε έγινε πραγματικότητα, πέρασε, δηλαδή να αυξηθεί η φορολογία των φτηνών τσιγάρων. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί συγκεκριμένες ελληνικές καπνοβιομηχανίες είχαν πάρει μεγάλο μερίδιο στην αγορά και κάποιες πολυεθνικές δεν το ήθελαν αυτό. Μειώθηκε το κάπνισμα με την αύξηση της φορολογία των φτηνών τσιγάρων και η τιμής του προσέγγισε τα ακριβά τσιγάρα; Ή ενισχύθηκαν ουσιαστικά τα σήματα συγκεκριμένων πολυεθνικών; Ισχυρίζομαι το δεύτερο. Αυτό είναι αποδειγμένο.
Δεύτερο ζήτημα. Ποιο είναι το όφελος για την δημόσια υγεία αν καταργηθούν τα λεπτά τσιγάρα; Τι; Δηλαδή, τα λεπτά τσιγάρα έχουν πολύ περισσότερο κατά την Ε.Ε. καπνό και πολύ ποιο επιβλαβές από τα συνήθη; Προφανώς, όχι. Δεν μπορούν να ισχυριστούν κάτι τέτοιο. Γιατί καταργούν τα λεπτά τσιγάρα; Διότι ελληνικές καπνοβιομηχανίες έχουν 1η θέση στην Βουλγαρία και την Αυστρία, 2η θέση στην Ρωσία και σε μία σειρά από άλλες χώρες σε αυτή την κατηγορία των λεπτών τσιγάρων.
Άρα, λοιπόν, ποιος είναι στόχος; Να κλείσουν την αγορά από τις ελληνικές – να κλείσει η Οδηγία την ευρωπαϊκή αγορά σε ελληνικές βιομηχανίες και να ενισχυθούν συγκεκριμένες πολυεθνικές. Τρίτο επιχείρημα, τα λεπτά τσιγάρα αν φτιαχτούν σε μια τρίτη χώρα όπως π.χ. στην Τουρκία, στο Ισραήλ ή οπουδήποτε, θα απαγορεύονται στην Ε.Ε.; Η Απάντηση είναι όχι; Άρα, λοιπόν, ποιο είναι το πρόβλημα; Επομένως, από αυτό το γεγονός με τα λεπτά τσιγάρα, προκύπτει κατά την άποψή μου και πιστεύω και κατά την κοινή λογική το συμπέρασμα ότι εδώ προωθούνται συγκεκριμένα συμφέροντα και δυστυχώς η Επιτροπή με την συγκεκριμένη Οδηγία προωθεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων λόμπι.
Σε ότι αφορά για το θέμα με την έκταση του εμβαδού, το είπαν και άλλοι συνάδελφοι και δεν θα επιμείνω σε αυτό.
Από την άλλη μεριά, επίσης τι έχει γίνει με την αύξηση της φορολογίας αλλά και με όλα αυτά και τι θα προκύψει; Όπως είπε και ο Εισηγητής μας, αύξηση του λαθρεμπορίου των τσιγάρων. Γνωρίζουμε ότι και τώρα γίνεται λαθρεμπόριο και κυρίως αυτό είναι στην Βόρεια Ελλάδα. Τι θα γίνει; Άρα, δηλαδή, αυτό συμβαίνει από χώρες που δεν βρίσκονται στην Ε.Ε. ή άλλες και επομένως η συγκεκριμένη Οδηγία από όποια πλευρά και αν τι δεις, δεν προωθεί καθόλου την δημόσια υγεία αλλά μόνον συγκεκριμένα συμφέροντα που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα και των ελλήνων παραγωγών, και της ελληνικής καπνοβιομηχανίας, αλλά πάνω από όλα όμως - από αυτά που λέω - αποδεικνύουν ό,τι είναι υποκρισία και μεγάλη υποκρισία το δήθεν ενδιαφέρον για την προστασία των καταναλωτών.
Γιατί προστασία των καταναλωτών, σημαίνει ό,τι μπορεί να γίνει με 2 τρόπους, ή πείθεις τους ευρωπαϊκούς λαούς και όλους τους λαούς του κόσμου ότι δεν πρέπει να καπνίζει κανένας και αυτό είναι το ορθό ή το απαγορεύεις, αλλά αυτό είναι κάτι άλλο και δεν το συνιστώ.
Άρα η ΕΕ με αυτήν την οδηγία ουσιαστικά δημιουργεί προβλήματα τον Α και προωθεί τον Β. Νομίζω και πολύ σωστά, όπως είπαμε, δεν πρέπει να το δεχτεί η ελληνική Κυβέρνηση. Πρέπει να βρει τους συμμάχους και να τους πείσει και να αποκαλύψει ότι αυτή η οδηγία δεν συμβάλλει ούτε στην υγεία αλλά ούτε συνάδει με τις αρμοδιότητες της Επιτροπής και ούτε συνάδει με τα συμφέροντα της χώρας και επομένως θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο όπως είπε και ο κ. Πρόεδρος, να κερδίσουμε - να μην περάσει η συγκεκριμένη Οδηγία.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Το Γραφείο Τύπου
 7/1/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση καταστρέφουν τις Ελληνικές βιομηχανίες

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θανάσης Πετράκος συναντήθηκε     με τους εκπροσώπους του <<Συνδυασμού Εργαζομένων της καπνοβιομηχανίας Καρέλια>> Τάκη Μουλά, Βαγγέλη Μπάκα, Δημήτρη Λαγωνικάκο και Νίκο Λουμάκη και    με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων της καπνοβιομηχανίας Καρέλια Νίκο Παραγκίνη.
Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν το Θανάση Πετράκο και ζήτησαν τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις καταστροφικές συνέπειες που θα υπάρξουν στην απασχόληση και στην προοπτική της καπνοβιομηχανίας Καρέλια αν υιοθετηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν οι οποίες προβλέπουν την κατάργηση των λεπτών τσιγάρων τύπου slim.
Διότι είναι γνωστό ότι η καπνοβιομηχανία Καρέλια έχει το 40% της παραγωγής της στο slim, συνεπώς θα χαθεί άμεσα το 40% των θέσεων εργασίας (τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι)
Επιπλέον τόνισαν ότι η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζοντας την καταστροφική πολιτική Αλογοσκούφη αύξησε ακόμα περισσότερο τη φορολογία και την τιμή στα φτηνά τσιγάρα καθώς επίσης και στον καπνό για στριφτά τσιγάρα, ενώ άφησε άθικτη την φορολογία και την τιμή των ακριβών τσιγάρων.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τόνισε ότι:
Η τρικομματική κυβέρνηση προωθεί αποκλειστικά όλες τις προτάσεις της Ε.Ε. που υπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Είναι φανερό ότι η εισήγηση της  Κομισιον  για την απαγόρευση των  τσιγάρων τύπου slim είναι φωτογραφική υπέρ συγκεκριμένων πολυεθνικών και εις βάρος της τοπικής βιομηχανίας.
Επιπλέον με την αύξηση της φορολογίας και της τιμής των φτηνών τσιγάρων καταλύεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των φτηνών τσιγάρων που παράγει η Μοναδική Τοπική Καπνοβιομηχανία υπέρ των εισαγόμενων  και  ακριβών τσιγάρων των πολυεθνικών.  Επίσης  η  πολιτική  αυτή  αντικειμενικά  ενισχύει  το  λαθρεμπόριο. Είναι  χαρακτηριστικό  ότι  το  2005  το  λαθρεμπόριο ήταν  3%  και  το  2012  πλησίασε  το  17% και  με  την  νέα  αύξηση  είναι  πιθανό  να  ξεπεράσει  το  20%    Για όλους αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήταν και είναι ριζικά αντίθετος με τις αποφάσεις που έχουν  ήδη παρθεί και θα κάνει ότι είναι δυνατόν να ανατραπούν.
  Ο  Θανάσης Πετράκος διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα αγωνιστεί για να μην περάσουν οι καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν οι οποίες θα έχουν δραματικές συνέπειες στην απασχόληση των εργαζομένων, στην τοπική οικονομία και στην συρρίκνωση της τοπικής βιομηχανίας.

Τέλος  τόνισε  ότι  για  μια  ακόμη  φορά  επαληθεύεται   η θέση  του  ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ότι η πολιτική των μνημονιακών δυνάμεων οι  οποίες  μιλούν για την  ανάπτυξη,    όχι  μονο  δεν  οδηγεί  σε  ανάπτυξη    αλλά  είναι πάντα     εις βάρος της τοπικής οικονομίας και της τοπικής ανάπτυξης και  υπέρ  των  πολυεθνικών

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Μετάφραση