30.1.14

Εισήγηση στη κατ άρθρο συζήτηση του Θανάση Πετράκου Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ (Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Εισήγηση στη  κατ άρθρο συζήτηση του Θανάση Πετράκου Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ (Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων)


Το Βίντεο της Ομιλίας: http://youtu.be/uz0cEepkHCM
Παρατίθεται η ομιλία:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ:
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Αναπτύξαμε στην εισήγησή μας και οι αγορητές και οι ομιλητές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ το γιατί δεν πρέπει να ξεπουληθεί ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ, γιατί δεν έχετε τέτοιο δικαίωμα.
Υπάρχει ένας επιπλέον λόγος, που δεν έχετε δικαίωμα. Γιατί μέσα στον ΑΔΜΗΕ, στην περιουσία του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, είναι ενσωματωμένη η ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων. Αυτό δεν μπορείτε να το ξεπεράσετε. Οι 151 Βουλευτές που βρέθηκαν και ψήφισαν το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, αυτό δεν μπορούν να το ξεπεράσουν.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν σύσσωμοι. Αυτή την ώρα είναι έξω απ’ την Βουλή σε κινητοποίηση με 100% απεργία σε όλον τον ΑΔΜΗΕ και σε όλη τη ΔΕΗ. Ποιος έχει κοινωνική νομιμοποίηση από τους δύο;
Δεν έχετε όμως και κανένα επιχείρημα. Και γι’ αυτό καταφύγατε σε ανακρίβειες. Και το δυστύχημα είναι ότι όταν κάποιοι οι οποίοι γνωρίζουν  καλά τα πράγματα, λένε άλλα, αυτό λέγεται ψέμα συνειδητό. Γιατί; Γιατί δεν έχετε κανένα επιχείρημα να υποστηρίξετε γιατί πρέπει να πωληθεί ο ΑΔΜΗΕ. Δεν μπορείτε να πείτε ότι είναι ζημιογόνος.
Καταφύγατε, λοιπόν, στην πρώτη ανακρίβεια, τεράστια ανακρίβεια. Και το μπερδεύατε και το λέγατε με έναν τρόπο, για να δημιουργείτε την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι τέλος πάντων το επιβάλει κάποια κοινοτική οδηγία. Σας απαντήσαμε και σας απαντούμε με σαφήνεια και ανταπαντήστε, αν μπορείτε. Ποια κοινοτική οδηγία επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση των δικτύων; Καμία . Διότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο ο Πρόεδρος του EUROGROUP θα έπρεπε να ήταν αυτός που θα παραβίαζε πρώτος τις κοινοτικές οδηγίες.
Καλά, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά που λέτε. Δεν έχετε επιχείρημα γι’ αυτό. Καμμία κοινοτική οδηγία δεν επιβάλλει. Είναι επιλογή σας, πολιτική, μνημονιακή. Και ήταν ειλικρινής ο κ. Κουκουλόπουλος -τουλάχιστον σε αυτό- και είπε ότι κατέστη μνημονιακή υποχρέωση. Άρα, δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα.
Τι μας λέτε; Κατοχυρώνουμε την συμμετοχή του δημοσίου  , έχουμε το 34%, βάζουμε και τροπολογία και το κατοχυρώνουμε απόλυτα. Τι κατοχυρώνετε; Μού θυμίζετε τον μακαρίτη το Λάσκαρη, ο οποίος έλεγε ότι με έναν νόμο κατήργησε την πάλη των τάξεων. Εσείς θα καταργήσετε τώρα τη λειτουργία του καπιταλισμού με έναν νόμο.
Μα, η ίδια η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής λέει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κατ’ απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό λέει ο νόμος περί ανωνύμων εταιρειών. Το 34% έχει ορισμένα δικαιώματα. Να μην το πετάξουν εντελώς έξω. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από την πλειοψηφία. Γι’ αυτό το λόγο αγωνίζονται όλοι να έχουν το 51% τουλάχιστον, για να έχουν πλειοψηφία.
Δεύτερον, πέρα από το άρθρο 1, που σας είπα, υπάρχει και το άρθρο 5. Τι λέει το Επιστημονικό Συμβούλιο; Βάζει σοβαρό ζήτημα. Έχει σοβαρή ένσταση. Και ξέρουμε πώς μιλάει. Η σοβαρή ένσταση, όταν τη λέει έτσι το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, σημαίνει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι υπάρχει ουσιώδης αντίρρηση η οποία ουσιαστικά ακουμπάει σε αντισυνταγματικότητα.
Πώς μπορεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση δύο Υπουργών να αλλάξει το πώς θα γίνει η αποκρατικοποίηση; Και μου έκαναν μεγάλη εντύπωση οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο Εισηγητής του, που είπαν να έρθει στην Επιτροπή. Αλήθεια, αυτό λέγατε πριν; Να έρθει μόνο στην Επιτροπή η οποιαδήποτε αποκρατικοποίηση; Δεν λέγατε να έρθει στην Ολομέλεια; Άλλη αλλαγή στάσης αυτό.
Τι άλλα μας είπατε; Ότι αγωνιζόσαστε για το φτηνό ρεύμα. Μάλιστα. Πρώτον, πότε ακρίβυνε το ρεύμα; Την τελευταία δεκαετία. Από το 2003 μέχρι το 2013 έχει ακριβύνει κατά 98%. Πόσο έχει ακριβύνει τα τέσσερα τελευταία χρόνια; Κατά 52%. Τι συνέβη το 2003; Άρχισε να εφαρμόζεται η οδηγία περί απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Δεύτερο ζήτημα: Θέλετε να πάμε σε φτηνό ρεύμα; Μάλιστα. Θα προσχωρήσω προσωρινά στη δική σας λογική και θα πω: Εμείς λέμε ότι έγινε γι’ αυτό. Και αποδείχτηκε αυτά τα δέκα χρόνια που έχουμε τη λεγόμενη απελευθέρωση ή, όπως το λέμε εμείς αλλιώς, ιδιωτικοποίηση της ενέργειας.
Πάμε, όμως, στη δική σας λογική. Να έχουμε φτηνό ρεύμα με τη δική σας λογική; Ωραία. Φέρτε αύριο το πρωί νομοσχέδιο που να αλλάξει: Πρώτον, ο τρόπος εισόδου των μονάδων μέσα στο σύστημα, να μπαίνουν φθηνότερες, από τη φθηνότερη στη ακριβότερη. Είσαστε διατεθειμένοι να γίνει; Σας προκαλούμε.
Δεύτερον, να αναπτυχθούν υδροηλεκτρικά, τα οποία είναι ΑΠΕ και παράγουν τη φθηνότερη ενέργεια .
Τρίτον, να καταργηθούν τα 510 εκατομμύρια που δίνονται στους ιδιώτες από το Μηχανισμό Ανάπτυξης Μεταβλητού Κόστους και από το διπλασιασμό των ΑΔΙ, των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύων. Δεν είναι παράνομο, είναι παράλογο, όμως, σε μια χώρα -γιατί ο κ. Κουκουλόπουλος είπε και αλήθειες- να έχουμε 17.400 εγκατεστημένη ισχύ και να χρειαζόμαστε 8.000 ΜW και να μου λέτε ότι θα δίνετε και ΑΔΙ για να σώσετε το σύστημα.
Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τον οποίο πληρώνει η ΔΕΗ.
Πέμπτον, να ζητήσετε αναστολή πληρωμής τέλους ρύπων, όπως ζήτησε η Πολωνία,  για πέντε χρόνια μέχρι να φύγουμε από την ύφεση. Με όλα αυτά μειώνεται το κόστος τουλάχιστον κατά 1 δισεκατομμύριο 300 εκατομμύρια για να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος.
Άλλο επιχείρημα: Η ΔΕΗ έχει ελλείμματα. Αλήθεια; Γιατί εμπαίζετε τον ελληνικό λαό; Από πότε η ΔΕΗ άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα; Από τα μνημονιακά χρόνια, από το 2010. Πότε μεγάλωσαν τα ελλείμματα της; Φορτώνοντάς της το χαράτσι. Τι έχει γίνει; Γιατί έχει ελλείμματα η ΔΕΗ; Για την ENERGA και την HELLAS POWER.
Η ENERGA και η HELLAS POWER, οι οποίες επιβάρυναν 300 εκατομμύρια.
Δεύτερος λόγος για τα ελλείμματα της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ παράγει το 67% και πουλάει το 100% και το άλλο 33% το αγοράζει σε πολύ ακριβές τιμές από τις μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών και τις ΑΠΕ. Εσείς με τις επιλογές σας ρίξατε τον κόσμο αυτή τη στιγμή και τους μικροεπενδυτές στον καιάδα με τις ΑΠΕ, δίνοντάς τους μεγάλες τιμές τότε και τώρα κουρεύοντάς τες. Τους μεγάλους ακόμα και τώρα τους εξασφαλίζετε.  Με το τελευταίο νομοσχέδιο παίρνουν υψηλές τιμές δίνοντας για μεγαλύτερα 2MW.
Είπε, επίσης ο κ. Κουκουλόπουλος -αυτό είναι αστείο φαντάζομαι, δεν το πιστεύει ούτε ο ίδιος- ότι δεν είναι πώληση, αλλά είναι επενδυτικό πρόγραμμα. Θα απαντήσουμε για το επενδυτικό πρόγραμμα.
Επίσης, λέτε ότι πουλάτε τα δίκτυα για να σώσετε τη ΔΕΗ. Προφανώς, εμπαίζετε πάλι τη Βουλή και σε αυτό. Ο κ. Κουκουλόπουλος το αποκάλυψε και αυτό. Ήταν σε αυτό ειλικρινής. Είπε ότι πωλείται το 17% της ΔΕΗ. Οπότε θα μείνει το  34%. Λάθος, δεν κάνατε καλούς υπολογισμούς. Με την πώληση και των δικτύων, ουσιαστικά, η δημόσια ΔΕΗ, η εναπομείνασα μαζί με το 17%, θα είναι στο 24,8%. Άρα, καμία καταστατική μειοψηφία στην ουσία στον όμιλο ΔΕΗ δεν θα υπάρχει. Η πλειοψηφία του δημοσίου θα είναι 24,8%. Κάντε τους λογαριασμούς και θα τα πούμε.
Τρίτον, για να γίνουν επενδύσεις στα δίκτυα. Αυτό είναι ο μεγαλύτερος μύθος που λέγεται μέσα σε αυτήν τη Βουλή. Λέτε: Θέλουμε 2,5 δισεκατομμύρια και επειδή δεν τα έχουμε τα 2,5 δισεκατομμύρια, θα πουλήσουμε τον ΑΔΜΗΕ για να βρεθούν. Αλήθεια; Δηλαδή, μας λέτε ότι ο ιδιώτης θα δώσει λεφτά να αγοράσει τον ΑΔΜΗΕ και θα βάλει και 2,5 δισεκατομμύρια να κάνει επενδύσεις; Έτσι έκαναν και οι παραχωρησιούχοι στους δρόμους; Έβαλαν από την τσέπη τους ή όταν έγινε η κρίση ζήτησαν από το κράτος να βάλει παραπάνω για να συνεχιστούν τα έργα τώρα, μετά από τρία χρόνια;
Πρώτον, για τη διασύνδεση των Κυκλάδων είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση από τον υπάρχοντα δημόσιο ΑΔΜΗΕ με τους τρόπους που έχουμε πει και μέσω του ΕΣΠΑ και μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και εξ ιδίων πόρων.
Δεύτερον, να μας εξηγήσετε γιατί επιλέγετε τη διασύνδεση της Κρήτης από την Αττική και όχι από την Πελοπόννησο, τα Κύθηρα και Αντικύθηρα που θα γίνει με εναλλασσόμενο να πάει με 300 εκατομμύρια. Γιατί; Να απαντήσω εγώ; Μήπως επειδή σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να συμμετέχει μόνο η SIEMENS, δηλαδή για να χρησιμοποιήσετε το μύθο και να πείτε ότι θέλουμε 2,5 δισεκατομμύρια και δεν τα έχουμε, άρα πρέπει να τα πουλήσουμε;
Ο ΑΔΜΗΕ έχει κάνει στα δυο τελευταία μνημονιακά χρόνια επενδύσεις ύψους 253 εκατομμυρίων. Άρα, ούτε ζημιογόνος είναι ούτε δεν μπορεί να κάνει επενδύσεις. Άρα και σε αυτό δεν έχετε κανένα επιχείρημα.
Επόμενο επιχείρημά σας. Λέτε να μην ενοχλούμε τη ΡΑΕ. Γιατί να μην ενοχλούμε τη ΡΑΕ; Διότι η ΡΑΕ είναι ανεξάρτητη αρχή. Η αλήθεια είναι ότι, η ΡΑΕ είναι ανεξέλεγκτη αρχή που έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το οποίο έντεκα μήνες της ζητάει να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει για τις ευθύνες της για την Energa και την Hellas Power, για το βίο και την πολιτεία της. Η ΡΑΕ έχει λειτουργήσει ως λόμπι εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Όλες οι στρεβλώσεις της αγοράς  στην οποία ομνύετε, είναι και με δική της απόφαση. Βεβαίως, με κυβερνητική απόφαση, αλλά και με τη ΡΑΕ μαζί.  Απαγορεύθηκε στην  ΔΕΗ να αναπτύξει τις ΑΠΕ παρότι ηταν η πρώτη που μπήκε στις ΑΠΕ και την σταματήσατε. Τις απαγορεύσατε να μπει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Όλοι αυτοί οι μηχανισμοί και ο διπλασιασμός των αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος είναι δική της επιλογή. Η κατανομή του τέλους ΑΠΕ είναι δική της επιλογή. Είναι συνυπεύθυνη για σκανδαλώδεις αποφάσεις, μαζί φυσικά με την κυβέρνηση Παπανδρέου, όταν μας είπαν ότι οι μονάδες φυσικού αερίου είναι ΑΠΕ και μετέτρεψαν τη μονάδα του Μυτιληναίου σε ΣΗΘΥΑ. Τα ξεχνάμε αυτά; Ξεχνάμε την Energa και την Hellas Power που τους έδωσε να μπουν στο δίκτυο λιανικής χωρίς εγγυήσεις; Έχει αποδειχθεί, λοιπόν, ότι είναι εντελώς ανεξέλεγκτη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ισχυρίζεστε ότι δεν θα έχετε αύξηση χρέωσης δικτύου. Αλήθεια; Κι εδώ εμπαίζετε τον ελληνικό λαό. Δεν γνωρίζετε ότι η ΡΑΕ εν όψει της εκποιήσεως του ΑΔΜΗΕ έχει φτάσει σε διαβούλευση από τις 27/12, νέα μεθοδολογία υπολογισμού εσόδων του ΑΔΜΗΕ με το κέρδος στο 8% να πηγαίνει στο 11%-13% για να καταστεί ελκυστικό στο στρατηγικό εταίρο; Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση 21%-35% στη χρέωση του δικτύου.
Επίσης, τι άλλο προτείνει η ΡΑΕ, για την οποία ενοχλήθηκε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας; Θα πρέπει, λέει, να αποζημιώνεται αντίστοιχα με τα γρήγορα κέρδη που θα του απέδιδαν τα κεφάλαια αν τα επένδυε στο χρηματιστήριο, δηλαδή σε κάποιες φούσκες, λέω εγώ.
Δεύτερον, τι άλλο προβλέπει στη διαβούλευση που έχει θέσει; Ότι την επαύξηση στη χρέωση για επενδύσεις ειδικής σκοπιμότητας, δηλαδή τη διασύνδεση των Κυκλάδων με τον ιδιώτη και της Κρήτης, θα την πληρώσουμε παραπάνω.
Τρίτον -άκουσον άκουσον- αυτό πρέπει να το ακούσει όλος ο κόσμος. Προτείνει η ΡΑΕ μέτρα προστασίας του ιδιώτη από κάθε επιχειρηματικό ρίσκο και κυρίως από την πτώση της μεταφερόμενης ισχύος. Δηλαδή, που είναι ο κ. Μανιάτης που μας μίλησε για εξοικονόμηση ενέργειας; Αν κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας, θα τον πληρώνουμε παραπάνω τον ιδιώτη, αλλά και τώρα που είμαστε σε ύφεση θα τον πληρώνουμε παραπάνω.
Επίσης, λέτε, εμείς δεν είπαμε για την αξία του δικτύου. Πολύ εύστοχα ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος είπε ότι αν θέλατε να τον πουλήσετε ακριβότερα, θα το λέγατε. Άρα, θέλετε να τον πουλήσετε ακόμα φθηνότερα από τα 450 εκατομμύρια για 8 δισεκατομμύρια, δηλαδή στο 1/20 της αξίας του ΑΔΜΗΕ. Αυτό, λοιπόν, θα είναι παρακάτω.
Συμπερασματικά, να το πούμε άλλη μία φορά για να ενοχληθούν κάποια παπαγαλάκια των καναλιών, τα οποία μιλούσαν το πρωί και έλεγαν ότι κυνηγάμε τους επενδυτές. Τους επενδυτές τους κυνηγάτε εσείς. Εμείς θέλουμε να γίνουν επενδύσεις στη χώρα. Δεν θέλουμε να αλλάξει χέρια η δημόσια περιουσία και να την πάρει ο ιδιώτης και μάλιστα «μπιρ παρά». Γι’ αυτό, λοιπόν, το λέμε ξανά, δεν θα αναγνωρίζουμε τετελεσμένα. Σας καλούμε να ανακαλέσετε. Όχι μόνο δεν αναγνωρίζουμε την απόφαση που πήρατε. Εκατόν πενήντα ένα η οριακή αυτή απόφαση.
Γι’ αυτό προειδοποιούμε ξανά -για να ενοχληθούν ξανά- και την Κυβέρνηση και τους κερδοσκόπους που ως πλιατσικολόγοι θα ορμήσουν σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ και τους λέμε ότι δεσμευόμαστε να ακυρώσουμε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ με ένα νόμο, τελεία και παύλα. Γιατί η ενέργεια είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.
Σας καλούμε, όμως, να ανακαλέσετε και την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, γιατί δεν έχετε κανένα δικαίωμα από την περιουσία του ελληνικού λαού και την ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων να μείνει στο δημόσιο μόνο 24,8 από τη ΔΕΗ. Διότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό.
Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να μιλήσω με δυο λόγια για τις τροπολογίες μας.
Πρώτον, ο κ. Μανιάτης μας είπε ότι η ενεργειακή δημοκρατία είναι να δίνει κοινωνικό τιμολόγιο. Αφού έχετε φτωχοποιήσει με τις μνημονιακές πολιτικές τον κόσμο. Εμείς λοιπόν σας λέμε ότι όσον αφορά την ενεργειακή δημοκρατία, με τη δική σας λογική πάλι, θα ήταν καλύτερα να δίναμε δωρεάν την ελάχιστη ποσότητα, όπως προτείνει η τροπολογία μας και την οποία σας λέμε να την υιοθετήσετε, στις τριακόσιες πενήντα χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν, για τρεις χιλιάδες εξακόσιες κιλοβατόρες το χρόνο. Γιατί δεν την κάνετε δεκτή;
Δεύτερον, σας λέμε να καταργήσουμε τώρα αμέσως, αύριο το πρωί, το μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους και τα ΑΔΙ. Δεν μας χρειάζονται καθόλου. Δεν χρειάζεται να μπει καμία ιδιωτική μονάδα στο σύστημα. Έχουμε υπερεπάρκεια ισχύος.
Επίσης, σας καλούμε να υψώσετε λίγο το ανάστημά σας, όχι πολύ -δύο μήνες έμειναν,  οι μήνες όμως που θα έχει κρύο- για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και να πάει στα επίπεδα του Μαρτίου 2011, ώστε να πωλείται περίπου 90 λεπτά, για να μπορέσει ο κόσμος να ζεσταθεί το Φλεβάρη και τον Μάρτη.
Κύριε Πρόεδρε, όσον αφορά την τροπολογία -και κλείνω- για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, καλούμε την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα την κ. Γεννηματά να αποσύρει την τροπολογία, καθώς και κάθε συμφωνία που έχετε κάνει με την τρόικα. Όποιο σχέδιο και αν έχει το Υπουργείο Άμυνας για το μέλλον της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας οφείλει να το εισαγάγει ως σχέδιο νόμου στη Βουλή, προκειμένου να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή και όχι να έρχεται με τέτοιες τροπολογίες.
Τέλος, αποτελεί πολύ μεγάλο θράσος οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας να κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι επενδύει στην καταστροφή της χώρας.
Είναι πολύ μεγάλο θράσος, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε του ΠΑΣΟΚ, εσείς που καταστρέψατε τη χώρα βάζοντάς τη στο μνημόνιο να λέτε ότι η μόνη επένδυση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η επένδυση στην καταστροφή της χώρας. Πρέπει να έχει κάποιος πολύ μεγάλο θράσος και λυπάμαι πολύ που έχετε τέτοιο.
Ευχαριστώ πολύ.

Το Γραφείο Τύπου 

Μετάφραση