17.1.14

Περιοδεία του Θανάση Πετράκου Υπεύθυνου του Τομέα Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Περιοδεία του Θανάση Πετράκου Υπεύθυνου του Τομέα Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο Ενεργειακό Κέντρο  Μεγαλόπολης

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 ο Βουλευτής Μεσσηνίας και υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης ΠΕΤΡΑΚΟΣ καθώς και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν  επίσκεψη - περιοδεία στο Ενεργειακό Κέντρο της Δ.Ε.Η στην Μεγαλόπολη και ενημέρωσαν τους εργαζομένους για το Νομοσχέδιο που συζητείται στην ΒτΕ για το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ.
Ο βουλευτής μεταξύ άλλων τόνισε ότι:
Η εκποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενεργείας συνιστά οικονομικό και πολιτικό έγκλημα και σημαίνει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι η ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και της μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος της Ελλάδας. Αποτελεί μια τεράστια Δημόσια Περιουσία, με τρέχουσα εμπορική αξία 8 δις €, που μεταφράζεται σε:
         11 χιλιάδες χιλιόμετρα γραμμών υψηλής τάσης
         221 Υποσταθμούς και Κέντρα Υψηλής Τάσης
         και τρία Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας
         Έμπειρο προσωπικό που διασφαλίζει την αξιόπιστη και ασφαλή μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
Είναι το μονοπώλιο στην μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, Είναι θεμέλιο για την οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί, με πυρήνα τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, να συγκροτηθεί ένα ευρύτατο μέτωπο, που θα περιλαμβάνει όλους όσους θα πληγούν και τους φορείς τους, όπως συνδικάτα, ΟΤΑ, ενώσεις καταναλωτών, ενώσεις Επιχειρηματιών, αγροτικούς συλλόγους, ένα μέτωπο που θα αποτρέψει την κυβέρνηση να εκποιήσει τον ΑΔΜΗΕ.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε και να αφήσουμε στα νύχια των αχόρταγων τοκογλύφων και της υποτακτικής τους κυβέρνησης να εκποιήσουν και να λεηλατήσουν τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν κάλεσε και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το νομοσχέδιο για την εκποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Δεν έχει κανένα δικαίωμα η κυβέρνηση να εκχωρήσει σε ιδιώτες τα δημόσια αγαθά και στην προκειμένη περίπτωση το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει περεταίρω τη ΔΕΗ, την πιο σημαντική δημόσια επιχείρηση του τόπου, η οποία έχει φτιαχτεί με το υστέρημα και τον ιδρώτα του λαού.
Δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει στους ιδιώτες, τον ΑΔΜΗΕ. Κανένα δικαίωμα να ξεπουλάει, ότι κτίστηκε με τον ιδρώτα του λαού σε εξήντα χρόνια, μέσα σε μια βδομάδα με ένα νόμο.
Προειδοποιούμε τους κερδοσκόπους:
ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΕΡΔΟΣ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ  ΚΑΙ  ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει όλες αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, γιατί η ενέργεια είναι Δημόσιο και Κοινωνικό Αγαθό και ανήκει στον Ελληνικό Λαό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά Δημόσια διαβούλευση της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το προωθούμενο ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ όλες οι συμμετέχοντες φορείς στάθηκαν αρνητικά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και επισήμαναν την ανάγκη κοινής πάλης για να την αποτροπή της πώλησης του ΑΔΜΗΕ.
Θα πρέπει ο κος Σαμαράς να εξηγήσει σε ποιες πιέσεις ενέδωσε και καταπάτησε τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις η οποίες ήταν «Το κυβερνητικό σχέδιο για πώληση του 17% της ΔΕΗ είναι  πέρα για πέρα λάθος. Δείχνει μόνον τι; Ταμειακό πανικό! Και δεν έχει καμία σχέση με το τι σημαίνει αποκρατικοποίηση υποδομών ενέργειας και το πώς γίνεται διεθνώς. Εμείς λοιπόν, θα προχωρήσουμε σε αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με τον πιο σύγχρονο, υγιή, διαφανή και αναπτυξιακό τρόπο.
Η σύγχρονη αντίληψη των αποκρατικοποιήσεων παντού ξεκινά από την απελευθέρωση της ενέργειας. Απελευθέρωση της ενέργειας σημαίνει πάνω από όλα, σπάω το μονοπώλιο σε διαφορετικές εταιρείες και ύστερα διαλέγω τι πουλάω.  Η ΔΕΗ ας το καταλάβουμε, δεν είναι πια ένα μόνο πράγμα. Πρέπει να εξεταστεί ως σύνολο διαφορετικών εταιρικών κλάδων. Τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς για παράδειγμα, διαμονή και μεταφορά, πρέπει να παραμείνουν υπό εθνικό έλεγχο.»
Κε Σαμαρά δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ξεπουλήσετε τα Δίκτυα, τον ΑΔΜΗΕ και την ΔΕΗ είσαστε κυβέρνηση που δεν εκφράζει πλέον τον Ελληνικό Λαό,  δεν έχετε  δικαίωμα να ξεπουλάτε τις δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που ανήκουν στον Ελληνικό Λαό. Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο.
Στην συνέχεια ο βουλευτής και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ  συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης Τάκη Μπούρα καθώς και αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν οι τρόποι αντίδρασης και αποτροπής της εκποίησης του ΑΔΜΗΕ.

Το Γραφείο Τύπου


Μετάφραση