2.11.12

Πρωτολογια και την δευτερολογια του βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου στην ολομέλεια στις 02/11/2012 με την επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα αγροτικά θέματαΠαρατίθενται η πρωτολογία και η δευτερολογιά του Θανάση Πετράκου Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην ολομέλεια  στις 02/11/2012 και στην συζήτηση με αφορμή την επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα αγροτικά θέματα

Πρωτολογία του Θανάση Πετράκου  
Αθανάσιος Πετράκος: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε 
Ο τομέας της αγροτικής παραγωγής έχει εγκαταλεφθεί εδώ και δεκαετίες από εκείνους που κυβέρνησαν τον τόπο και συγκυβερνούν τώρα. Εδώ και 31 χρόνια άφησαν τον "κορμό" της παραγωγής στον αυτόματο πιλότο της Κοινοτικής πολιτικής, έκθετο στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που σαρώνει κάθε ίχνος προστασίας, χωρίς πολιτική ανασυγκρότησης. Τα αλλεπάλληλα μνημόνια και η παράδοση της χώρας στους ληστές των αγορών απειλεί να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην αγροτική παραγωγή.

Ήδη στα 2 πρώτα χρόνια των μνημονιακών πολιτικών 2010 και 2011 το εισόδημα των παραγωγών μειώθηκε κατά 13,1 % και επειδή η κρίση στην αγροτική παραγωγή ε΄χει ξεκινήσει το 2007 το εισόδημα των αγροτών στην πενταετία 2007-2011 έχει μειωθεί πάνω από 25%. Από την άλλη Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα της τριετίας 2009-2011 οι δαπάνες για ενέργεια αυξήθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά 52%.
Ενώ τόσο η αγωνία από την ανθρωπιστική κρίση που χτυπάει βιαίως πλέον τα αστικά κέντρα, όσο και η κοινή αντίληψη ότι η αγροτική οικονομία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την ατμομηχανή για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας μας. Όσο και οι έρευνες που έχουν γίνει από τους πλέον επίσημους φορείς δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή τάση επιστροφής στο χωριό. Η κυβέρνηση κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να καταστρέψει αυτή την προοπτική. Το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας αντί πινακίου φακής, αποτελεί το κλειδί για την παράδοση της αγροτικής παραγωγής στο έλεος των κερδοσκόπων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι καλλιέργειες κρίσιμες για διάφορες περιοχές όπως είναι η ανοιξιάτικη πατάτα για τη Μεσσηνία, μειώνονται δραματικά και πολλοί παραγωγοί βγαίνουν εκτός μάχης αφού ρευστό δεν υπάρχει, ούτε και δημόσιος χρηματοπιστωτικόις πυλώνας για να τον υποστηρίξει με χαμηλότοκα δάνεια.
Την ίδια ώρα καλπάζει η κερδοσκοπία με την ανοχή της κυβέρνησης, οδηγώντας τους παραγωγούς στην απόγνωση. Οι παραγωγοί ειδών θερμοκηπίου στην Τριφυλία οδηγούνται στην εγκατάλειψη της πρώιμης καλλιέργειας αφού ένα κερδοσκοπικό καρτέλ αυξάνει κατά 80% το κόστος του πυρηνόξυλου και κάνει απαγορευτική τη θέρμανση τους κρίσιμους μήνες του χειμώνα. Πρόκειται για παραγωγούς που επιδοτήθηκαν υπό την προϋπόθεση να καταναλώνουν βιομάζα για τη θέρμανση, αλλά το προϊόν του δικού τους κόπου, το πυρηνόξυλο, είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από μεγάλα συμφέροντα που εξαγοράζουν επιχειρήσεις και εξάγουν το προϊόν στην Ιταλία. Μια περιοχή που έχει κάνει άλματα στην ολοκληρωμένη παραγωγή κηπευτικών με τη χρήση των πλέον σύγχρονων μεθόδων, κινδυνεύει να γυρίσει δεκαετίες πίσω καθώς έχει εκλείψει ο οποιοσδήποτε έλεγχος στα υπερκέρδη μετρημένων στα δάχτυλα τους ενός χεριού επιχειρηματιών.
Η χώρα γίνεται ξέφραγο αμπέλι για κάθε είδους κερδοσκόπους και απατεώνες. Οι τομάτες των Σκοπίων, οι πατάτες της Αιγύπτου και άλλα προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας ελληνοποιούνται, χτυπούν τις τιμές των προϊόντων στην εσωτερική αγορά και δημιουργούν κινδύνους δυσφήμισης των προϊόντων μας στις αγορές του εξωτερικού λόγω της χρήσης απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών ουσιών.
Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση η συγκυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν για να καταστρέψει εντελώς τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή. 
Στον προϋπολογισμό και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 20013-2016 που δόθηκε στην δημοσιότητα αλλά και στα φορολογικά μέτρα που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας περιλαμβάνονται μέτρα που θα οδηγήσουν στην καταστροφή των αγροτών. Όπως:
- Μείωση από 11% σε 6% δηλαδή κατά 45% το ποσοστό επιστροφής του ΦΠΑ για τους επαγγελματίες αγρότες από 1-1-2013.
- Μείωση στις επιστροφές φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου από 0,391 σε 0,264 ευρώ το λίτρο δηλαδή 32,5 %.
-Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για τους αγρότες και όλους τους επιτηδευματίες. Καθίσταται υποχρεωτική η τήρηση λογιστικών βιβλίων (εσόδων- εξόδων) σε όλο το φάσμα των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου. Τα καθαρά κέρδη θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 6%.
-Αύξηση 77% στις εισφορές υγείας των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, από 25,87 ευρώ μηνιαίως σε 14,56 ευρώ μηνιαίως.
-Καταργούνται 13η και 14η σύνταξη του ΟΓΑ, όπως και όλα τα «δώρα» των συνταξιούχων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
- Μείωση 30 ευρώ στα επιδόματα ανταποδοτικών συντάξεων στους αγρότες και 50€ σε αυτούς που έχουν κατοικία.
- Μείωση των φοροαπαλλαγών των αγροτών κατά 280 εκατομμύρια €
Μείωση κατά 60 εκατομμύρια € της εξισωτικής αποζημίωσης που δίνεται στους γεωργούς και κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών (από 160 εκατομμύρια € στα 100 )
Και ο κατάλογος συνεχίζεται. Δεν σας φτάνει η φορολογία του αγροτικού εισοδήματος προχωράτε και στην φορολόγηση της αγροτικής γής. Αποτελείτε παγκόσμιο πρότυπο οικονομικής σκέψης. Να πάτε στους βιομήχανους λοιπόν και να φορολογήσετε όχι μόνο τα κέρδη αλλά και τα εργοστάσια και τον εξοπλισμό τους!!! 
Συνολικά, η επιβάρυνση του αγροτικού τομέα από τα σχεδιαζόμενα μέτρα, φαίνεται ότι ανέρχεται σε ένα ποσό που προσεγγίζει το ύψος των 2 δις ευρώ περίπου, μέγεθος το οποίο πλησιάζει το ετήσιο ύψος των κοινοτικών επιδοτήσεων  που καταβάλλονται στους αγρότες και αντιστοιχεί στο 20% και πλέον της αξίας της γεωργικής παραγωγής της χώρας. 
Και ο κατάλογος της καταστροφής δεν σταματάει αφού προγραμματίζεται με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2013: 
νέα αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος
μείωση των επιδοτήσεων της γεωργίας κατά 153 εκατομμύρια € από 714 το 2012 σε 561 εκατομμύρια το 2013 
μείωση της επιχορήγησης του ΟΓΑ κατά 1 δις 334 εκατομμύρια € δηλαδή από 4 δις 135 εκατομμύρια ευρώ στα δυο δις 801 εκατομμύρια ευρώ. 
έχετε κουρελιάσει όχι μόνο τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά και την προγραμματική συμφωνία Νέας Δημοκρατίας –ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
Την ίδια ώρα η ελληνική παραγωγή τίθεται εν κινδύνω εξ αιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση με το άνοιγμα των αγορών και την προώθηση των ελεύθερων εισαγωγών από χώρες της Μεσογείου, αρχής γενομένης από την συμφωνία με το Μαρόκο. Στην Ισπανία έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των εταίρων του δικομματισμού καθώς ο ένας προσπαθεί να χρεώσει στον άλλον τη ευθύνη για τη συμφωνία. Οι καλλιέργειες κηπευτικών δέχονται ισχυρό πλήγμα και εκτοπίζονται από κρίσιμες αγορές όπως αυτή της Γαλλίας. Τα εσπεριδοειδή αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και η ελαιοπαραγωγοί αισθάνονται την πίεση των εξευτελιστικών τιμών με τις οποίες εισάγεται το ελαιόλαδο από τις χώρες της Μεσογείου.
Και μιας που η ροή έφερε το θέμα του ελαιολάδου, θλίβομαι να πω ότι οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν τίποτε το ουσιαστικό για την προστασία του. Την ώρα που στην Ισπανία γίνονται γιγάντιες συνενώσεις επιχειρήσεων με σκοπό την κυριαρχία στις νέες αγορές, στην Ελλάδα με πρωτοφανή σπουδή διαλύονται συνεταιριστικές οργανώσεις και παραδίδονται στη δίνη των προσωπικών και κομματικών ανταγωνισμών με ένα προχειρογράφημα που ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από τους εταίρους του πάλαι ποτέ δικομματισμού. Μελέτες επί μελετών αναφέρονται στην τεράστια σημασία του ελαιολάδου στην οικονομία της χώρας και η κυβέρνηση αναμασάει αμήχανη την Κοινοτική πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει σχέδιο δράσης κάτων από την πίεση των Ισπανών, αλλά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παίζει το ρόλο του παρατηρητή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Γίνεται πόλεμος με την κατηγοριοποίηση του ελαιολάδου και η κυβέρνηση αρνείται ουσιαστικά να λειτουργήσει το Εργαστήριο Ελαιολάδου που θα μπορούσε σε συνεργασία με το ΤΕΙ και ερευνητικά ιδρύματα να αποτελέσει υψηλού επιπέδου κέντρο παραγωγής πολιτικής για το ελληνικό ελαιόλαδο στο διεθνή χώρο.
Ενα προϊόν που μπορούσε να καταναλώνεται στην  εσωτερική αγορά, όπως είναι το ελαιόλαδο, για μεγάλες κατηγορίες πολιτών έχει γίνει απαγορευτικό λόγω της ψαλίδας ανάμεσα στο χωράφι και το ράφι και της ανεξέλεγκτης δράσης των καρτέλ που διαμορφώνουν μονοπωλιακά τις τιμές. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται στο χώρο των κηπευτικών, με τους εμπόρους να αλωνίζουν ανεξέλεγκτοι, να αφήνουν απλήρωτους τους παραγωγούς και τα "φαντάσματα" να λυμαίνονται ακόμη και την επιστροφή ΦΠΑ. Ούτε μητρώα, ούτε δημοπρατήρια, ούτε στοιχειώδη μέτρα ελέγχου της κερδοσκοπίας στην αγορά.
Την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα διατροφικής επάρκειας, στήριξης και εκσυγχρονισμού βασικών κλάδων, οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές εμφανίζουν ως σανίδα σωτηρίας τις νέες καλλιέργειες χωρίς σχέδιο, χωρίς υποδομές εκμετάλλευσης του παραγόμενου προϊόντος, χωρίς εξασφάλιση αγορών για την παραγωγή.
Είσαστε υποκριτές διότι ενώ κοπτεσθε για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας κάνετε ότι είναι δυνατόν για αν αυξήσετε και το κόστος παραγωγής αλλά και όταν το κόστος του χρήματος είναι 12-13% πως είναι δυνατόν να καλλιεργήσει ο αγρότης και να έχουμε ανταγωνιστική γεωργία πως είναι δυνατόν να συνεχιστεί η αγροτική παραγωγή όταν με όλα τα προηγούμενα και τα νέα μετρά αν περάσουν το εισόδημα των αγροτών θα μ ειωθεί πάνω από 50% 
 Παρατίθενται η δευτερολογία του Θανάση Πετράκου Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην ολομέλεια  στις 02/11/2012 και στην συζήτηση με αφορμή την επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα αγροτικά θέματα:
Αθανάσιος Πετράκος: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, παρά τη μεγάλη εκτίμηση που έχω στο πρόσωπό σας βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σας πω ότι δεν είναι αληθές αυτό που είπατε. Δεν λειτουργεί το Εργαστήριο Πιστοποίησης Ελαιολάδου στην Καλαμάτα. Αν σκοπεύετε να το λειτουργήσετε -μια και έχω καταθέσει ερώτηση- σε σύντομο χρόνο, εάν το εκλάβουμε έτσι, είναι και αυτό κάτι, μετά από έξι χρόνια εξαγγελιών ότι θα λειτουργήσει το εργαστήριο. Ελπίζω να γίνει αυτό. 
Δεύτερον, το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας το έφτιαξε το ΤΕΙ χωρίς καμία βοήθεια από το Υπουργείο. 
Τρίτον, αν υπάρχει ένα προϊόν το οποίο σήμερα είναι εθνικό προϊόν είναι το ελαιόλαδο. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες βρίσκονται και σήμερα στη συγκυβέρνηση δεν έχουν καμία εθνική και κλαδική πολιτική για το ελαιόλαδο. 
Για το ελαιόλαδο αυτή την ώρα ετοιμάζεται σχέδιο δράσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάτω από την πίεση των Ισπανών. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τι κάνει γι’ αυτό; 
Αυτή τη στιγμή γίνεται πόλεμος, όπως σας είπα, για την κατηγοριοποίηση του ελαιολάδου και εμείς δεν ξέρουμε, γιατί δεν έχουμε εργαστήρια, ποια είναι τα δυνατά μας σημεία, για να πούμε ότι αυτό πρέπει να γίνει. Πρέπει να γίνει, παραδείγματος χάρη, και μια κατηγορία «εξτρίσιμο», γιατί αυτό μας εξυπηρετεί ως χώρα. Τα ξέρουμε αυτά; Όχι, δεν τα ξέρουμε, γιατί δεν έχει γίνει τίποτα επ’ αυτού.
Τρίτον, ένα προϊόν το οποίο θα μπορούσε να καλύψει όλη την εσωτερική αγορά δεν μπορεί, διότι υπάρχει μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και καταναλωτή, διότι τα καρτέλ λειτουργούν. Τι έχετε κάνει γι’ αυτά;
Δεν έχετε κάνει τίποτα για όλα τα παραπάνω, όπως και για τα νωπά προϊόντα. Εγώ σας το είπα και στην πρωτολογία μου. Έρχεται εδώ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιεράπετρας και λέει: «Ζητάμε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από την Κυβέρνηση να απαντήσουν με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να προστατέψουν την παραγωγή και διάθεση του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς τόσο από τη διάθεση των αντίστοιχων μαροκινών προϊόντων όσο και από τον κίνδυνο νοθείας τους και παραπλάνησης των καταναλωτών». Υπάρχει, βεβαίως, και μια σειρά από άλλα ερωτήματα σε σχέση με το Μαρόκο.
Σε ό,τι έχει να κάνει με αυτά που είπατε, ότι δηλαδή πιστεύετε στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, θα σας πω ότι μπορεί να πιστεύετε στην ανάπτυξη θεωρητικά, αλλά εδώ το μεσοπρόθεσμο στη σελίδα 17 αναφέρεται σε μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών, αύξηση της εισφοράς των δικαιούχων του ΕΛΓΑ, κατάργηση των δώρων για τους ασφαλισμένους, αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, μείωση της επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων, μείωση των επιδοτήσεων της γεωργίας. Στέκομαι στο τελευταίο. Από τα 714 εκατομμύρια ευρώ το 2012 μειώνονται σε 561 εκατομμύρια ευρώ το 2013 και σε 366 εκατομμύρια ευρώ το 2014, που είναι η απόλυτη κατάρρευση. Με αυτήν την πολιτική θα στηριχθεί η αγροτική οικονομία;
Λέει ο κ. Βορίδης: «Να φύγουμε από το πρότυπο». Μα, πώς θα φύγουμε από το πρότυπο, όταν δύο είναι τα βασικά στοιχεία, η μείωση του κόστους παραγωγής για να είναι ανταγωνιστικό το προϊόν και η μείωση του κόστους του χρήματος; Το κόστος του χρήματος αυτή τη στιγμή, αφού δεν υπάρχει δημόσια τράπεζα, είναι 12% έως 13% και όταν βρίσκεται, ενώ το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Πώς, λοιπόν, θα υπάρξει ανταγωνιστική γεωργία;
Είπατε και κάτι άλλο. Βλέπω τον Προεδρεύοντα εδώ, το σύντροφο Γιάννη Δραγασάκη, που είχε πει από το 1990, εδώ και είκοσι δύο χρόνια, ότι πρέπει να γίνουν ηλεκτρονικά δημοπρατήρια και με το που κάποιος έμπορος αγοράζει τη ντομάτα από την Ιεράπετρα ή από τα Φιλιατρά να χτυπιέται την ίδια ώρα και το Υπουργείο να ξέρει ότι πήρε τη ντομάτα 50 λεπτά. Δεν πρέπει ούτε να αισχροκερδεί και να λέει ότι την πήρε 1,5 ευρώ ούτε να κάνει παιχνίδια μετά με την επιστροφή του ΦΠΑ. Εδώ και είκοσι δύο χρόνια δεν έχετε κάνει τίποτα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
 Τέλος  πρέπει να πούμε  ότι με αυτά τα μέτρα θα μειωθεί το εισόδημα των παραγωγών κατά 50%,. Κύριοι Υπουργοί ,έχει  ήδη μειωθεί το εισόδημά τους αρχικά κατά 25% και μετά  τα  μετρα  αυτά  θα  μειωθεί πάλι κατά 25%, δηλαδή κατά 50%  .Πώς θα υπάρξει λοιπόν  αγροτική παραγωγή; 
Γι’ αυτό λέμε ότι είστε πλέον επικίνδυνοι και για τους αγρότες και για την αγροτική οικονομία. Η καλύτερη προσφορά που μπορείτε να κάνετε είναι να φύγετε. Εάν δεν φύγετε, αυτή την εβδομάδα ο κόσμος ελπίζουμε να σας ανατρέψει και να φέρει μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορέσει να ανασυγκροτήσει τη χώρα.
Σας ευχαριστώ..


Μετάφραση