8.11.12

Συνάντηση Θ. Πετράκου και Ε. Ουζουνίδου με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη για την χρηματοδότηση των σχολείων για την θέρμανσή τους


Θέμα: «Άμεση ανάγκη να μπορούν οι σχολικές επιτροπές να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης»

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ.  Μαυραγάνη είχαν σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  Θανάσης Πετράκος και Ευγενία Ουζουνίδου, για το θέμα της άμεσης χρηματοδότησης των σχολείων. Οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ έθεσαν υπόψη του Υφυπουργού την άμεση ανάγκη να μπορούν οι σχολικές επιτροπές να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 40% τουλάχιστον σε σχέση με την περσινή χρονιά και η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων για τα λειτουργικά τους έξοδα έχει μειωθεί σε σχέση με το 2010 κατά 50%.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τόνισαν ότι η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να εξισώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης κίνησης έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα εκτός από τα νοικοκυριά και στα σχολεία. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι πολλά σχολικά κτήρια στην Βόρεια Ελλάδα, όπου το κρύο είναι ήδη αισθητό, να κινδυνεύουν εντός των ημερών να κλείσουν, λόγω αδυναμίας να καταβάλουν τα απαραίτητα ποσά για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης.  Επίσης σημείωσαν ότι σημαντικός αριθμός σχολείων αφήνει απλήρωτους άλλους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, προκειμένου να καταφέρει να προμηθευτεί πετρέλαιο για την θέρμανση των μαθητών. Παράλληλα, οι δυο βουλευτές υπογράμμισαν πως η κατάσταση γίνεται αβίωτη για τα νήπια στους παιδικούς σταθμούς, τους μαθητές δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων αλλά και για τους δασκάλους και τους καθηγητές.

Ο Θανάσης Πετράκος και η Ευγενία Ουζουνίδου ζήτησαν επίσης από το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στην επιχορήγηση των δήμων με 20 εκ. ευρώ, όπως ζητάει η ΚΕΔΕ, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών για την λειτουργία των σχολείων ή να νομοθετήσει την επιστροφή του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης για τα σχολεία όπως κάτι αντίστοιχο προβλέπεται και για τις ένοπλες δυνάμεις.
Από την πλευρά του κ. Μαυραγάνης δεσμεύτηκε ότι θα θέσει εκ νέου το θέμα και στον κ. Στυλιανίδη και στον κ. Σταϊκούρα, ώστε να επιλυθεί άμεσα το σοβαρό αυτό πρόβλημα.
Τέλος, ο Θανάσης Πετράκος και η Ευγενία Ουζουνίδου ζήτησαν συνάντηση και με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη για να συζητήσουν το ίδιο ζήτημα

Μετάφραση