8.11.12

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών με θέμα τον προϋπολογισμό.


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Λοιπόν, θέλω να πω καταρχάς στον κ. Τζαμτζή ότι δεν είναι καλή μέθοδος να συνεχίζεται από την πλευρά της Ν.Δ. αυτή η προσβλητική απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφορά, προσπαθώντας να εξισώσει αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτά που λέει η Χρυσή Αυγή. Κύριε Τζαμτζή, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή απέχει πάρα πολύ. Άρα λοιπόν δεν οδηγείται πουθενά, προσφέρετε κακή υπηρεσία στον τόπο. Με τον όποιο ήρεμο τρόπο και τον πιο ευγενικό τρόπο σας το λέω σταματήστε αυτήν την υβριστική συμπεριφορά.

Άκουσα πολλά   θα τοποθετηθώ σε μερικά από αυτά. Ο αγαπητός μου συμπατριώτης, ο κ. Σαμπαζιώτης, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποδεικνύει τον ίδιο δρόμο με την Τρόικα  προφανώς  δεν χρειάζεται  απάντηση. Αγαπητοί συνάδελφοι, μπορούσαμε να απορρίψουμε τον προϋπολογισμό και την ακολουθούμενη πολιτική μέσα σ' ένα δευτερόλεπτο. Ακολουθείτε από το 2009 μια συγκεκριμένη πολιτική. Τι λέει αυτή η συγκεκριμένη πολιτική; Εφαρμόζω ακραία λιτότητα, κόβω μισθούς και συντάξεις, υπερφορολογώ αυτούς οι οποίοι είναι οι πιο ευπαθείς ομάδες με σκοπό τι να κάνω; Να βελτιώσω το χρέος.
Και τι παρατηρούμε; Τα δικά σας στοιχεία, κύριοι συνάδελφοι, το χρέος καλπάζει 148,3% της Κυβέρνησης το 2010, 170,25% το 2011, 175,6% το 2012, 189,1% το 2013. Μόνο αυτό να σκεφτείτε, έπρεπε να πείτε αλλάζω την οικονομική πολιτική, διότι έχω πλήρως αποτύχει. Ακολουθάτε ένα πρόγραμμα από το τέλος του το 2011 από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και οδηγείστε σε μια κατάσταση εκτός ελέγχου. Και παράλληλα σ' αυτή την περίοδο, έχετε γίνει και το μέγα θέμα που το θεωρήσατε πολύ μεγάλη κατάκτηση σας και να που φτάσατε, με το PSI το οποίο κούρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πανεπιστήμια τα νοσοκομεία κ.τ.λ..
Δεν καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι μόνο και μόνο αυτό έπρεπε να σας κάνει να αλλάξετε ριζικά την πολιτική σας; Και ερχόσαστε σήμερα και λέτε, τι θα κάνω; Θα καταργήσετε τις εποχιακές παροχές για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που λειτουργούν με εποχιακά απασχολούμενους. Αν είναι δυνατόν, μια χώρα η οποία η βιομηχανία της έχει καταρρεύσει, ότι οικονομία υπάρχει είναι στο τουρισμό ,άρα εποχιακή, και θα καταργήσετε τις εποχιακές παροχές για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές? .
Δεύτερον, θα κάνατε ειδική ζώνη, δηλαδή αυτό σημαίνει όλη την Ελλάδα, και μέσα στην ειδική οικονομική Ελλάδα θα κάνετε ακόμα πιο ειδική οικονομική ζώνη όταν λέτε ότι θα μειώσετε το επίδομα της ανεργίας σας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Παρακαλώ πολύ τους κ. Υπουργούς να μας πουν τι σημαίνει. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Δηλαδή, θα μειώσετε το επίδομα ανεργίας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές; Δηλαδή, υπάρχει καμία περιοχή που ο κόσμος πρέπει να τρώει λιγότερο; Έχουν γίνει τίποτα έρευνες και πρέπει να το πείτε αυτό το πράγμα;

Είπε ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Μαυραγάνης πριν, ότι η μεγάλη επένδυση στο τόπο είναι η αγροτική οικονομία. Μάλιστα ,συμφωνούμε  αλλά  όταν με  τον  προϋπολογισμό   και  το  μεσοπρόθεσμο  αφαιρείτε  από  τους  αγρότες  2.000.000  σχεδόν  όσα  είναι το σύνολο των κοινοτικών επιδοτήσεων  πως  στηρίζετε  την  ανάπτυξη  της  αγροτικής  οικονομίας; Όταν οι κοινοτικές επιδοτήσεις δίνονται από τη μια πλευρά και εσείς παίρνατε από τους αγρότες όσα δίνονται στις κοινοτικές επιδοτήσεις με όλα τα μέτρα που κάνετε, πέστε μου σας παρακαλώ πως θα στηρίξετε το αγροτικό εισόδημα. Πώς θα στηρίξετε λοιπόν το αγροτικό εισόδημα εσείς; Τι έπρεπε να κάνατε; Να δώσετε 1 δισ. για να ενισχύσετε την κτηνοτροφία, να αναπτύξετε την κτηνοτροφία και να προσφέρει σε δύο χρόνια πολύ περισσότερα μέσα από την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, διότι θα μειωνόταν το εμπορικό έλλειμμα, άρα θα μειωνόταν το έλλειμμα, αλλά παράλληλα θα υπήρχε εργασία. Να ένα παράδειγμα, αν θέλετε να σας πούμε.
Ποια είναι πιο στοχευμένη δράση αυτή τη στιγμή; Πού βρίσκεται το μεγαλύτερο έλλειμμα στην αγροτική; Λόγω της εισαγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων. Και τι κάνετε εσείς; Παίρνετε από τους αγρότες τα πάντα. Θα υπάρχει ανάπτυξη έτσι; Πέστε μου. Άρα λοιπόν δεν οδηγήστε πουθενά με αυτόν το προϋπολογισμό  , θα καταρρεύσει και αυτός ο προϋπολογισμός, όπως κατέρρευσαν και οι προηγούμενοι. Βέβαια το ευχάριστο είναι και πιστεύω ότι θα καταρρεύσετε μαζί και εσείς. Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάφραση