11.11.12

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου με θέμα τον προϋπολογισμό


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Μπορεί το Mega να επιστράτευσε ακόμη και το Θεό να μας ενημερώνει ότι ο κύριος Πρωθυπουργός μιλώντας με τους στενούς του συνεργάτες τους είπε ότι ακόμη και με το Θεό να μιλήσει, θα του πει να μην αλλάξει πολιτική. 

Εγώ βέβαια με το Θεό δεν μιλάω, μιλάω όμως με τους πολίτες της Μεσσηνίας, με κοινούς γνωστούς με τον κύριο Πρωθυπουργό, οι οποίοι προσδοκούσαν και ήλπιζαν ότι δεν θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική με τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Παπακωνσταντίνου και τώρα βλέπουν όχι μόνο να ακολουθεί την ίδια, αλλά και χειρότερη. Και δεν εννοούν βέβαια αυτοί οι πολίτες της Μεσσηνίας οι ήλπιζαν και προσδοκούσαν ούτε την αθέτηση των δεσμεύσεών του για τη ρύθμιση των πυρόπληκτων δανείων, ούτε τη μη αλλαγή του αντισυνταγματικού νόμου του κ. Βενιζέλου για την επιστροφή του ΦΠΑ των αγροτών με τον οποίο παρακρατούνται και οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, ούτε το ότι ένας δρόμος, ένα κομμάτι δέκα χιλιομέτρων φτιάχνεται δώδεκα χρόνια και μια παράκαμψη έτοιμη, το Παραδείσια-Τσακώνα, δεν μπορεί να παραδοθεί, ούτε για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα, που όπως φαίνεται οδηγείται στις καλένδες, γιατί ο κύριος Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του έχουν ρίξει λευκή πετσέτα αποδεικνύοντας ότι είναι υπηρέτες των τραπεζών και των τραπεζιτών. 
Εννοούν πάνω από όλα οι συμπατριώτες του κυρίου Πρωθυπουργού και οι δικοί μου ότι θα ακολουθούσε άλλη πολιτική. Έτσι ήλπιζαν οι άνθρωποι, παρά τα όσα τους λέγαμε εμείς. Βλέπουν τώρα, όμως, το νέο πιο καταστροφικό μνημόνιο και τον Προϋπολογισμό να οδηγούν τη χώρα στην απόλυτη καταστροφή. Γιατί μόνο ως δολοφονικό σχέδιο κατεδάφισης της ελληνικής κοινωνίας, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μπορεί να χαρακτηριστεί ο Προϋπολογισμός του 2013 και το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2013-2016. Τα 11 δισεκατομμύρια του 2013 και τα συνολικά μέτρα των 18,9 δεν έχουν προηγούμενο στη μεταπολεμική ιστορία του δυτικού κόσμου. 
Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν οι συνεργάτες του κυρίου Πρωθυπουργού, μη έχοντας άλλο επιχείρημα, φτάνουν στο Θεό, οφείλω να τους θυμίσω και το άλλο: «Οργή λαού, φωνή Θεού». Και οφείλω να θυμίσω και κάτι άλλο, που έπρεπε να θυμούνται, ότι οι πρόγονοί μας έλεγαν ότι το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Όπως βλέπετε, λοιπόν, δεν αναγνώριζαν να κάνει κάποιος παραπάνω από δύο φορές το ίδιο λάθος. 
Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, όμως, εσείς δεν διδαχτήκατε τίποτα ούτε από το πρώτο ούτε από το δεύτερο μνημόνιο και προχωράτε στο τρίτο, το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα και το λαό σε κοινωνικό και οικονομικό ολοκαύτωμα. Και δεν το λέμε εμείς, το λένε τα στοιχεία σας. Το πρώτο μνημόνιο οδήγησε το ΑΕΠ από τα 222 στα 208 δισεκατομμύρια και το χρέος από το 148,3 στο 170. Το δεύτερο μνημόνιο κατέβασε κι άλλο το ΑΕΠ στα 194 και ανέβασε το χρέος στο 175 και παρόλα αυτά ψηφίσατε χθες το τρίτο μνημόνιο το οποίο βάσει των δικών σας στοιχείων θα οδηγήσει το ΑΕΠ στα 183 δισεκατομμύρια για 2013 και στα 182 το 2014 και το χρέος στο 189 το 2013 και στο 191 το 2014. Και δεν είναι μόνο αυτά.
Το 2013 η χώρα θα είναι για έκτη κατά συνέχεια χρονιά σε ύφεση με πρόβλεψη για μείωση του Α.Ε.Π. με βάση τους διεθνείς οργανισμούς κατά 7%. Η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και θα ξεπεράσει το 30%. Αν λοιπόν η ελληνική οικονομία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήταν ένας άρρωστος και ο γιατρός συνταγογραφούσε ένα φάρμακο και εγώ ως συγγενής του ασθενούς έβλεπα τον πυρετό να ανεβαίνει, θα του ζητούσα απλά να σταματήσει αυτό το φάρμακο γιατί θα τον σκοτώσει. Με λίγα λόγια, όταν το χρέος προς το Α.Ε.Π. ανεβαίνει και παράλληλα ανεβαίνει η ύφεση και η ανεργία και η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, με τη συνταγή της λιτότητας που ακολουθείτε ή αυτό είναι πολιτική ηλιθιότητα ή ταξική επιλογή. Επειδή δεν πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική ηλιθιότητα σε καμία περίπτωση, γιατί είστε ιδιαίτερα έξυπνοι άνθρωποι, προφανώς κάνετε ταξική επιλογή.
Μας λέτε ότι φέρνετε αυτόν τον Προϋπολογισμό και ψηφίσατε το τρίτο μνημόνιο για τη σωτηρία της χώρας. Η σωτηρία της χώρας δηλαδή για εσάς έχει ταυτιστεί με την καταστροφή των ανθρώπων της χώρας; Σώζετε τη χώρα όταν φτωχοποιείτε  το λαό -σαράντα χιλιάδες είναι οι άστεγοι- όταν έχετε δημιουργήσει ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, όταν φορολογείτε το ΕΚΑΣ, όταν βάζετε είσοδο στα νοσοκομεία 25 ευρώ και 1 ευρώ σε κάθε συνταγή; Όταν τελειώσατε ακόμα και την άθληση της νεολαίας; Εδώ μας έχει στείλει ένα χαρτί και βλέπω τον Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα απέναντι που λέει «μην ψηφίζετε αυτόν τον Προϋπολογισμό» η Ολυμπιακή Επιτροπή που δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το καταθέτω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Πετράκος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
Θα φτάσετε λοιπόν με αυτά τα χρήματα για τον αθλητισμό, να μην μπορεί να αθληθεί κανένα παιδί. Μειώνετε το επίδομα της ανεργίας και λέτε ότι θα το μειώσετε ακόμα και σε συγκεκριμένες περιοχές που θα εξετάσετε. Γράφετε μέσα ότι εξετάζετε το όριο της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης να είναι οι έντεκα ώρες. Δηλαδή, να δουλεύει ο εργαζόμενος δεκατρείς ώρες! Και μετά έρχεστε και μας λέτε ότι αν δεν πάρετε αυτά τα μέτρα θα γίνουμε Αλβανία του Χότζα. Μα, την έχετε κάνει τη χώρα. Την έχετε κάνει ειδική οικονομική ζώνη, όπως λένε οι Γερμανοί βιομήχανοι και επιμένουν και μέσα στην ειδική κάνετε ακόμη πιο χειρότερη ειδική. Γιατί τι άλλο είναι ο μισθός της νεολαίας, ο οποίος είναι λιγότερος από το μισθό οποιουδήποτε άλλου; Τι άλλο είναι αυτό που λέτε ότι θα εξετάσετε σε μερικές περιοχές τη μείωση του επιδόματος της ανεργίας; Δηλαδή, εκεί οι άνθρωποι χρειάζονται λιγότερη τροφή;
Αλλά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τα έντεκα δισεκατομμύρια όταν παίρνετε τα επτά από μισθούς και συντάξεις και τα υπόλοιπα από τις κοινωνικές δαπάνες, τι άλλο χρειάζεται για να αποδειχθεί η ταξικότητα των επιλογών σας; Αν είναι να χρεοκοπήσει η χώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από το γεγονός ότι δεν κόβετε δύο συντάξεις αγροτών των 330 ευρώ, τότε σίγουρα τη χώρα την έχετε χρεοκοπήσει και το λαό της. Μα, καλά, δεν βλέπετε ότι η ελληνική οικονομία έχει πέσει σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, αύξησης του χρέους, ανεργία, πάλι αύξηση του χρέους, πάλι ύφεση, πάλι ανεργία; Και μας λέτε ότι δεν έχουμε πρόγραμμα; Έχουμε πρόγραμμα. 
Σας τα είπαμε και πριν. Για να αλλάξει αυτός ο φαύλος κύκλος ένας δρόμος υπάρχει. Να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα. Χρειάζεται να καταγγελθεί το μνημόνιο, να ακυρωθούν οι εφαρμοστικοί του νόμοι, να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και το υπόλοιπο να αποπληρώνεται με όρους ανάπτυξης. Και παράλληλα, για να βγει η χώρα από το φαύλο κύκλο, χρειάζεται ένα σχέδιο ανάπτυξης τονώνοντας τη βιομηχανία και την αγροτική παραγωγή. Γι’ αυτό το σκοπό χρειάζονται υγιείς δημόσιες τράπεζες, πολιτική δημοσιονομικών επενδύσεων που εσείς κατακρεουργείτε για να βελτιώσετε τις υποδομές χρειάζεται εξυγίανση των μονοπωλιακών δομών στην παραγωγή και το εμπόριο, σταθερό και ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας. Τέλος, χρειάζεται κοινωνική αλλαγή με αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος. Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να μην έχετε απορίες και να μη λέτε ότι δεν έχουμε προτάσεις.
Εσείς τι κάνατε; Κάνατε PSI και καταστρέψατε τα ασφαλιστικά ταμεία. Περικοπές κάνετε και καταστρέφετε τον κόσμο ανεβάζοντας την ύφεση. Σε λίγο θα ζητήσετε χρήματα και άλλα. Τον Προϋπολογισμό που κάνετε δεν πρόκειται να λειτουργήσει και θα κόψετε και τις συντάξεις σε λίγο, αν μείνετε στην εξουσία, κάτω από τα 1.000 ευρώ και πάλι. Αν συνεχίσετε έτσι, οδηγείτε τους πολίτες και τη χώρα στην καταστροφή. Αυτή είναι η γενική διαπίστωση του Προϋπολογισμού και γι’ αυτό το μόνο καλό που μπορείτε να κάνετε, είναι να παραιτηθείτε. Απέναντι στην κοινωνική καταστροφή ο δρόμος σωτηρίας είναι μία προοδευτική ανατροπή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, με μία Κυβέρνηση η οποία μπορεί να βγάλει τη χώρα από την καταστροφή.
Σας ευχαριστώ.

Μετάφραση