15.11.12

Ερώτηση με Θέμα: Διαθεσιμότητα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας


    Ερώτηση
Προς τους κ. κ. Υπουργούς:
- Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: Διαθεσιμότητα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
Δρομολογήθηκε η εφαρμογή της διάταξης του νέου νόμου για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με το οποίο προωθούνται οι διαθεσιμότητες-μετακινήσεις-απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ριζικά αντίθετος με την εφαρμογή αυτής της διάταξης, γιατί οδηγεί σε καθαρές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν να γίνουν στη χώρα μας από την περίοδο της χούντας.
Στα πλαίσια της πολιτική σας για τη διαθεσιμότητες-μετακινήσεις-απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ενημερωθήκαμε ότι προωθείτε την εφαρμογή τους και για 47 υπαλλήλους του ΣΕΠΕ.
Επειδή, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η μνημονιακή νομοθετική απορρύθμιση έχει αποθρασύνει πολλές επιχειρήσεις να αυθαιρετούν και να παραβιάζουν ασύστολα την εργατική νομοθεσία, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα νόμιμα και συμβατικά ωράρια.
Επειδή, αυτή την περίοδο της επέκτασης στη χώρας μας της εργασιακής ζούγκλας χρειάζεται όσο ποτέ, όχι αποδυνάμωση, αλλά ενίσχυση με το αναγκαίο προσωπικό του ΣΕΠΕ.
Επειδή, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ η αδήλωτη εργασία έχει εκτιναχτεί αγγίζοντας το 33%.
Επειδή, εάν μπουν σε διαθεσιμότητα οι 47 διοικητικοί υπάλληλοι του ΣΕΠΕ, θα αναγκαστούν να κάνουν διοικητικό έργο ελεγκτές και επιθεωρητές εργασίας που θα λείψουν από τους αναγκαίους ελέγχους στους χώρους εργασίας.
Επειδή, περαιτέρω αποδυνάμωση σε προσωπικό του ΣΕΠΕ δεν θ’ αφήσει τίποτε όρθιο στην αγορά εργασίας.
Ερωτώνται οι Αρμόδιοι Υπουργοί:
- Τι ενέργειες θα κάνουν τα Υπουργεία, στα οποία εποπτεύουν, ώστε όχι μόνο να μην τεθούν σε διαθεσιμότητα οι 47 διοικητικοί υπάλληλοι του ΣΕΠΕ αλλά και για να ενισχυθεί με νέο ελεγκτικό προσωπικό για την καταπολέμηση της εργοδοτικής ασυδοσίας και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Στρατούλης Δημήτρης
Σταθάς Ιωάννης
Πετράκος Θανάσης

Μετάφραση