12.6.14

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΡΑΕ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΦΤΗΝΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ


12/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔHΛΩΣΗ  ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΡΑΕ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΦΤΗΝΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Με αφορμή την νέα πρόταση της ΡΑΕ, «Για την δημιουργία ρυθμιζόμενης προθεσμιακής αγοράς, για την πρόσβαση προμηθευτών σε ηλεκτρική ενέργεια από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή για φτηνή Λιγνιτική παραγωγή». Οι υπεύθυνοι του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος (Βουλευτής Μεσσηνίας) και Ευγενία Ουζουνίδου (Βουλευτής Κοζάνης) δήλωσαν:

Η κυβέρνηση και η ΡΑΕ αναγκάστηκαν  να εξαγγείλουν  αλλαγές στην αγορά ενέργειας αφενός κάτω από την συνεχόμενη πίεση και τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου από τις λαϊκές αντιδράσεις αλλά και τις αντιδράσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας. Συγκεκριμένα έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση  η κατάργηση  από 30/06 της προκλητικής επιδότησης του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ). Καθώς επίσης   έχει δεσμευτεί το ΥΠΕΚΑ ότι θα γίνουν αναπροσαρμογές καταργώντας  τη δεύτερη επιδότηση στα  ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος).
Όμως «άνθρακες ο θησαυρός». Η ΡΑΕ επιβεβαιώνοντας το ρόλο της ως υποστηριχτή συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και της τρόικα,  με την πρόταση που έχει θέσει σε διαβούλευση έχει στόχο όχι να μειώσει το κόστος της ενέργειας στη βαριά-ενεργοβόρο βιομηχανία και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά να συνεχίσει με άλλο τρόπο τις επιδοτήσεις-δώρα στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς οι οποίοι γίνονται και έμποροι-προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.
Mε την πρότασή της η ΡΑΕ υποχρεώνει τη ΔΕΗ να πουλήσει τη «φτηνή» λιγνιτική παραγωγή της στο κόστος στις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής οι οποίες μετατρέπονται και σε εταιρείες εμπορίας. 
Οι εταιρείες αυτές μέσω των κατ όνομα διαδικασιών δημοπρασίας, θα την επιβαρύνουν με τα κόστη των στρεβλώσεων της αγοράς και ένα μεγάλο περιθώριο κέρδους και θα την πωλούν σε καταναλωτές και σε βιομηχανία. Το αποτέλεσμα θα είναι να κερδοσκοπούν εις βάρος των καταναλωτών, της Βιομηχανίας και φυσικά της ΔΕΗ.
Συνεπώς αντί η κυβέρνηση και η ΡΑΕ να προβούν στις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να μειωθεί το κόστος ενέργειας επιχειρούν να αλλάξουν τον τρόπο με το οποίο οι καιροσκόποι που λυμαίνονται την ενέργεια θα κερδοσκοπούν εις βάρος των καταναλωτών.
Η Ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθό και ταυτόχρονα αναγκαίο εργαλείο ανάπτυξης και δεν χρειάζεται μεσάζοντες - κερδοσκόπους της αγοράς.
Με αυτήν την έννοια η πρόταση της ΡΑΕ για «δημιουργία ρυθμιζόμενης προθεσμιακής αγοράς, για την πρόσβαση προμηθευτών σε ηλεκτρική ενέργεια από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή για φτηνή λιγνιτική παραγωγή» είναι απαράδεκτη και καλούμε την ΡΑΕ και την κυβέρνηση να την αποσύρει ΑΜΕΣΑ.

 Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση