26.6.14

ΟΜΙΛΙΑ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΟ ΤΙΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ"

                  ΟΜΙΛΙΑ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΟ ΤΙΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ"

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, μετά την κατάρρευσή της στις ευρωεκλογές και εκτιμώντας ότι το τέλος της πλησιάζει, προσπαθεί να ολοκληρώσει το ξεπούλημα της χώρας.
Είναι γνωστό ότι έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για την δημιουργία της Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικού Ρεύματος, της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ».
H συζήτηση του οποίου, σύμφωνα με όλες της πληροφορίες, θα ξεκινήσει στην αρμόδια επιτροπή την Τετάρτη 02/07/2014
Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να υλοποιήσει πλήρως την καταστροφική πράξη του υπουργικού συμβουλίου της 24ης Ιουλίου του 2013.
Επιδιώκει δηλαδή να ολοκληρώσει το μέγα εθνικό και οικονομικό έγκλημα της πλήρους ιδιωτικοποίησης, διάσπασης και διάλυσης της μεγαλύτερης και πιο σημαντικής δημόσιας επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ.
Έχει προηγηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της στρατηγικότερης υποδομής της χώρας, των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (του ΑΔΜΗΕ), ακολούθησε την 1η Απριλίου η μεταφορά και της διαχείρισης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, με σκοπό να πωληθεί σε κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Είναι γνωστό ότι η συζήτηση είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα, αλλά βλέποντας ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις και για να σώσει τον Βενιζέλο, ο κος Σαμαράς.
Επιδιώκουν να χρυσώσουν το χάπι για το προσωπικό της ΔΕΗ που θα μετατεθεί στη νέα εταιρεία με την 5ετής «εγγύηση» μη απόλυσης, για τους καλλιεργητές, οι οποίοι και θα διατηρήσουν τα δικαιώματα άρδευσης από τα υδροηλεκτρικά και για τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά κοντά σε ορυχεία, οι οποίες και θα διατηρήσουν το δικαίωμα προτίμησης για πρόσληψη.
Τους απαντάμε: Κανένας δεν πείθεται πια. Τίποτα πια δεν σώζει την συγκυβέρνηση.
Η συγκυβέρνηση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα δικαίωμα να προχωρήσει στην περαιτέρω διάσπαση, διάλυση και ξεπούλημα της ΔΕΗ καθώς, εκτός του ότι δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε αυτό το μέγα έγκλημα, επιπλέον είναι οικτρή μειοψηφία στο λαό και συνεπώς δεν έχει πλέον καμία πολιτική νομιμοποίηση.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χαρίζουν στους ιδιώτες δημόσια περιουσία ανυπολόγιστης αξίας. Τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδροηλεκτρικά, ορυχεία, δικαιώματα στους λιγνίτες αλλά και την διαχείριση των υδάτων!!!. Και δεν αρκούνται μόνο σε αυτό. Παραχωρούν στους ιδιώτες υποχρεωτικά και 2.000.000 πελάτες της ΔΕΗ!!!. Βγάζουν στο σφυρί δέκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και μεγάλος μέρος των κοιτασμάτων λιγνίτη που αντιστοιχούν σε κοιτάσματα 450 εκατομμυρίων τόνων! Κόβουν από τη ΔΕΗ το 30%, το πιο προσοδοφόρο κομμάτι.
Συνολικά ξεπουλάνε μονάδες συνολικής ισχύος 2.768 μεγαβάτ (2318 εν λειτουργία συν την άδεια παραγωγής για τη μονάδα Φλώρινας (Μελίτης) 2 ).
Με άλλα λόγια: Έτοιμη περιουσία, έτοιμη δουλειά, έτοιμη «μπίζνα»…
Το επιχείρημα ότι η πώληση της ΔΕΗ είναι επένδυση είναι γελοίο. Η πώληση της ΔΕΗ είναι αντικατάσταση κεφαλαίου και όχι επένδυση. Δεδομένου ότι πωλείται συγκεκριμένο μείγμα καυσίμου, συγκεκριμένο πελατολόγιο, δεν υπάρχει πουθενά επιχειρηματικό ρίσκο ή δημιουργία νέων υποδομών, ώστε να χαρακτηριστεί επένδυση.
Η κυβέρνηση φέρνει στην βουλή το νομοσχέδιο για την «Μικρή ΔΕΗ» προκειμένου να αλώσουν οι ιδιώτες πλήρως τον στρατηγικό τομέα της ενέργειας και να δώσουν την χαριστική βολή σε κάθε δημόσια παρουσία, στον νευραλγικό κλάδο της ενέργειας.
Το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ είναι ενταγμένο στην στρατηγική διάλυσης ολόκληρης της ΔΕΗ προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων (Μυτιληναίος, Λάτσης, Κοπελούζος, Βαρδινογιάννης, Περιστέρης), τα οποία την τελευταία δεκαετία έχουν διεισδύσει και κερδοσκοπούν στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς.
Ήδη τρέχει ο διαγωνισμός για τον ΑΔΜΗΕ που είναι η ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας, μια τεράστια Δημόσια Περιουσία, με τρέχουσα εμπορική αξία 8 δις € και ένα θεμέλιο για την οικονομική και παραγωγική της ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της χώρας.
Βέβαια, η ιδιωτικοποίηση στον χώρο της ενέργειας έχει αφετηρία στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, που με τον Ν. 2414/96, και τίτλο «Εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ», πρόβλεπε την μετοχοποίηση των σημαντικότερων ενεργειακών ΔΕΚΟ. Το καταστροφικό έργο του Σημίτη συνεχίστηκε επί ΝΔ και έρχεται να το ολοκληρώσει η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2013.
Βέβαια δεν πρέπει να αφαιρέσουμε από το κάδρο των ευθυνών και την ΕΕ που με τις οδηγίες για την ιδιωτικοποίηση στην Ενέργεια (1996/92/ΕΚ και 2001/77/ΕΚ ), δρομολόγησε συνολικά την απορρύθμιση των αγορών Η/Ε και Φ/Α.
Η στόχευση των αλλαγών αυτών, ήταν και είναι ν’ απολέσει το κράτος τον όποιο έλεγχο στον ενεργειακό τομέα και να τεθεί αυτός αποκλειστικά υπό ιδιωτική κηδεμονία. Η ΕΕ επέβαλε την πολιτική της απορρύθμισης, διαμορφώνοντας τέτοιες συνθήκες, ώστε ισχυροί ιδιωτικοί όμιλοι ν’ αρπάξουν μεγάλο μερίδιο της ενεργειακής πίτας συμμετέχοντας σ’ ένα άνευ προηγούμενου πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας .
Από τον Οκτώβριο του 2003, η ΔΕΗ έπαψε να είναι 100% Δημόσια, όχι μόνο γιατί εκποιήθηκε σε ιδιώτες το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά κυρίως γιατί η ΕΕ και οι εγχώριές της κυβερνήσεις «απελευθέρωσαν» την ηλεκτρική ενέργεια από κάθε έννοια δημόσιου συμφέροντος και κοινωνικού αγαθού.
Ας δούμε αν από την όλη μετοχοποίηση κέρδισε το Ελληνικό Κράτος. Το ελληνικό δημόσιο από την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΗ σε ιδιώτες το 2001-2003, εισέπραξε 1,8 δισ. ευρώ. Ναι, αλλά την ίδια περίοδο, τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους, τόκους και αποσβέσεις) της ξεπουλημένης κατά το ήμισυ ΔΕΗ ΑΕ ήταν 2,4 δισ. ευρώ!!
Ας μην σταθούμε στις γελοίες προφάσεις, πως η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» εξυπηρετεί τη χρηματοδότηση της κατασκευής της Μονάδας Πτολεμαΐδα V, αφού η ΔΕΗ δεν έχει πια ρευστό για να την κάνει. Ποιος πουλά 2768 MW για να φτιάξει 660 MW; Μόνο όποιος συνειδητά έχει επιλέξει να ισοπεδώσει τις ζωές ενός ολόκληρου λαού για να πλουτίζουν οι διεθνείς τοκογλύφοι και τα μονοπώλια που συνδέονται μαζί τους. Επιπλέον, η οικονομική σμίκρυνση της ΔΕΗ θα μειώσει τις εξασφαλίσεις σε τράπεζες και άρα θα αυξήσεις το κόστος δανεισμού.
Στο ερώτημα τότε γιατί την ξεπουλάνε, η απάντηση είναι ότι το απαιτεί η τρόικα, η ΕΕ και τα συμφέροντα στα οποία είναι υποταγμένοι. Οι πολυεθνικοί κολοσσοί έχουν βγάλει τα μαχαίρια, ποιος θα κατασπαράξει τη ΔΕΗ, από τις γερμανικές «RWE» και «EON» μέχρι την ιταλική «Edison» και τις γαλλικές «EDF» και «Gaz De France – Suez». Ο λόγος που έχουν πέσει σαν τα κοράκια πάνω από το σώμα της ΔΕΗ είναι, για παράδειγμα, ότι σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2013, ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ ανήλθε στα 6 δισ. ευρώ! Ότι τα κέρδη (EBITDA) την ίδια περίοδο εκτινάχτηκαν στα 987 εκατ. ευρώ!
Επιπλέον, η απελευθέρωση – Ιδιωτικοποίηση στην αγορά ενέργειας, 13 χρόνια τώρα, έχει οδηγήσει:
·         Τον ιδιωτικό τομέα που είναι στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα να έχει εγκατεστημένη ισχύ 7.531 MW (περίπου το 46,5 % της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος).
·         Συγκεκριμένα 4.484 MW από ΑΠΕ/ ΣΗΘΥΑ (εκ των οποίων 1540 Αιολικά, 2076 Φ/Β, 374 Φ/Β στέγης, 220 ΜΗΥΣ, 47 βιοαέριο – βιομάζα, 228 ΣΗΘΥΑ & Κατανεμόμενες ΣΗΘΥΑ,) και 3047 MW Φυσικό Αέριο.
·         Και την ΔΕΗ να έχει το 53,5 % με 8.667 MW. Συγκεκριμένα στην ΔΕΗ ανήκουν Λιγνιτικές 4.302 MW, Υδροηλεκτρικά 3.017,7 MW και φυσικό αέριο 1.347 MW.
Σήμερα η μέση ζήτηση ανέρχεται στα 6.000 MW, με αιχμή (μικρές περιόδους του έτους) τα 9.150 MW και η εγκατεστημένη ισχύς στο διασυνδεδεμένο είναι 16.198 MW. Παρόλα αυτά, ως καταναλωτές επιδοτούμε με τα ΑΔΙ και τον ΜΑΜΚ περισσότερα από 470 εκατομμύρια ευρώ το 2013 τα 3047 MW Φυσικό Αέριο. Συνολικά οι επιδοτήσεις 3ετίας στις μονάδες ΦΑ είναι 1,2 δις για ΜΑΜΚ και ΑΔΙ και 2009 -2013 4,2 δις ΑΠΕ. Το δημόσιο πήρε από το 2000-2009 2,34 δις από την ιδιωτικοποίηση και κατέβαλε άμεσα – έμμεσα επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, διακανονισμούς 10,4 δίς.
Το κόστος παραγωγής ενέργειας έχει εκτοξευθεί απόρροια της «απελευθέρωσης» με τη διάσπαση της ενιαίας και καθετοποιημένης δομής της ΔΕΗ που της επέτρεπε οικονομίες κλίμακας και συντονισμένη λειτουργία κι άφησε στη θέση της τρεις εταιρείες: ΔΕΗ Παραγωγή-Εμπορία και ΔΕΔΔΗΕ. Καθεμιά με αυξανόμενα κόστη λειτουργίας, επενδύσεων, δανεισμού κτλ. λόγω της συρρίκνωσης του μεγέθους και με συμβόλαια πώλησης στη θέση της προηγούμενης λειτουργικής συνεργασίας. Σε αυτά έρχεται ακόμα μια διάσπαση που θα αυξήσει το κόστος παραγωγής και η εναπομένουσα ΔΕΗ λόγω του μείγματος καυσίμου και την ηλικίας των εργοστασίων που θα της απομένουν, σύντομα θα καταστεί μικρότερη από την «μικρή ΔΕΗ» και λιγότερο ανταγωνιστική προς αυτή.
Αυτή η σπατάλη κεφαλαίων στην ενέργεια, αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς, έχει οδηγήσει σε αυξήσεις την περίοδο 2000-2013, της τάξης του 102% στα νοικοκυριά και 76,3% στην βιομηχανία.
Εδώ να τονίσω το γεγονός ότι λόγω των ιδιαιτεροτήτων του προϊόντος του ηλεκτρισμού, όπως αδυναμία αποθήκευσης, υψηλές διακυμάνσεις τιμών, μικρή ελαστικότητα της ζήτησης, δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο ανταγωνισμός και είναι αναπόφευκτη η δημιουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων. Πράγματι, στην Ε.Ε. επτά (7) επιχειρήσεις ελέγχουν πάνω από τα 2/3 της ηλεκτρικής ενέργειας. Για τον λόγο αυτό και έχουμε δει αυτές τις αυξήσεις στο ρεύμα.
Ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ν/Σ του ΑΔΜΗΕ, ρώτησα πώς θα ελέγχεται πλέον η μεταφορά της ενέργειας. Ισχυρίζονταν ότι με το 34% θα ελέγχουν την ενέργεια, ένα επιχείρημα που όλοι εδώ μέσα καταλαβαίνουμε πόσο γελοίο είναι.
Μας λέγανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα το ποιος έχει την ιδιοκτησία τις μονάδες της ΔΕΗ καθώς με την ΡΑΕ θα ελέγχεται η ενεργεία. Καθώς είναι γνωστό ότι η ΡΑΕ δεν λειτούργησε ποτέ σαν ανεξάρτητη αρχή ενέργειας, αλλά σαν το μακρύ χέρι θεσμοθέτησης των συμφερόντων των ιδιωτικών εταιρειών σε συνεργασία με τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Στα πλαίσια αυτά είχαμε ευνοϊκές ρυθμίσεις σε ημετέρους ή σκανδαλώδεις ρυθμίσεις για τις εταιρείες Energa και Hellas Power που εξαπάτησαν τους πολίτες και κατακράτησαν και το χαράτσι πριν «πτωχεύσουν». Και με τον Νόμο 3851/2010, γνωστό και ως νόμο Μπιρμπίλη και τον Νόμο 4001/11, η ΡΑΕ αποκτά αρμοδιότητες υπερυπουργείου που λογοδοτεί μόνο στην ΕΕ και υποκαθιστά την νομοθετική εξουσία της βουλής, την εκτελεστική εξουσία της κυβέρνησης και τη δικαστική εξουσία.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χαρίζουν στους ιδιώτες δημόσια περιουσία ανυπολόγιστης αξίας. Τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδροηλεκτρικά, ορυχεία, δικαιώματα στους λιγνίτες αλλά και την διαχείριση των υδάτων!!!.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε την δημιουργία της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ», ούτε την εκχώρηση ούτε την εκποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, κάτι που έχει τονιστεί επανειλημμένως.
Η ΔΕΗ, η ναυαρχίδα της βαριάς μας βιομηχανίας, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί σαν βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
Το νομοσχέδιο αυτό, εκτός του ότι βάζει την ταφόπλακα στην ΔΕΗ όπως την ξέραμε, δυσκολεύει μια μελλοντική κυβέρνηση της αριστεράς που θα θελήσει να εφαρμόσει πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και κοινωνικές πολιτικές στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων, καθώς θα αναγκαστεί να προβεί σε μονομερείς πράξεις.
Η πολιτική αυτή αποτελεί μια πολιτική καμένης γης των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων σε βάρος του λαού μας και μίας πιθανής αριστερής κυβέρνησης.
Μια πιθανή αριστερή κυβέρνηση δεν θα μπορεί να ασκήσει ούτε την κοινωνική ούτε την βιομηχανική πολιτική της. Οι υπεραξίες από την εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου θα πηγαίνουν στα χέρια ιδιωτών.
Το ζητούμενο σήμερα είναι η ασφάλεια εφοδιασμού σε ανταγωνιστικό κόστος, προϋπόθεση για νέες παραγωγικές επενδύσεις, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για ανάπτυξη, για την έξοδο της χώρας από την κρίση

Κεντρικό καθήκον μας είναι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με το λαό για να αποτραπεί το περαιτέρω ξεπούλημα της ΔΕΗ. Να μην περάσει η Πράξη 15/24-7-2013 της κυβέρνησης και να αποτραπεί το ξεπούλημα των Δικτύων Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), της «Μικρής ΔΕΗ» και η πώληση του 17% και του μανατζμεντ σε ιδιωτικά κεφάλαια σε ιδιώτες.
Η ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η υπόθεση της ΔΕΗ έχει εθνικές διαστάσεις.
Τα σχέδια της κυβέρνησης μπορεί και πρέπει να ναυαγήσουν. Για αυτό απαιτείται ενωμένος, συνεπής και αποφασιστικός αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ, των αγροτών, των τοπικών κοινωνιών αλλά και η καθολική λαϊκή στήριξη για την δημιουργίας ενός παλλαϊκου μετώπου για απεμπλοκή από το μνημόνιο και την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας.
Δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν οι ενεργειακές επιχειρήσεις. Πρέπει να παραμείνουν δημόσιες, σύγχρονες και εξυγιασμένες, γιατί αυτό επιβάλει το πραγματικό συμφέρον του λαού και του τόπου.
Οι εντολοδόχοι της Τρόϊκα Σαμαράς και Βενιζέλος δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαλύσουν και να ξεπουλήσουν την στρατηγικότερη Δημόσια Επιχείρηση της χώρας. Η ΔΕΗ δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα και το αίμα του Ελληνικού λαού και δεν θα επιτρέψουμε να την ξεπουλήσουν.
Απαιτείται δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου για την υπεράσπιση των κοινωνικών και γι’ αυτό δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Θα πρέπει να δημιουργηθούν κοινωνικές επιτροπές αγώνα με συμμετοχή όλου του λαού κατά της διάλυσης, διάσπασης και ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Η Υγεία, η Παιδεία, η Ασφάλιση, το νερό, το ρεύμα, η θέρμανση, οι συγκοινωνίες, οι επικοινωνίες, ή θα είναι αποκλειστικά δημόσια αγαθά ή απλά δεν θα υπάρχουν.
Ο αγώνας αυτός δεν είναι υπόθεση μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι υπόθεση ολόκληρου του Ελληνικού λαού γιατί είναι άμεσο ζήτημα επιβίωσης του.
Τέλος τονίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου. Δηλαδή δεν αναγνωρίζουμε τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, την εκχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ τους 17% των μετοχών της ΔΕΗ και την δημιουργία της μικρής ΔΕΗ. Η πράξη θα ακυρωθεί και τα κερδοσκοπικά αρπακτικά κεφάλαια ας το καταλάβουν ότι χτίζουν άμμο δεν πρόκειται να αποκτήσουν κανένα κομμάτι της ΔΕΗ. Θα κατέχουν την ΔΕΗ  όσο κυβέρνηση είναι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση  ΝΔ ΠΑΣΟΚ δηλαδή για πολύ λίγες μέρες.

Κάθε πράξη των κερδοσκοπικών αρπακτικών κεφαλαίων όσο κατέχουν την ΔΕΗ θα ακυρωθεί.

Μετάφραση