26.6.14

«Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αλιείς»

ΕΡΩΤΗΣΗ
26.06.2014
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

·         Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
·         Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: «Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αλιείς»

Οι παράκτιοι αλιείς σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ στην κατηγορία 1 και 2. Ενώ είναι αναγκασμένοι να ασφαλίζουν στον ΟΓΑ τα μέλη της οικογένειάς τους που απασχολούν στην δουλειά τους, καθώς και τους εργάτες που τυχόν απασχολούν και μάλιστα στην κατηγορία 5. Αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνονται με το ποσό των 160 ευρώ ανά άτομο το μήνα, παρόλο που λόγω των καιρικών συνθηκών, οι πραγματικές ημέρες εργασίας είναι από 10 έως 15 το πολύ.
Επιπλέον υφίστανται μεγάλες ζημιές στα αλιευτικά τους εργαλεία από τις φώκιες και τα δελφίνια, γεγονός που συνεπάγεται επιπλέον έξοδα, χρόνο και κόπο, προκειμένου να τις αποκαταστήσουν. Ενώ δεν έχει ενεργοποιηθεί το άρθρο 22 παρ. 3 του Νόμου 1650/86, όπου προβλέπονται αποζημιώσεις στους αλιείς λόγω καταστροφών που προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία από σπάνια ή απειλούμενα με εξαφάνιση είδη της άγριας πανίδας (φώκιες, δελφίνια).
Επειδή το κόστος της επαγγελματικής αλιείας έχει αυξηθεί εξαιτίας της αύξησης του κόστους των καυσίμων, των αλιευτικών εργαλείων, της συντήρησης των σκαφών και παράλληλα παρατηρείται μείωση των ιχθυαποθεμάτων.
Επειδή οι παράκτιοι αλιείς κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να επιβιώσουν λόγω της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας  και των μεγάλων ασφαλιστικών εισφορών, ζητάνε να υπάρχει η δυνατότητα τα μέλη της οικογενείας τους και οι εργάτες που απασχολούνται στα σκάφη τους να ασφαλίζονται με εργόσημο όπως οι εργάτες γης ή τουλάχιστον στον ΟΓΑ αλλά στην κατηγορία 1 ή 2.


Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
1.   Θα προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα των αλιέων για την ασφαλιστική κάλυψη των μελών της οικογένειας τους και τους απασχολούμενους εργάτες;
2.   Προτίθεται το ΥΠΑΑΤ να εντάξει τις παραπάνω ζημιές στο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ ή να ενεργοποιήσει το άρθρο 22 παρ. 3 του Νόμου 1650/86 ;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος


Καλογερή Αγνή

Μετάφραση