4.6.14

Κοροϊδία η κυβερνητική απόφαση για αναστολή καταβολής των δόσεων σε επιχειρήσεις με δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

04/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΛΩΣΗ
Του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου
Κοροϊδία η κυβερνητική απόφαση για αναστολή καταβολής των δόσεων σε επιχειρήσεις με δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος μετά την αποκάλυψη ότι το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχαν πάρει δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου εξαιρούνται της ρύθμισης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή καταβολής των δόσεων σε επιχειρήσεις με δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου αποδεδείχθηκε «κάλπη-κη».
Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η από 13/05/2014 δήλωση μου για το θέμα αυτό.
Η ρύθμιση αυτή ήταν ένα προεκλογικό τρυκ που στόχο είχε να αλιεύσει μερικούς ψήφους από δανειοδοτημένες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση προεκλογικά ενέπαιξε τους 18.000  μικρομεσαίους επιχειρηματίες (κτηνοτρόφους, πυρόπληκτους, σεισμόπληκτους, κλπ) που έχουν λάβει δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 80% των επιχειρήσεων μένει εκτός ρυθμίσεων καθότι ένα από τα κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος στην ρύθμιση είναι να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτό το κριτήριο αποτελεί μέγα εμπαιγμό καθότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανωτέρω επιχειρήσεων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επίσης δεν δίνεται επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας του δανείου για αντίστοιχα ένα έτος που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν τις δόσεις που δεν θα πληρωθούν φέτος στις επόμενες δόσεις προσαυξημένες με επιπλέον τόκους -τόκοι που θα προκύψουν, λόγω της αναστολής οπότε τα προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις θα επανέλθουν και αυξημένα από την 1/1/2015
Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να εμπαίζει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι οποίοι με την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών της και των βάρβαρων φορομπηχτικών πολιτικών της ,τους έχει οδηγηθεί στην οικονομική εξαθλίωση, στα λουκέτα και σε δραματική έλλειψη ρευστότητας .
Η λύση για την ρύθμιση των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου είναι  1)Να υποχρεωθούν οι κρατικά χρηματοδοτούμενες τράπεζες να δώσουν την απαραίτητη ρευστότητα στις επιχειρήσεις και να μην προσπαθεί με προεκλογικά τρυκ να κοροϊδέψει τους υπόλοιπους πολίτες ότι δήθεν βοηθά την επιχειρηματικότητα.
Και 2) Να δεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που έχουμε καταθέσει πολύ πριν τις εκλογές και δίνει ουσιαστική ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις :
•        Κούρεμα του κεφαλαίου του δανείου στην λογική της πρότασης μας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
•        Επιμήκυνση των δανείων με συνολική περίοδο αποπληρωμής τα 15 χρόνια
•        Παράταση για 2 χρόνια της περιόδου χάριτος.
•        Μείωση επιτοκίου το οποίο να είναι Ευρωπαϊκό διατραπεζικό 0,50% σήμερα συν περιθώριο 2% με αντίστοιχη αποδέσμευση από το επιτόκιο ΕΓΕΔ.
Η λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ΟΡΙΣΤΙΚΗ λύση στο πρόβλημα και είναι αμοιβαία επωφελής και για τους δανειολήπτες και για τις τράπεζες. Από την μία οι δανειολήπτες θα καταστούν ενήμεροι και θα ξαναξεκινήσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους και από την άλλη οι τράπεζες θα μειώσουν τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το μέγεθος των ζημιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον εμπαιγμό της κυβέρνησης καταγγέλλει και ο Σύνδεσμος  Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών.  Ο οποίος με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα -την οποία κοινοποίησαν στον πρωθυπουργό, τους συναρμόδιους υπουργούς και βουλευτές- ζητούν αλλαγές. Ελπίζουμε ο κος Υπουργός να τις υιοθετήσει και να μην περιμένει τις επόμενες εκλογές.

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση