16.6.14

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΥΣ.

16/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΥΣ.


Ο υπεύθυνος Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος συναντήθηκε με:
1.   Με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μετάλλου Γιάννη Στεφανόπουλο και τους προέδρους των Σωματείων των Εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία Ασπροπύργου Αντώνη Γιούργη και της Χαλυβουργικής Γιώργο Γάκη.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν:
                 i.        Την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για να μην εγκριθούν από το Υπουργείο Εργασίας οι ομαδικές απολύσεις που αποφάσισε το Α.Σ.Ε. στην Ελληνική Χαλυβουργία Ασπροπύργου.
               ii.        Να ασκηθεί πίεση στο ΥΠΕΚΑ ώστε να μειωθεί το κόστος ενέργειας στις χαλυβουργίες και γενικότερα στην ενεργοβόρα βιομηχανία διότι κινδυνεύουν και άλλες θέσεις εργασίας.
Ο Θανάσης Πετράκος τόνισε ότι η απόφαση του Α.Σ.Ε. (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας) ουσιαστικά έγινε με κυβερνητική πρόταση αφού ψηφίστηκε υπέρ των ομαδικών απολύσεων η Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας. Η απόφαση αυτή ανοίγει την κερκόπορτα στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων μετά από 30 χρόνια. Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επίσης δεσμεύτηκε:
A.   Θα υπάρξει παρέμβαση του Υπεύθυνου Εργατικής Πολιτικής της Κ.Ο. Δημήτρη Στρατούλη στο Υπουργείο Εργασίας αλλά και παρέμβαση στη Βουλή.
B.   Ο ίδιος θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ Ασημάκη Παπαγεωργίου και θα συζητήσουν το θέμα.

2.   Στη συνέχεια ο Θανάσης Πετράκος συναντήθηκε με τον κ Παπαγεωργίου και του ζήτησε να υλοποιήσει το Υπουργείο τουλάχιστον τις δεσμεύσεις του για άμεση μείωση του ενεργειακού κόστους στις χαλυβουργίες με την προϋπόθεση να μην γίνουν απολύσεις ή διαθεσιμότητες. Τόνισε επίσης για μια ακόμη φορά ότι αν είχε το ΥΠΕΚΑ ακολουθήσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των επιδοτήσεων στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς από Φυσικό Αέριο αλλά και αν είχε προχωρήσει σε ουσιαστικές μειώσεις του κόστους ενέργειας, παίρνοντας αποφάσεις για το 70% του κόστους της ενέργειας που είναι ευθύνη της κυβέρνησης, θα είχε υπάρξει ουσιαστικά μείωση του ενεργειακού κόστους άρα και της τιμής της KWh. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να καλύπτεται η ελάχιστη ποσότητα του ρεύματος δωρεάν  στα φτωχά νοικοκυριά και να δίνεται μειωμένο τιμολόγιο στην χαλυβουργία και συνολικά στις επιχειρήσεις και τους αγρότες  χωρίς να μπορεί να θέσει θέμα «κρατικής ενίσχυσης» η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως θέτει τώρα.
Η επιμονή όμως της κυβέρνησης και της ΡΑΕ να μην προχωράει σε αυτές τις ριζοσπαστικές αποφάσεις και να συνεχίζει τις επιδοτήσεις σε μια κάστα κρατικοδίαιτων μεγάλων ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών από Φυσικό Αέριο και στερεί το ηλεκτρικό ρεύμα από τα φτωχά στρώματα αυξάνοντας την ενεργειακή φτώχεια αλλά δεν βοηθάει τη βαριά βιομηχανία, τις μικρές επιχειρήσεις και τους αγρότες να γίνουν ανταγωνιστικοί σε σχέση με τις άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Έχει συνεπώς τεράστιες ευθύνες συνολικά η κυβέρνηση για την αύξηση της ανεργίας και το κλείσιμο επιχειρήσεων.
     

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση