23.12.13

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ Πετράκου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για το νομοσχέδιο για την «Απελευθέρωση των Πλειστηριασμών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ Πετράκου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για το νομοσχέδιο για την «Απελευθέρωση των Πλειστηριασμών 

Το βίντεο της ομιλίας: http://youtu.be/XnRw_pgcf7U
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_____________________________________________________________

Άρθρο του Θανάση Πετράκου. 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ  ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ  ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ  ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ  ΤΟΥ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΛΑΟΥ
Το «Σημιτικό» σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, μέσω του οποίου τα «πιράνχας» άρπαξαν 140.000.000.000 από τις τσέπες του εξαπατημένου ελληνικού λαού δεν θα είναι πλέον το μεγαλύτερο ριφιφί στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Θα γίνει δεύτερο μπροστά στα νέα σχέδια της συγκυβέρνησης και της τρόικας για ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας των μικρών και μεσαίων στρωμάτων του ελληνικού λαού στα ξένα funds.
 Είναι γνωστό ότι η αγορά των ακινήτων στη νότια Ευρώπη και στην Ελλάδα, με την πτώση των αξιών που παρουσιάζει, έχει ανοίξει την όρεξη των διεθνών αρπακτικών. Τα  funds προσανατολίζονται στην αγορά φθηνών ενυπόθηκων «κόκκινων» δανείων από τράπεζες, στη συνέχεια να προχωρήσουν στις κατασχέσεις και να μετατρέψουν τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές των ίδιων των σπιτιών τους.
Θα ήθελα  να είχαν, όμως, μόνο οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την ανησυχία, αλλά εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνουμε ότι την ίδια ανησυχία είχε  πριν από μερικούς μήνες και ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος τον Μάρτιο είχε καταθέσει ερώτηση με θέμα «Οι Έλληνες δανειολήπτες, έρμαια στα νύχια αρπακτικών distress funds».
Με την πολιτική και τους νόμους που ψηφίζει η Κυβέρνηση με  υπόδειξη της  τρόικα , απαλλοτριώνει αργά αλλά σταθερά τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε μαζικό ξεσπίτωμα χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Αυτό, βέβαια, αποκαλύφθηκε  ότι  είναι   το όραμα της συγκυβέρνησης. Είπε ο ιδεολογικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Λαζαρίδης,   πως οι  δανειολήπτες  δεν  πρέπει  να  παραπονούνται  διότι  είναι  προνομιούχοι  σε  σχέση  με   ενοικιαστές. Άρα  όλοι  πρέπει   κατά  την  συγκυβέρνηση  να  γίνουν  ενοικιαστές.
Το νομοσχέδιο αυτό άνοιξε «κερκόπορτα» για μαζικούς πλειστηριασμούς. Δεν το ισχυρίζεται αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ.    Το λέει  η Ένωση Καταναλωτών, η ΕΚΠΟΙΖΩ, η οποία τονίζει χαρακτηριστικά: «Η προσωρινή ρύθμιση-κοροϊδία, που γίνεται με αυτό το νομοσχέδιο, αποτελεί στην ουσία πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών». Και συνεχίζει: «Καμία επιστημονική μέθοδος δεν υπάρχει για τον προσδιορισμό του αριθμού των δανειοληπτών που θα ευεργετηθούν από τη δήθεν προστασία που θα παράσχει το παρόν νομοσχέδιο».
Και πιο κάτω λέει: «Η διαφαινόμενη δήθεν προστασία της κύριας κατοικίας δεν αποτελεί προετοιμασία για την πλήρη κατάργησή της. Η αναφορά της Κυβέρνησης», καταλήγει η ΕΠΟΙΖΩ, «στο 90% των οφειλετών θυμίζει τις πανηγυρικές διαπιστώσεις το καλοκαίρι του 2013, ότι ο νόμος για τη ρύθμιση των ενήμερων δανείων θα  «χωρούσε» πάνω από εκατό χιλιάδες δανειολήπτες και τελικά ευεργετήθηκαν μόνο χίλιοι». Αυτή είναι η αξιοπιστία   της Κυβέρνησης.
Το 2008 είναι γνωστό ότι λόγω των οικονομικών δυσκολιών νομοθετήθηκε η απαγόρευση των πλειστηριασμών για χρέος μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ. Τώρα ουσιαστικά καταργείται αυτό . Όμως, οι οικονομικές δυσκολίες για τα  λαϊκά  στρώματα όχι  μόνο  δεν   έχουν εκλείψει  αλλά  η οικονομική κατάσταση του ελληνικού λαού είναι πολύ χειρότερη  από το  2008 .
Η ρύθμιση που έφερε  με τη  διαδικασία του  κατεπείγοντος  η  κυβέρνηση  εξευτελίζοντας  για  μια  ακόμη  φορά  το Κοινοβούλιο και ψηφίστηκε από     152 βουλευτές      θα ισχύει για το 2014 και μόνο για την πρώτη κατοικία και μάλιστα υπό δρακόντειες και σωρευτικές προϋποθέσεις. Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για  μια  ακόμη  φορά  θέτει  σοβαρές  ενστάσεις  και επί  της  ουσίας  δικαιώνει  πλευρές  της  κριτικής  του ΣΥΡΙΖΑ.
Η δική μας ανάλυση είναι ότι εκατό χιλιάδες περίπου δεν θα καλυφθούν.  
Η υπερχρέωση των εργατικών νοικοκυριών, αλλά και των μικρών επιχειρήσεων και της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν μπορεί να επιλυθεί με αυτά τα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία μόνο ως εμπαιγμός και κοινωνική αναλγησία μπορούν να χαρακτηριστούν
 Αυτό  πάλι  δεν  το  ισχυρίζεται  μόνο  ο  ΣΥΡΙΖΑ
Το λέει,   και η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία τονίζει   ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προστασία της κύριας κατοικίας για τις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Εάν, όμως, κάποιος έχει χάσει τη δουλειά του, έχει κλείσει το μαγαζί του και με  δεδομένη την η φοροκαταιγίδα που  έχει  εξαπολύσει  η  κυβέρνηση  ,είναι  βέβαιο  ότι   θα χρωστάει στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Άρα, θα χάσει το σπίτι του. Όσες δηλαδή κατοικίες γλιτώσουν από τις τράπεζες θα τις πάρει το δημόσιο.
Η ρύθμιση δεν καλύπτει επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια –συνεχίζει η ΓΣΕΒΕΕ- και λοιπά δάνεια που αναγκάστηκαν να πάρουν οι επαγγελματίες και οι αγρότες. Δεν υπάρχει ρητή αναφορά ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται για επιχειρηματικά και άλλα δάνεια ή χρέη, στα οποία έχει υπάρξει προσημείωση ακινήτου. Είναι πολλά αυτά. Τριακόσιες   χιλιάδες είπε ο Εισηγητής μας. Γιατί δεν καλύπτει, η Κυβέρνησηη, τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους έμπορους και τους αγρότες; Τι θα  απαντήσει  στην  ΓΕΣΕΒΕ ΚΑΙ  ΣΤΟΥΣ  ΑΓΡΟΤΕΣ  Είναι προνομιούχοι αυτοί;
Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ ζητά για τους επαγγελματίες, αν έχουν λογαριασμό και μεγαλύτερο των 15 χιλιάδων ευρώ, εφόσον αυτός προορίζεται αποκλειστικά για τρέχουσες  δαπάνες της επιχείρησης, δηλαδή μισθούς κ.λπ. του προσωπικού  να μπορούν να μπαίνουν στη ρύθμιση. Διότι εάν δεν  αλλάξει  αυτό που  πρότεινε  η  κυβέρνηση  κα  ψηφίστηκε    όλοι  οι  επαγγελματίες  βιοτέχνες  και  έμποροι  δεν  καλύπτονται. Βγαίνουν   εκτός των  ρυθμίσεων.  Το όριο των   15  χιλιάδων  ευρώ είναι σοβαρό πρόβλημα και το τονίζει και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.
 Αν  η Κυβέρνηση, ήθελε να προστατέψει προσωρινά την πρώτη κατοικία, θα έπρεπε να δεχθεί  την απλή τροπολογία που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προτείναμε την επέκταση της ισχύουσας  νομοθεσίας για μια χρονιά ακόμη, με παράλληλη απαγόρευση της πώλησης των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά funds. Αυτό   το προτείναμε ως προσωρινή λύση, αφού δεν είχε αποδεχθεί  η   κυβέρνηση την ολοκληρωμένη πρόταση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που είχαμε καταθέσει πριν από καιρό και είχε φθάσει η κατάσταση στο παρά πέντε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει και επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει συνολική λύση, διότι η κατοικία είναι ένα κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες. Αναγκαία, βέβαια, προϋπόθεση γι’ αυτό,  όπως τονίζουμε στο πρόγραμμά μας, είναι η  εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να διαδραματίσουν ένα νέο αναπτυξιακό ρόλο.  Είναι αναγκαίο –λέγαμε στην πρότασή μας και επιμένουμε- όσο ποτέ Πρώτον η ολική διαγραφή των χρεών εκείνων που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας: Οι άνεργοι,  τα άτομα με αναπηρία, οι άρρωστοι και οι υπερήλικες.
Δεύτερον η μερική διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες, ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων που είχαν λόγω των μνημονιακών πολιτικών τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και αγρότες. Είναι γνωστό ότι οι υποθέσεις που πήγαν στα δικαστήρια και βγήκαν οριστικές αποφάσεις ευνόησαν το 70% των δανειοληπτών, θεωρώντας δίκαιο το αίτημά τους και απέρριψαν το 30%. Όσους δικαίωσαν αποφάσισαν μεσοσταθμικό κούρεμα 40%. Άρα έχουμε δεδομένα.
Τρίτον, η περικοπή των δόσεων και των τοκοχρεολυσίων των δανείων κάθε πολίτη και κάθε νοικοκυριού,  ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του πραγματικά διαθέσιμου μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών μηνιαίου εισοδήματος και απαλλαγή από το υπόλοιπο της δόσης με οριστική διαγραφή του υπολοίπου αυτού σε ετήσια βάση.
Τέταρτον,  η δραστική μείωση των επιτοκίων, ειδικά στις  πιστωτικές κάρτες και στα καταναλωτικά δάνεια.
Πέμπτον, το πάγωμα της διαδικασίας κατάσχεσης και αναγκαστικής εκτέλεσης και είσπραξης από τις τράπεζες, όταν προσφεύγει σε αυτές ο δανειολήπτης και ζητάει εναγωνίως ρύθμιση των δανείων.
Έκτον, ριζική αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
Έβδομον, θέσπιση αναγκαστικών κανόνων, ώστε οι τράπεζες αναγκαστικά να δέχονται αυτές τις ρυθμίσεις και όχι να επαφίεται στη καλή τους θέληση η λύση στο να πάει να βρει το δίκιο του ο δανειολήπτης στο δικαστήριο.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει  πρόστιμα σοκ και πανωτόκια που φθάνουν μέχρι το 30%  του οφειλομένου ποσού των μηνιαίων τόκων, ρυθμίσεις που ξεσήκωσαν θύελλα ακόμη και σε κυβερνητικούς Βουλευτές.
Την ώρα, λοιπόν, που η Κυβέρνηση και η τρόικα βουλιάζουν την κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πρώτη γραμμή και θα είναι,  για να μη χάσει κανείς το σπίτι του. Θα κάνουμε ότι πρέπει, ώστε οι προτάσεις μας να γίνουν υπόθεση του ίδιου του λαϊκού κινήματος και αύριο,  με άλλους συσχετισμούς και με άλλα  δεδομένα μέσα στη Βουλή και στην κοινωνία να γίνουν και νόμος  του κράτους.
Σε  σχέση  με το Επενδυτικό Ταμείο    ζητήσαμε   να σεβαστεί  επιτέλους η  κυβέρνηση  την κοινοβουλευτική δημοκρατία,  και να αποσύρει  τα άρθρα 3, 4, 5  και 6 του  νομοσχεδίου  για το Επενδυτικό Ταμείο, διότι:
Πρώτον, με  τις διαδικασίες  του  κατεπείγοντος  και  με δεδομένο  ότι  το  θέμα  των  πλειστηριασμών  είναι  μείζον  δεν  μπορούσε  να  γίνει  και  δεν έγινε, καμία  ουσιαστική συζήτηση   για  το Επενδυτικό Ταμείο.
Δεύτερον, είναι πολύ σοβαρό θέμα  και  απαιτείται  σοβαρή  και  αναλυτική  συζήτηση.
Τρίτον, είναι εντελώς ασαφές  στο  νομοσχέδιο τι θέλει να κάνει  με  το  επενδυτικό  ταμεία  η  κυβέρνηση.
Τέταρτον είναι προκλητικό και απαράδεκτο και το καταγγείλαμε  έντονα  ότι έχει έδρα το Λουξεμβούργο ή άλλη χώρα., όπως  αναφέρει  το  νομοσχέδιο!!!
Είναι  βέβαιο επομένως     ότι  η  επιμονή  της  κυβέρνησης  να  ψηφιστεί    άρον  -άρον  μαζί  με τους  πλειστηριασμούς  αποδεικνύει  ότι θέλει να κρύψει ζητήματα που ενδιαφέρουν τον κ. Σόιμπλε  και   τα έχει επιβάλει, καθ’ ότι είναι Πρόεδρος της επενδυτικής  τράπεζας  KFW  η  όποια  θα  συμμετέχει  στο  επενδυτικό  ταμείο .
Είναι γνωστά  και  η αντίδραση του TEE   και  όσα έχουν γραφεί στον Τύπο για   το  πως  θα  λειτουργήσει, καθώς και η άκρως αποκαλυπτική ανακοίνωση του Ελληνογερμανικού  Επιμελητηρίου, η οποία αναφέρει ότι η KFW θα χρηματοδοτεί γερμανικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις  οι όποιες  θα συμβληθούν με γερμανικές.
 Δυστυχώς η  Κυβέρνηση ευτέλισε  για  μια  ακόμη  φορά   τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό και δεν  απέσυρε  τα  συγκεκριμένα  άρθρα. 


(Το άρθρο στηρίζεται στην ομιλία που έγινε στη Βουλή το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου για το σχέδιο νόμου που αφορούσε τους πλειστηριασμούς και άλλες διατάξεις).

Μετάφραση