20.12.13

Σχετικά με την παράνομη εμπορία μετάλλων scrap.

Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
-Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
-Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
-Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Σχετικά με την παράνομη εμπορία μετάλλων scrap.


Μετά από καταγγελία που έκανε το Επιμελητήριο Βοιωτίας προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με το φαινόμενο της οργανωμένης κλοπής μετάλλων scrap, το οποίο τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην οργάνωση και λειτουργία της οικονομίας, τόσο στον πρωτογενή τομέα (αγροτική παραγωγή), όσο και στους υπόλοιπους τομείς. Οι επιχειρήσεις, που πέφτουν θύματα τέτοιων κλοπών και καταστροφών αποστερούνται σοβαρών πόρων για την ανάπτυξη τους, αναστατώνεται ο παραγωγικός κύκλος τους, ενώ δεν λείπουν και εκείνες οι περιπτώσεις, που σημειώνεται ακόμη και παύση της παραγωγικής διαδικασίας.
Ο κύριος όγκος των κλεμμένων αυτών υλικών διακινείται, τόσο στην εγχώρια, όσο και στην εξωτερική αγορά, από επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου. Σημειώνουμε χαρακτηριστικά, την σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, που παρατηρείται στα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκίνητων, από μια χώρα που δεν έχει την ανάλογη παραγωγική δυνατότητα.
Επίσης πρέπει να επισημανθεί το μεγάλο πρόβλημα της κλοπής μετασχηματιστών κάθε χρόνο  στο κάμπο της Κωπαΐδας,  με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να  μείνουν απότιστα χιλιάδες στρέμματα γης.
Πολλές περιπτώσεις από τις παραπάνω έχουν φτάσει στη Δικαιοσύνη, ωστόσο οι ένοχοι δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Σε μέτρα προτίθενται να υιοθετήσουν για την εξυγίανση του εμπορίου παλαιών μετάλλων και μετάλλων scrap;
2.    Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την αναβάθμιση και οργάνωση του αστυνομικού, οικονομικού και τελωνειακού ελέγχου, συμβάλλοντας έτσι αποτελεσματικά στην πάταξη του φαινομένου των αθρόων κλοπών αλλά και στην προστασία των νόμιμων επιχειρήσεων  ανακύκλωσης και εμπορίας μετάλλων scrap;
3.    Ποια είναι τα πορίσματα από τις δικογραφίες που έχουν συνταχθεί έπειτα από έρευνες της Δικαιοσύνης σχετικά με τις κλοπές τόσο μετάλλων scrap, όσο και των μετασχηματιστών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σταθάς Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Πετράκος Θανάσης

Στρατούλης Δημήτρης


Μετάφραση