13.12.13

Απλήρωτοι οι παραγωγοί ενέργειας με φωτοβολταϊκά.

13/12/2013
Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Απλήρωτοι οι παραγωγοί ενέργειας με φωτοβολταϊκά.

Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και οκτώ μήνες οι παραγωγοί ενέργειας με φωτοβολταϊκά, ενώ συνεχίζουν και πληρώνουν κανονικά όλους τους φόρους που τους αναλογούν. Συγκεκριμένα, οι  παραγωγοί ενέργειας με φωτοβολταϊκά θα πληρωθούν το τιμολόγιο για τον μήνα Απρίλιο στα μέσα Δεκεμβρίου ενώ το 30% εισφορά επί του τζίρου φορολογείται ως «χαράτσι», το οποίο, επειδή θεωρείται κερδοφόρο, επαναφορολογείται με 26%. Επιπλέον, οι παραγωγοί κάθε μήνα πρέπει να αποδίδουν και τον ΦΠΑ από τα τιμολόγια που δεν έχουν εισπράξει, ο οποίος ανέρχεται στο 13%, δηλαδή περίπου 700 ευρώ κατά μέσο όρο.
Τα περισσότερα φωτοβολταϊκά είναι μη βιώσιμα καθώς στο τζίρο που απομένει μετά την εισφορά, απαιτείται τουλάχιστον το 60% για την αποπληρωμή δανείων και τόκων. Αν συνυπολογίσουμε και τα λειτουργικά έξοδα ασφάλειας και συντήρησης των πάρκων, τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές και τα τέλη, τότε οι παραγωγοί δεν έχουν κανένα κέρδος, αντίθετα μάλιστα ζημιώνονται. Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν προμηθευτεί τον εξοπλισμό μέσω ΑΤΕ leasing με επιτόκιο 9,1 % το οποίο αυθαίρετα το ανέβασε η τράπεζα στο 10,5 % και επειδή  ο ΛΑΓΗΕ  δεν πληρώνει, η τράπεζα χρεώνει άλλο ένα 2,5 % υπερημερία . Έτσι, το άθροισμα της συνολικής επιβάρυνσης ανέρχεται στο 13%. Να σημειωθεί ότι πάρα πολλοί παραγωγοί έχουν να πάρουν χρήματα από τον Ιανουάριο. Επίσης, η ΔΕΗ έκανε αναλογιστική μελέτη 1,5 χρόνο αργότερα και  τα πλεονάζοντα  χρήματα που υποχρεούταν να καταβάλει στους παραγωγούς σε περιπτώσεις που δεν υπήρχε μετρητής στο πάρκο, τα επέστρεψε άτοκα, ενώ  αντίθετα οι παραγωγοί για τα πάντα πληρώνουν με τόκο και μάλιστα υψηλό.
 Οι τράπεζες δεν δέχονται να προβούν σε ρυθμίσεις με χαμηλότερα επιτόκια για όσους παραγωγούς έχουν λάβει δάνειο, μέχρι να εισπράξουν το ποσό που τους χρωστάει ο ΛΑΓΗΕ, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα τους, ή όποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο έχουν βάλει ως εγγύηση για το δάνειο, από τις τράπεζες, χωρίς να είναι υπαίτιοι οι ίδιοι.  Αξίζει δε να επισημανθεί ότι οι ΑΠΕ πριν την άρση της στρέβλωσης στην ΟΤΣ επιδοτούσαν για χρόνια την προμήθεια ρεύματος , σε βάρος του ειδικού λογαριασμού τους μάλιστα.
Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.       Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να πληρωθούν οι παραγωγοί ενέργειας με φωτοβολταϊκά τους μήνες που είναι απλήρωτοι;
2.       Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες για την ρύθμιση των δανείων και την μείωση των υπέρογκων επιτοκίων , ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί ενέργειας με φωτοβολταϊκά να ανταπεξέλθουν στις οφειλές τους προς τις τράπεζες;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Σταθάς Γιάννης
Ουζουνίδου Ευγενία

Πετράκος Αθανάσιος 

Μετάφραση