5.12.13

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2014

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο νέος Προϋπολογισμός μαζί με τα συμπληρωματικά μέτρα που θα ακολουθήσουν, συνεχίζει και εντείνει τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές.
Το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο μιλάει η Κυβέρνηση –και είπε πριν από λίγο ο κ. Σκρέκας- θα βασιστεί στη νέα λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, στο σφαγιασμό των δαπανών για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, σε νέες απολύσεις, σε νέα λουκέτα μικροεπιχειρήσεων και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημοσίων επιχειρήσεων, την άγρια φορολογία του εισοδήματος και των ακινήτων, ακόμα και των χωραφιών.
Έχει μεγάλο θράσος η Κυβέρνηση να ζητάει να τη δοξάσουμε για τα 800 εκατομμύρια ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος, όταν μόνο οι οφειλές της προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι 12 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Ελλάδα του μέλλοντος για την οποία μας είπε ο κ. Στουρνάρας, κινδυνεύει από 1/1/2014 να είναι η Ελλάδα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας.
Καταθέσαμε συγκεκριμένη τροπολογία για την παράταση απαγόρευσης των πλειστηριασμών, καθώς και για απαγόρευση της πώλησης των κόκκινων δανείων στα ξένα funds.
Προκαλούμε την Κυβέρνηση και καλούμε όλους τους Βουλευτές να υπερψηφίσουν την τροπολογία μας, για να μην συνδέσει αυτή η Βουλή την ιστορία της με το πιο βάρβαρο μέτρο. Να πάρουν τα σπίτια του κόσμου.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η κατηγορία των πολιτών που θα υποστούν τη μεγαλύτερη επίθεση φέτος θα είναι οι αγρότες. Το γεωργικό εισόδημα θα φορολογηθεί από το πρώτο ευρώ με 13%. Επίσης, οι αγρότες θα προκαταβάλλουν και φόρο 55% σαν να είναι επιχειρηματίες. Οι ελαιοπαραγωγοί ζουν μία από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας εικοσαετίας καθώς η παραγωγή είναι μειωμένη. Το τραγικό είναι ότι παρ’ όλα αυτά η τιμή είναι πολύ χαμηλή γιατί δεν υπάρχει εθνική πολιτική για το υπ’ αριθμόν 1 αγροτικό προϊόν.
Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση παρέδωσε το δικαίωμα, όχι μόνο στον Καναδά που ξέραμε μέχρι προχθές, να εμπορεύονται κι άλλοι προϊόντα ΠΟΠ, φέτα και ελιές Καλαμάτας. Η χθεσινή αποκάλυψη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή ότι αυτό ισχύει για την Σιγκαπούρη και για άλλες χώρες, εγείρει μείζον πολιτικό θέμα.
Καταθέτω στα Πρακτικά αυτό που αποκάλυψε ο κύριος Χουντής.
Οφείλει ο κύριος Πρωθυπουργός, ο οποίος είναι Βουλευτής Μεσσηνίας, να πάρει θέση. Γιατί « παραδίδει» και τις ελιές Καλαμάτας και τη φέτα σε όλα τα κράτη;
Στους αγρότες η Κυβέρνηση θέλει να κάνει και κάτι άλλο, δηλαδή να εφαρμόσει και το εξής παράλογο: να φορολογήσει και τα χωράφια, που είναι εργαλεία παραγωγής, αλλά και το εισόδημα που προκύπτει από τα χωράφια. Δηλαδή, διπλή φορολόγηση.
Οδηγείτε, λοιπόν, κύριοι της Κυβέρνησης, τους αγρότες στον αφανισμό. Καταργήσατε ακόμα και το αγροτικό ρεύμα, αυξάνοντας το κόστος ενέργειας του αγρότη.
Βέβαια το κόστος ενέργειας δεν αυξάνεται μόνο για τους αγρότες αλλά συνολικά για όλους τους Έλληνες. Την τελευταία δεκαετία ενώ η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία έχει αυξηθεί 15%, στην Ελλάδα αυξήθηκε 95%. Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και πάνω από τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες δυσκολεύονται να το πληρώσουν. Το δεκατριάχρονο κορίτσι είναι το τελευταίο μέχρι σήμερα θύμα της μνημονιακής σας πολιτικής, γιατί δεν ήταν η τετραμελής οικογένεια χθες το βράδυ, η οποία ευτυχώς γλύτωσε.
Οφείλει η Κυβέρνηση αντί για επικοινωνιακές πομφόλυγες να αποδεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ άμεσα, για παροχή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 300 κιλοβατωρών το μήνα για την κάλυψη των βασικών αναγκών σ’ αυτές τις τριακόσιες πενήντα χιλιάδες οικογένειες που στερούνται σήμερα το ηλεκτρικό ρεύμα.
Όμως, αντί γι‘ αυτό, επιμένετε στην καταστροφική πολιτική της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων ενέργειας, ενώ η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις συνεπάγονται αυξήσεις στα τιμολόγια. Γι’ αυτό μια σειρά χώρες, ακόμα και η ίδια η Γερμανία, σήμερα επανακρατικοποιούν ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις. Εσείς επιμένετε να ξεπουλήσετε τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΠΑ, τη Δ.Ε.Η. τον ΑΔΜΗΕ, λες και είναι περιουσία που τη φέρατε από το σπίτι σας.
Κυρίες και κύριοι της Συγκυβέρνησης, το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων ενέργειας, πέραν της αύξησης του κόστους το οποίο καταστρέφει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συνεπάγεται ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας για την οποία δεν έχετε κανένα τέτοιο δικαίωμα. Συνεπάγεται όμως και απώλεια βασικών εργαλείων χάραξης ενεργειακής πολιτικής.
Βέβαια εσείς δεν θέλετε να χαράξετε ενεργειακή πολιτική. Διαλύετε ακόμα και τα ινστιτούτα, το ΙΓΜΕ και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για τα οποία μας λέει ο κύριος Μανιάτης ότι αναγνωρίζει το ρόλο τους. Όμως οι εργαζόμενοι του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας –και το καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά- καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πληρωθεί για δεδουλευμένα του 2012, με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί η ενεργειακή αναβάθμιση στις εργατικές γειτονιές της Αγίας Βαρβάρας. Οι άνθρωποι αυτοί σήμερα δεν μπορούν να ζεσταθούν. Γιατί; Γιατί μέσα σε όλο το 2013 είχατε μόνο τρεις μήνες διοίκηση. Άκουσον, άκουσον! Και μιλάτε για χάραξη ενεργειακής πολιτικής!
Εμείς όμως λέμε ότι χωρίς δημόσιες ισχυρές ενεργειακές επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρός ενεργειακός σχεδιασμός ώστε να μειωθεί το κόστος ενέργειας, το οποίο μαζί με το κόστος του χρήματος είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τόπου.
Δε θα σας αφήσουμε να τα ξεπουλήσετε. Δε θα σας αφήσουμε να ολοκληρώσετε την αντιαναπτυξιακή σας πολιτική γιατί αυτό που κάνατε είναι αντιαναπτυξιακή πολιτική.
Οι αρνητικές συνέπειες του ξεπουλήματος του ΔΕΣΦΑ φάνηκαν χθες όταν συζητούσαμε για τον TAP, όπου η Τουρκία συμμετέχει με 20% με τις δημόσιες κρατικές της επιχειρήσεις και η Βουλγαρία μπήκε στον Αγωγό SouthStreamμε 50%  και παίρνει και τέλη διέλευσης. Ο κύριος Μανιάτης επαίρεται «Δεν πήραμε τίποτα».
Επειδή, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, προς όφελος του λαού, προειδοποιούμε τη μνημονιακή Συγκυβέρνηση ότι δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει στην εκποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων. Για μία ακόμη φορά τονίζουμε ότι είναι βασική υποχρέωσή μας για την ανάπτυξη του τόπου να ακυρώσουμε –και θα ακυρώσουμε, δεσμευόμαστε γι’ αυτό- όλες αυτές τις καταστροφικές μνημονιακές αποφάσεις της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων ενέργειας. Για εμάς η ενέργεια είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ούτε ένα νοικοκυριό της χώρας να στερείται πρόσβασης στην ενέργεια. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα νοικοκυριό στη χώρα να μην μπορεί να ζεσταθεί και θα κάνουμε γι’ αυτό αγώνα.
Κυρίες και κύριοι της Συγκυβέρνησης, αποδεχτείτε έστω και τώρα την πρότασή μας για το πετρέλαιο θέρμανσης να φτάσει στα 0,90 ευρώ για να μπορεί ο κόσμος να το αγοράζει και να μην ξεπαγιάζει από το κρύο. Ενώ επιμένετε σε αυτό το βάρβαρο μέτρο, δεν έχετε κάνει τίποτα για να καταπολεμήσετε το λαθρεμπόριο που γίνεται κυρίως στη ναυτιλία. Αποτελεσματική πάταξη της λαθρεμπορίας ώστε να υπάρξουν δημόσια έσοδα -από εκεί μπορούν να βρεθούν, από τους λαθρέμπορους, τα δημόσια έσοδα- μπορεί να γίνει μόνο με την εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια της διακίνησης των καυσίμων, το οποίο δεν το κάνετε γιατί δεν έχετε την πολιτική βούληση να το κάνετε και γιατί είναι φίλοι σας εκείνοι στους οποίους πουλάτε τις επιχειρήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση και μπορεί και να μειώσει την τιμή
του πετρελαίου και να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο που στερεί από το Δημόσιο τεράστια ποσά.
Αυτά θα τα κάνει αύριο, όταν θα είναι Κυβέρνηση, όπως και θα αναθεωρήσει πολύ σύντομα αυτόν τον αντιλαϊκό Προϋπολογισμό, όταν με την ψήφο του λαού γίνει Κυβέρνηση.
            Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

                                          http://youtu.be/x4a8P1MELNk
Μετάφραση