19.12.13

«Ανάγκη άμεσης ελάφρυνσης των πολυτέκνων από τα απαράδεκτα υψηλά τέλη κυκλοφορίας και απαλλαγής από τον φόρο πολυτελείας»

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟ:
·        ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Ανάγκη άμεσης ελάφρυνσης των πολυτέκνων από τα απαράδεκτα υψηλά τέλη κυκλοφορίας και απαλλαγής από τον φόρο πολυτελείας»

Μεταξύ των μνημονιακών, κοινωνικά άδικων και απαράδεκτων φορολογικών παρεμβάσεων των τελευταίων τρεισήμισι χρόνων περιλαμβάνονται και τα υψηλότατα τέλη κυκλοφορίας, που στην περίπτωση των πολυτέκνων αποκτούν διαστάσεις εξοντωτικές, καθώς σε αυτά προστίθεται και ο φόρος πολυτελείας!
Συγκεκριμένα, τα πολυθέσια αυτοκίνητα των πολυτέκνων είναι εκ των πραγμάτων μεγάλου κυβισμού (άνω των 1928 κ. εκ.), με αποτέλεσμα η επιβάρυνση για τους πολύτεκνους να είναι υψηλότατη αφού στα (τουλάχιστον) 660 ευρώ των τελών κυκλοφορίας προστίθεται και ο φόρος πολυτελείας 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένας πολύτεκνος ιδιοκτήτης ΙΧ αυτοκινήτου 2.000 κ.εκ. και παλαιότητας 4 ετών θα πληρώσει φόρους συνολικού ύψους 1.100 ευρώ (660 ευρώ τέλη κυκλοφορίας και 440 ευρώ φόρο πολυτελούς διαβίωσης)!
Επειδή οι φορολογικές επιβαρύνσεις των πολύτεκνων είναι ήδη δυσβάσταχτες.
 Επειδή είναι παράλογο και κοινωνικά άδικο να επιβάλλεται φόρος πολυτελείας στους πολύτεκνους.
Ερωτάται ο κ Υπουργός:

1.   Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε ώστε να καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας για τα αυτοκίνητα των πολυτέκνων;
2.   Σκοπεύετε να μειώσετε ουσιαστικά και να ρυθμίσετε με τρόπο ευνοϊκό τα τέλη κυκλοφορίας των πολυτέκνων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Πετράκος Αθανάσιος

Αμμανατίδου Πασχαλίδου Ευαγγελία

Γελαλής Δημήτριος

Διαμαντόπουλος Ευάγγελος

Ουζουνίδου Ευγενία

Σαμοΐλης Στέφανος

Τριανταφύλλου Μαρία


Μετάφραση