20.12.13

«Τι θα πράξει η κυβέρνηση μετά την απαράδεκτη απαίτηση της Κομισιόν να ακυρωθεί στην ουσία η συμφωνία Ελλάδας – Gazprom για τον αγωγό “South Stream”»

20/12/2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
  • Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
ΘΕΜΑ: «Τι θα πράξει η κυβέρνηση μετά την απαράδεκτη απαίτηση της Κομισιόν να ακυρωθεί στην ουσία η συμφωνία Ελλάδας – Gazprom για τον αγωγό “South Stream”»


Οι αγωγοί ενέργειας κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να συμβάλουν θετικά στην οικονομική και στην προοπτική της χώρας, στο πλαίσιο μιας ανεξάρτητης πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και όχι πολιτική υποταγής στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.
Είναι γνωστά τα γεγονότα και οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τις ΗΠΑ προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και Βουλγαρίας για να ακυρωθεί αυτός καθ’ εαυτός ο αγωγός πετρελαίου Bourgas – Αλεξανδρούπολης ανεξάρτητα από τις όποιες επιφυλάξεις υπήρχαν στο εσωτερικό της χώρας.
Μετά την απαράδεκτη αυτή επέμβαση των ΗΠΑ υπήρξε νέα ωμή επέμβαση τώρα από την Κομισιόν για ένα άλλο αγωγό φυσικού αερίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρόσχημα ότι οι διμερείς διακυβερνητικές συμφωνίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream που προωθείται από την Gazprom και έχουν υπογραφεί μεταξύ Ρωσίας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Ουγγαρίας, Ελλάδας, Σλοβενίας, Κροατίας και Αυστρίας παραβιάζουν τάχα, το ευρωπαϊκό δίκαιο ζήτησε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση αυτών των συμφωνιών, πράγμα που στην ουσία σημαίνει ακύρωση τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Klaus Borchert, Διευθυντής της Αγοράς Ενέργειας στην Κομισιόν, είπε ότι καμία από τις διακυβερνητικές συμφωνίες που καλύπτουν την κατασκευή και λειτουργία του South Stream μεταξύ της Ρωσίας και των εμπλεκόμενων χωρών δεν είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Και ότι «Η Κομισιόν εξέτασε αυτές τις διακυβερνητικές συμφωνίες και προέβη στο συμπέρασμα ότι καμία από αυτές δεν είναι σε συμφωνία με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Για αυτό είπαμε σε αυτές τις χώρες ότι είναι υποχρέωσή τους, που προέρχεται είτε από τις Συνθήκες της ΕΕ είτε από την συνθήκη της Ενεργειακής Κοινότητας, να ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση με τη Ρωσία, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν αυτές οι συμφωνίες με το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Προφανώς για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπάρχει πρόβλημα όταν συνάπτονται ενεργειακές συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, πρόβλημα υπάρχει όταν συνάπτονται ενεργειακές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.
Επειδή:
1.   Στις 11 Απριλίου του 2013 συνήλθε η 3η σύνοδος «της ομάδας εργασίας για την ενέργεια, της κοινής Ρωσο-Ελληνικής Επιτροπής για την Οικονομική, βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνική Συνεργασία» η οποία επιβεβαίωσε την σημασία του Νοτίου κλάδου του «south stream”.
2.   Η Ελληνική πλευρά απεύθυνε αίτημα στην Ρωσική ζητώντας να πληροφορηθεί τη θέση της Ρωσίας ως προς χρονοδιάγραμμα υλοποίηση του Νοτίου Κλάδου του έργου.
3.   Η παρέμβαση αυτή είναι απαράδεκτη διότι παραβιάζει κάθε έννοια κυριαρχίας αλλά και το συμφέρον της χώρας επιβάλλεται η Ελληνική Κυβέρνηση να τοποθετηθεί, να τονίσει ότι η παρέμβαση αυτή είναι απαράδεκτη και δεν γίνεται δεκτή.
4.   Είναι ανάγκη η άμεση μείωση της τιμής του φυσικού αερίου διότι οι πολίτες και η βιομηχανία στην Ελλάδα πληρώνει το φυσικό αέριο κατά 43% ακριβότερα από ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι (Απάντηση κ. Αλμούνια στη Ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χούντη).
5.   Επιβάλλεται να υπάρχει προμήθεια αερίου από πολλές και διαφορετικές πηγές για λόγους ενεργειακής ασφάλειας.
6.   Η δημιουργία υπό όρους ασφάλειας, πλήρους σεβασμού του περιβάλλοντος και με αμοιβαία επωφελείς ρυθμίσεις, του αγωγού South Stream μπορεί να συμβάλει στην διαφοροποίηση των πηγών και κυρίως στην μείωση της τιμής φυσικού αερίου στην χώρα μας.
7.   Η διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας για τον South Stream με ωφέλιμους όρους και όχι με απαράδεκτους όρους, όπως ο TAP, θα είναι θετική για την χώρα.
Ερωτάται ο κος Υπουργός:
1. Εξακολουθεί η Ελληνική πλευρά και μετά την απαράδεκτη  παρέμβαση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής να επιμένει στην προκαταρτική συμφωνία του 2008 με την Ρωσία για τον νότιο κλάδο του «south stream” του οποίου η πρωτεύουσα σημασία κατασκευής επιβεβαιώθηκε και στην 3η Σύνοδο της 11ης Απριλίου 2013; 
2. Πρόκειται να «επαναδιαπραγματευθεί» τη συμφωνία με την  Gazprom για το “South Stream” όπως ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τους όρους που προτείνει;
3. Θα εκφράσει την διαμαρτυρία της για την απαράδεκτη αυτή παρέμβαση της Κομισιόν;
Οι ερωτώντες  βουλευτές
Πετράκος Αθανάσιος
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Ουζουνίδου Ευγενία

Αλεξόπουλος Απόστολος 

Μετάφραση