23.12.13

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ Πετράκου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για το νομοσχέδιο για την «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις» (κατ΄ άρθρον)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ Πετράκου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για το νομοσχέδιο για την «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις» (κατ΄ άρθρον)

Το βίντεο της ομιλίας: http://youtu.be/V6Dkr2JKa9E
_____________________________________________________________
Παρατίθεται η ομιλία του Θ Πετράκου
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Πριν μιλήσουμε για το αν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι νομοσχέδιο αριστερής πολιτικής, όπως είπε ένας Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αλλά και με τα δικά του λόγια και ο κ. Υπουργός, πριν φτάσουμε στην αριστερή πολιτική και δώσω τον ορισμό της αριστερής πολιτικής –αυτό θα το κάνω αργότερα- πρέπει να δούμε αν κάνετε στοιχειωδώς έστω ανθρωπιστική πολιτική, γιατί με την πολιτική σας δεν επιτρέπετε στον ελληνικό λαό να έχει πρόσβαση στα βασικά κοινωνικά αγαθά. Αυτό, λοιπόν, προηγείται της αριστερής πολιτικής την οποία μας λέτε ότι κάνετε.
Είναι δυνατόν το 2013 να υπάρχουν νοικοκυριά στο σκοτάδι και πολίτες που πεθαίνουν από το κρύο και εσείς να μην παίρνετε κανένα μέτρο; Σας έχουμε καταθέσει δύο τροπολογίες και σας ζητάμε να τις κάνετε δεκτές, γιατί είναι θέμα στοιχειώδους ανθρωπισμού, αλλά και στοιχειώδους λογικής.
Πρώτον, φτιάξατε ένα νόμο και συνέπεια αυτού ήταν να αυξήσετε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και να πωλείται σήμερα περίπου 1,30 ευρώ. Αποτέλεσμα της πολιτικής σας ποιο ήταν, πέρα από το ότι ξεπάγιασε ο κόσμος; Πείτε ότι αυτό δεν σας ενδιαφέρει εσάς γιατί ασκείτε πολιτική για να βγάλετε τη χώρα από την κρίση, οπότε δεν πειράζει, ας πεθάνουν και όλοι από το κρύο, αρκεί η χώρα να βγει από την κρίση.
Χάσατε δημοσιονομικά 237 εκατομμύρια. Τι είναι αυτό; Έξυπνο; Έφυγε ο κύριος Υπουργός ο οποίος τα έχει κάνει αυτά. Είναι δημοσιονομικά ορθό; Με τη λογική του κ. Στουρνάρα όχι με τη δική μου λογική. Είναι δημοσιονομικά ορθό;  Έχασε 237 εκατομμύρια και επιμένει.
Σας ρωτάμε, λοιπόν, σήμερα και θέλουμε μία απάντηση το εξής: Γιατί δεν το κάνετε; Γιατί δεν επαναφέρετε τον Ενιαίο Φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011, έτσι ώστε να πωλείται περίπου 90 λεπτά, ώστε να ζεσταθεί ο κόσμος, να μην πεθάνει από το κρύο, να μην καίγονται τα παιδιά, να μην έχουμε θύματα; Γιατί δεν το κάνετε αυτό; Δεν θέλετε ο κόσμος να ζεσταίνεται; Δεν θέλετε, επίσης, να αυξήσετε τα έσοδα και να μην βάζετε νέα μέτρα, να μην φορολογείτε και τα χωράφια, στα οποία θα αναφερθώ παρακάτω; Δεν το θέλετε; Γιατί δεν το κάνατε; Γιατί δεν απαιτείτε, κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, να γίνει δεκτή αυτή η τροπολογία; Τι θα πείτε στα χωριά σας; Τι θα πείτε στις πόλεις σας; Τι θα πείτε στον κόσμο;
Δεύτερο ζήτημα ανθρωπιστικής πολιτικής, πριν πάμε στην αριστερή στην οποία θα αναφερθώ παρακάτω: Είναι δυνατόν να υπάρχουν το 2013 πολίτες στο σκοτάδι; Και, όμως, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους φτωχοποιημένους συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση και σας λέει:
Πρώτον, να δοθεί εντολή στη ΔΕΗ να επανασυνδέσει το ρεύμα σε όλους τους φτωχούς οικιακούς καταναλωτές που λόγω αδυναμίας πληρωμής δεν έχουν ρεύμα και να μην κόβεται.
Δεύτερον, να δοθεί σε όλους όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, δηλαδή σε όλους όσους είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα τριακόσιες κιλοβατώρες το μήνα για κάθε οικογένεια ή τρεις χιλιάδες εξακόσιες κιλοβατώρες το χρόνο. Είναι η ποσότητα που απαιτείται για να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες μία τετραμελής οικογένεια. Ποιο είναι το κόστος; Είναι 123 εκατομμύρια.
Ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, της Συμπολίτευσης πόσα είναι τα δώρα που έδωσε η Κυβέρνηση, την οποία υποστηρίζετε, το 2013 σε πέντε ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς ρεύματος από φυσικό αέριο, το οποίο πωλείται στην Ελλάδα 43% πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Και  αυτά τα είπε ο κ. Αλμούνια, απαντώντας στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νίκο Χουντή. Δεν τα έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ από το μυαλό του. Έδωσαν 125 εκατομμύρια. Πάνω, δηλαδή, από το ποσό με το οποίο μπορούν να έχουν όλοι ηλεκτρικό ρεύμα, οι φτωχοί και οι άνεργοι.
Δεύτερον: Ξέρετε πόσα θα δώσει σε αυτούς τους πέντε η Κυβέρνηση το 2014 την οποία στηρίζετε; Θα δώσει 170 εκατομμύρια.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά που τους δίνουν. Αυτά τα δίνουν από τη μία επιδότηση. Έχουμε δύο επιδοτήσεις. Η πρώτη επιδότηση ονομάζεται «Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος». Η δεύτερη επιδότηση ονομάζεται «Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους». Ξέρετε πόσα έδωσαν το 2013; Έδωσαν 340 εκατομμύρια.
Σας ρωτώ, λοιπόν, εδώ, ρωτώ τον απόντα κ. Στουρνάρα:
Πρώτον, εάν κόψει αυτές τις επιδοτήσεις -αρκετά χρόνια πήραν αυτοί- τότε, λοιπόν, δεν θα έχουν όλα τα νοικοκυριά ρεύμα;
Δεύτερον, δεν θα έχει η βαριά βιομηχανία φθηνό ρεύμα, η οποία έχει χιλιάδες θέσεις εργασίας; Διότι αυτοί οι πέντε, κύριοι συνάδελφοι, δεν έχουν ούτε διακόσιους εργαζομένους. Εχθές υπήρξε ανακοίνωση της «Χαλυβουργίας» και όλης της βαριάς βιομηχανίας που σας προειδοποιεί ότι με το ύψος του ενεργειακού κόστους το οποίο υπάρχει στην Ελλάδα, θα κλείσουν. Και είναι χιλιάδες οι θέσεις εργασίας.
 Γιατί δεν τα κάνετε αυτά; Θέλουμε να δώσετε κάποιες απαντήσεις.
Τέλος, αριστερή πολιτική -για να κάνουμε και απλά μαθήματα αριστερής πολιτικής εδώ- είναι, πρώτον, να μειώνεις τις κοινωνικές ανισότητες. Εσείς τι κάνετε με αυτό το νομοσχέδιο; Πληρώνουν οι φτωχοί περισσότερα και στις off shore -σας τα είπε χθες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης- τα χαρίζετε.
Τι άλλο κάνετε; Οι πολύ πλούσιοι πληρώνουν λιγότερα. Διευρύναμε, λέει, τη φορολογική βάση και αυτό είναι δίκαιο. Αλήθεια; Οι αγρότες που ήλθαν σήμερα στο Σύνταγμα, οι οποίοι πέρσι μπορεί να έβγαλαν δύο τόνους λάδι, ξέρετε πόσο είπαν ότι βγάζουν φέτος;  Διακόσια κιλά.
Θα φορολογήσετε, λοιπόν, τα στρέμματα των αγροτών αυτών που δεν έβγαλαν λάδι ούτε για να φάνε.
Αυτό, λοιπόν, είναι τρομερή πολιτική! Είναι μια ευφυής πολιτική! Είναι κοινωνική πολιτική! Διευρύνετε τη φορολογική βάση και ενισχύετε την ανάπτυξη της χώρας!
Αυτά, λοιπόν, είναι στοιχειώδη πράγματα που πρέπει να τα σκεφτεί κάποιος αν θέλει να βγει η χώρα -να κάνει ένα βηματάκι- από τη βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται, και όχι να βάζετε πιο βαθιά μέσα στην κρίση τον κόσμο αυτόν που δεν έχει να πληρώσει όπως κάνετε εσείς. Αυτή την πολιτική, όμως, ακολουθείτε και μας λέτε τώρα να υποστηρίξουμε αυτό το νομοσχέδιο και ότι εάν δεν το υποστηρίξουμε, δεν θα υποστηρίζουμε την αριστερή πολιτική την οποία ανακαλύψατε!
 Ξέρετε γιατί μιλάτε για αριστερή πολιτική; Γιατί δεν έχετε κανένα επιχείρημα. Βέβαια, αυτό μας ικανοποιεί, γιατί λέτε ότι η αριστερή πολιτική είναι καλή. Προσπαθείτε να μας πείσετε ότι αυτή η πολιτική είναι αριστερή και άρα είναι καλή για να ψηφίσουμε το νομοσχέδιό σας. Συνεπώς, οι ίδιοι παραδέχεστε πως ό,τι κάνατε μέχρι τώρα, τα οποία ήταν δεξιές πολιτικές, έχουν οδηγήσει τον κόσμο στην καταστροφή. Αλλά ούτε αυτό είναι αριστερή πολιτική. Δεξιά, δεξιότατη πολιτική είναι υπέρ των πλουσίων.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση