11.9.12

Ομιλία Θανάση Πετράκου κατά την συζήτηση για το Σ/Ν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών


Ομιλία Θανάση Πετράκου κατά την συζήτηση για το Σ/Ν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μίλησε την Τρίτη το βράδυ στις 11/09/2012 στην συζήτηση για το Σ/Ν για την «Ανα κεφαλαιοποίηση των Τραπεζών» στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:
1. Κατήγγειλε την μη ρύθμιση από την κυβέρνηση, των δανείων επαγγελματιών και επιχειρήσεων πυρόπληκτων νομών από τις πυρκαγιές του 2007 που έχουν την εγγύηση του δανειολήπτη, παρά τις υποσχέσεις και του ιδίου του πρωθυπουργού για διευθέτηση του θέματος. 

2. Τόνισε ότι μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ δεν υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο να στηρίξει τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του είναι το εξής:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, μεγάλη μου τιμή και ευθύνη συνάμα να παίρνω το λόγο, πρώτη φορά απ’ αυτό το Βήμα, μετά το παγκόσμιο σύμβολο της Αντίστασης και της Αριστεράς, το Μανώλη Γλέζο. 
Επειδή προσπάθησαν να εγκαλέσουν ορισμένοι, και η Εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας και κάποιοι άλλοι Βουλευτές, το ΣΥΡΙΖΑ για το τι λέει, θα τους συστήσω να αναρωτηθούν για ορισμένα απ’ αυτά που είπε ο κ. Παυλόπουλος. 
Γιατί δεν διεκδίκησαν την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων; Γιατί δεν διεκδίκησαν την αποζημίωση των μικροεπενδυτών; Όμως, είναι και κάποια απ’ αυτά που είπε ο κ. Μιχελάκης, πως πρώην δημοσιογράφος είπε τι λέει ο κόσμος, ότι το πολιτικό σύστημα μέχρι τώρα σώζει τις τράπεζες και όχι το λαό. Ανεξάρτητα απ’ αυτό, όμως, αφού θέλουν να μάθουν και τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τους πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και στις συνθήκες του καπιταλισμού θεωρεί ότι οι τράπεζες είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη σταθερότητα της οικονομίας, για το αναπτυξιακό μοντέλο και τις βιώσιμες επενδύσεις και γι’ αυτό οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν μέτρα και για την ασφάλεια των καταθέσεων και για τη ρευστότητα των τραπεζών και μακροπρόθεσμα μέτρα για τη διαμόρφωση ενός υγιούς τραπεζικού μοντέλου.
Με βάση, λοιπόν, τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλουν να μάθουν οι συνάδελφοι, τους λέμε ότι τα μέτρα για μας περιλαμβάνουν στόχους όπως πρώτον, χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και την ικανοποίηση των κοινωνικών και συλλογικών αγαθών. 
Δεύτερον, ανάπτυξη ολοκληρωμένων πολιτικών για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τις παραγωγικές επιχειρήσεις της συνεταιριστικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Τρίτον, ενθάρρυνση της αποταμίευσης των νοικοκυριών για τη χρηματοδότηση χρήσιμων παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Τέταρτον, απαγόρευση και κατάργηση κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων από τις τράπεζες. 
Για να επιτευχθούν, όμως, οι παραπάνω στόχοι, θα έπρεπε οι τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται, χρησιμοποιώντας δημόσιους πόρους ή πόρους που φορτώνεται ο ελληνικός λαός να εθνικοποιηθούν, ώστε να τεθούν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Αυτό δεν αποτελεί μόνο θέμα αρχής για εμάς, αλλά ταυτόχρονα και απαραίτητη προϋπόθεση για τη μελλοντική λειτουργία των τραπεζών και την επένδυση σε βιώσιμες παραγωγικές δραστηριότητες που θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση αύριο.
Δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή πολιτική για την οποία κόπτονται πάρα πολλοί συνάδελφοι της τριμερούς Κυβέρνησης μέσω των ιδιωτικών τραπεζών που οι στόχοι τους είναι να διατηρήσουν την κερδοφορία τους σε υψηλά επίπεδα, αποκλείοντας τη χρηματοδότηση σε παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας. 
Τι κάνει, όμως, το παρόν νομοσχέδιο αντί αυτών που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Έρχεται να νομιμοποιήσει το μέγα σκάνδαλο της τροϊκανής πλειοψηφίας και μνημονιακών πολιτικών της ανακεφαλαιοποίησης έτσι όπως την κάνει. Και για να γίνουμε συγκεκριμένοι, για να μην λέτε ότι αυθαιρετούμε, ποιοι είναι οι κανόνες του παιχνιδιού που επέβαλε για τους οποίους καλούμαστε να ψηφίσουμε; Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεσμεύτηκε προκαταβολικά από τον Απρίλη να ανακεφαλαιοποιήσει μόνο τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες –Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς- οι οποίες βαπτίστηκαν ως δήθεν συστημικές και αναρωτιέμαι, συστημικές είναι αυτές και δεν είναι συστημική τράπεζα η Αγροτική που έχει πολύ περισσότερα υποκαταστήματα από την Εθνική; Δεν είναι συστημικό το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που έχει ακόμα πολύ περισσότερα και από την Αγροτική και από την Εθνική και είναι συστημικές αυτές οι ιδιωτικές; Αλλά αυτό είπαν.
Μέσα, λοιπόν, από αδιαφανείς διαδικασίες και μυστικές συνεννοήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς επίσημα κατατεθειμένα πουθενά σχέδια παρά, τις κατ’ επανάληψη προκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσουν τις εκθέσεις της Blackrock, μας είπαν ότι αυτά θα γίνουν για τις τέσσερις τράπεζες. Οι υπόλοιπες; Α, οι υπόλοιπες θα πρέπει να αποδείξουν τη βιωσιμότητά τους! Έτσι, λοιπόν, αφού αυτές οι τέσσερις τράπεζες έλαβαν το πολυπόθητο πιστοποιητικό από τον Απρίλη, όλα ωραία και καλά και τα φορτώνεται ο ελληνικός λαός. Στον αντίποδα η μόνη αμιγώς κρατική τράπεζα, η Αγροτική, που είχε πάνω από 90% το κράτος και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που εξαιρέθηκαν από όλη αυτή τη διαδικασία. Διότι βάσει της ισχύουσας διαδικασίας –άκουσα και είπε και ο κύριος Υπουργός στην αρμόδια Επιτροπή που είχα πάει- δεν είναι δυνατή η χορήγηση βοήθειας στα πιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο. Αυτή, λοιπόν, είναι η ελεύθερη αγορά την οποία πρεσβεύετε. Θα μου πείτε, τι σας κόφτει εσάς για την ελεύθερη αγορά; Λέμε, όμως!
Όταν δηλαδή πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως οι τέσσερις ιδιωτικές τράπεζες, οι κρατικές επιδοτήσεις είναι νόμιμες και αυτονόητες; Όταν όμως πρόκειται για επιχειρήσεις που ανήκουν στο κράτος οποιαδήποτε βοήθεια είναι παράνομη και ανεπίτρεπτη; Αυτό, λοιπόν, ερχόσαστε ουσιαστικά σήμερα με την ψήφο σας να νομιμοποιήσετε. Μη μου λέτε ότι νομιμοποιείτε το αν θα έχουν τα ΑΤΜ χρήματα αύριο. Νομιμοποιείτε μία μεγάλη κατάφορη παρανομία. Πείτε μου λοιπόν πώς θα υπάρξει και τι θα γίνει. 
Καταγγέλλω από το Βήμα της Βουλής τη γραπτή απάντηση που πήραμε σε ερώτηση των Βουλευτών της Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ και του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου. Είχαμε καταθέσει ερώτηση για το τι θα γίνει με τα δάνεια των πυρόπληκτων επιχειρήσεων από τις πυρκαγιές του 2007. Οι άνθρωποι δεν ζητάνε τίποτε άλλο παρά μία επιμήκυνση δύο ετών. Μας απάντησε ο κ. Στουρνάρας ότι μας παραθέτει την απάντηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και του Υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας και ότι τα δάνεια τα οποία έχουν εγγυήσεις του δανειολήπτη δεν έχουν ρυθμιστεί. Και σήμερα ακόμη απειλούν οι τράπεζες -δέχομαι τηλεφωνήματα από τους πατριώτες μου- να πάνε να ρυθμίσουν τα δάνειά τους γιατί διαφορετικά θα τους κάνουν κατασχέσεις. 
Αυτή τη δουλειά θέλετε; Έτσι θα λειτουργήσει; Ή θα λειτουργήσει η πραγματική οικονομία και η αγροτική οικονομία που σήμερα δεν έχει καμία γραμμή χρηματοδότησης και καταρρέει και η γεωργία και η κτηνοτροφία; Θα φτάσουμε στο σημείο η ήδη κατεστραμμένη κτηνοτροφία να γίνει ακόμη χειρότερη; Θα υπάρχει χωρίς αγροτική τράπεζα; Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι παραγωγικές δραστηριότητες;
Θέλετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να νομιμοποιήσουμε με την ψήφο μας αυτά τα πολιτικά εγκλήματα τα οποία διαπράξατε; Θέλετε να νομιμοποιήσουμε και το επερχόμενο πολιτικό έγκλημα του ξεπουλήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου; Όχι. Όπως είπαν και ο Εισηγητής μας και ο Ειδικός Αγορητής μας και οι προηγούμενοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να το νομιμοποιήσουμε αυτό και ούτε θα αναγνωρίσουμε τα πολιτικά σας εγκλήματα όταν ο λαός δώσει τη δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Σας ευχαριστώ.

Μετάφραση