28.9.12

Ομιλία του Θανάση Πετράκου στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου την δευτέρα 24.9.2012 με θέμα τον στρατηγικό σχεδιασμό


Δελτίο τύπου με ομιλία του Θανάση Πετράκου στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου την δευτέρα 24.9.2012 με θέμα τον στρατηγικό σχεδιασμό
Ο επικεφαλής συνδυασμού Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ στο περιφερειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 24/09/2012 μεταξύ άλλων τόνισε :
Αν δεν υπήρχε η εμπειρία το πώς λειτουργεί η Περιφερειακή Αρχή εδώ και 2 χρόνια περίπου πράγματι θα μπορούσαμε να πιστέψουμε τα ωραία λόγια της εισήγησης.
Δυστυχώς όμως για τους κατοίκους της Πελοποννήσου η Περιφερειακή Αρχή δεν λειτουργεί με τα 4Δ που λέει η εισήγηση (διαφάνεια, δημοκρατία, διαβούλευση, διάλογος) αλλά με 2Α, 1Ν και 1Σ (Αντιδημοκρατικότητα, Αδιαφάνεια, Νεοφιλελευθερισμός, Συγκεντρωτισμός).
Μας είπε η εισήγηση επίσης ότι η ανάπτυξη της Πελοποννήσου δεν στηρίζεται στις χρηματοδοτήσεις αλλά στην μόχλευση όπου το 1 ευρώ θα γίνεται 100 ευρώ. Μάλλον μετά τον Ιησού Χριστό που τάϊσε με 5 ψάρια και 5 ψωμιά 5.000 άτομα η ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει βάλει στόχο να ξεπεράσει και τον Χριστό.
Συμφωνούμε με την εισήγηση στην αφετηρία της. Ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός απορρέει από το όραμα της κάθε εξουσίας. 
Πράγματι ο στρατηγικός σχεδιασμός του κ. Τατούλη είναι η παράδοση της Πελοποννήσου στους διεθνείς κερδοσκόπους. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή ανέδειξε ως κύριο θέμα τη μετατροπή της Πελοποννήσου σε Ειδική Οικονομική Ζώνη. 
Φαίνεται από τις επαφές του με τον εντεταλμένο της Μέρκελ κ. Φούχτελ ότι επιδιώκει Ειδική Οικονομική Ζώνη με προτεραιότητα τις βιομηχανικές ΑΠΕ και τμήμα του Γερμανικού προγράμματος ¨ΗΛΙΟΣ¨.  Η  αποικιοκρατική λογική των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), των οποίων άλλωστε ο κ. Τατούλης είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές. Οι ΕΟΖ θα επιβαρύνουν περιβαλλοντικά την περιοχή μας, αφού δεν θα ισχύει η περιβαλλοντική νομοθεσία, θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις και θα ζημιώσουν τις ντόπιες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Την ίδια στιγμή που ο κ. Τατούλης εξαγγέλλει συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση της Γερμανίας, κάνει πως αγνοεί τη σκληρή πραγματικότητα: ότι δηλαδή η τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα μας βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής λόγω της ολέθριας περιστολής της χρηματοδότησης που έφερε η εφαρμογή του Μνημονίου στην Αυτοδιοίκηση, δηλαδή το σχέδιο Καλλικράτης, του οποίου υπήρξε θιασώτης ο ίδιος! Αντί λοιπόν να οραματίζεται μεγαλοϊδεατικές συνεργασίες θα έπρεπε να κάνει την αυτοκριτική του για την υποστήριξη του Καλλικράτη και να στηρίξει τον αγώνα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που απειλείται με αφανισμό!
- Τα μεγαλεπήβολα ενεργειακά σχέδια του κ. Τατούλη που υποτίθεται ότι θα ικανοποιήσουν όχι μόνο τις ενεργειακές ανάγκες της Πελοποννήσου, αλλά και της Γερμανίας και ολόκληρης της Ευρώπης (!!!) κινούνται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική ούτε από τεχνική ούτε από πολιτική άποψη. Αντί να κοροϊδεύει τους Πελοποννήσιους με τέτοια απίθανα σχέδια, θα έπρεπε να υποστηρίξει την πάγια θέση μας για την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου, δημοκρατικού και δημόσιου προγράμματος εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού που θα απαντάει στις ενεργειακές ανάγκες της κοινωνίας και θα εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε φθηνή και περιβαλλοντική φιλική ενέργεια. 
Αν αυτά που λέγαμε δεν είχαν βάση, τότε οφείλει να μας πει, γιατί αφού θέλει την Πελοπόννησο ενεργειακό κόμβο:
α) Δεν έβαλε τις φωνές όταν ανακοινώθηκε η ακύρωση του φωτοβολταϊκού της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.
β) Γιατί δεν έχει πάρει θέση για τον δήθεν κορεσμό του δικτύου από τα οικιακά φωτοβολταϊκά (συμπεριφέρθηκε απαξιωτικά στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Οικιακών Φωτοβολταϊκών, οι οποίοι ζήτησαν συμπαράσταση της Περιφέρειας). Μήπως για να υπάρχουν δυνατότητες στο δίκτυο για ηλεκτροπαραγωγή από καύση ή άλλες μορφές ενέργειας, που μπορεί να προκύψει από την καύση των σκουπιδιών; 
Δεύτερος μεγάλος σχεδιασμός του κ. Τατούλη, είναι η διαχείρηση των απορριμάτων μέσω ΣΔΙΤ όπου ο ιδιώτης θα επιλέξει και τον τόπο και τον τρόπο και οι πολίτες θα πληρώνουν πολλά για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Χρειάστηκε να κάνουμε ερώτηση, για να καλέσει εκπρόσωπο των Δήμων στην επιτροπή αξιολόγησης.
Τρίτος μεγάλος σχεδιασμός είναι η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων και οι περίεργες σχέσεις – επαφές με τις λεγόμενες low cost εταιρείες

Τέταρτος μεγάλος σχεδιασμός είναι η συμφωνία για ξεπούλημα του φυσικού και ορυκτού πλούτου της Πελοποννήσου
α) Δεν αντέδρασε η Περιφερειακή Αρχή για το ξεπούλημα της νήσου Πρώτη
β) Παραβιάζει τα πάντα στην προσπάθειά της να ανοίξει τα λιγνιτωρυχεία στην Κορώνη για να ξεπουληθεί ο ορυκτός πλούτος στην off-shore εταιρεία και πάνω απ΄όλα να καταστραφεί η περιοχή.  Και βέβαια δεν διστάζει να ψεύδεται. Ζήτησα στις 28 Αυγούστου να έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο η ΜΠΕ για τα λιγνιτωρυχεία της Κορώνης πρίν λήξει η προθεσμία της τέταρτης παράτασης που είχε ζητήσει. Μου απάντησε ο κ. Τατούλης ότι θα έρθει εντός ολίγων ημερών. Έχει περάσει ένας μήνας και το θέμα δεν έχει έρθει. Προειδοποιώ τον κ. Τατούλη ότι αυτό αποτελεί εκ μέρους του παράβαση καθήκοντος αφού συνειδητά δεν φέρνει το θέμα για να θεωρηθεί χωρίς συζήτηση ότι είναι θετικό στο άνοιγμα των λιγνιτωρυχείων και τονίζω ότι θα λογοδοτήσει για την παράβαση καθήκοντος. Δεν θα αφήσω το θέμα να περάσει έτσι.
    
Πέμπτος μεγάλος σχεδιασμός είναι η  Χειραγώγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω του περίφημου Ταμείου επιχειρηματικότας που ουσιαστικά θυμίζει τις παρατράπεζες του Μπερίσα. Με ποιο δικαίωμα αποφασίζετε να υπάρχουν ανισότιμες σχέσεις σε ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν? Με ποιο δικαίωμα ένας επιχειρηματίας στην Ζαχάρω π.χ. θα παίρνει 45 η 50% επιδότηση για να ξεκινήσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα και ένας άλλος λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω στην Κυπαρισσία θα παίρνει 25%?  Για να έχετε το έλεγχο για το ποιος θα επενδύσει ουσιαστικά και τυπικά οδηγείτε το να μην γίνει καμία επένδυση στην περιφέρεια Πελοποννήσου και όποια γίνει να κλείσει πολύ γρήγορα.
Συνεπώς το μόνο στρατηγικό σχεδιασμό που μπορεί να συντάξει ο κ. Τατούλης και η ηγετική του ομάδα είναι επιχειρησιακό σχέδιο ξεπουλήματος της Πελοποννήσου και μετατροπής της σε Γερμανικό προτεκτοράτο. Ο μοναδικός στρατηγικός προγραμματισμός της πλειοψηφίας, είναι η παράδοση του πλούτου της Πελοποννήσου στα κερδοσκοπικά συμφέροντα που εκπροσωπούν οι κ.κ. Φούχτελ και Ράιχενμπαχ. Και όλα αυτά γιατί αυτό που θέλει ο κ. Τατούλης είναι να μπει στην πολιτική σκηνή με τις πλάτες του Ράιχενμπαχ και του Φούχτελ, αλλά και των επιχειρηματικών λόμπι που επιδιώκουν τη λεηλασία της χώρας.
Γι’ αυτό λοιπόν καταψηφίζουμε τον συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό.

Μετάφραση