19.9.12

Συνάντηση βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τα Δ.Σ. των Σωματείων εργαζομένων ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: «Συνάντηση βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τα Δ.Σ. των Σωματείων εργαζομένων ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ»

Συνάντηση με αντιπροσωπείες των Σωματείων Εργαζομένων στις εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ (Μωρολόγου Νατάσα ΔΕΠΑ, Ζηλακάκη Ελένη ΔΕΠΑ, Σγουράκης Αυγουστίνος ΔΕΠΑ, Βερόπουλος Γεώργιος ΔΕΣΦΑ, Καββαδία Θεοδώρα ΔΕΣΦΑ, Βεγίρης Σωτήρης ΔΕΣΦΑ ) είχαν στη Βουλή αντιπροσωπία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ αποτελούμενη από την Νάντια Βαλαβάνη, Ευγενία Ουζουνίδου Καφαντάρη Χαρά, Θανάση Πετράκο, Αλεξόπουλο Απόστολο και το μέλος της επιτροπής ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γεωργίου Ζωή. Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δυο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το επίκαιρο θέμα του ξεπουλήματος-ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ.
Οι δραστηριότητες του ΔΕΣΦΑ είναι η μεταφορά Φυσικού Αερίου και η προσωρινή αποθήκευση και Αεριοποίηση Υγροποιημένου Φυσικού αερίου. Η ΔΕΠΑ προμηθεύεται το Φυσικό Αέριο σε αέρια μορφή  από τις αγορές του εξωτερικού και το διαθέτει το αέριο αυτό σε  μεγάλους ηλεκτροπαραγωγούς ( ΗΡΩΝ, MOTOR OIL, ELPEDISON, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ), σε βιομηχανικούς πελάτες και σε οικιακούς καταναλωτές μέσω των ΕΠΑ που είναι θυγατρικές της.
Στην συνάντηση τονίστηκε το γεγονός ότι ο βασικός ρόλος των δυο εταιρειών είναι ότι αποτελούν μοχλό κοινωνικοοικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας αλλά και της ευρύτερης  δραστηριοποίησης στον τομέα του φυσικού αέριου στη Ν.Α.Ευρώπη. Πιθανό ξεπούλημα των εταιρειών ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ θα στερήσει από τη χώρα από ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης ενεργειακής διπλωματίας, καθιστώντας αμφίβολη τη συνέχιση σχεδίων εθνικής σημασίας όπως οι ενεργειακοί αγωγοί. 
Έγινε σαφές ότι οι δυο εταιρείες από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν και διέπουν την αγορά ΦΑ καθιστούν τις εταιρείες κερδοφόρες για το δημόσιο και το ξεπούλημα τους θα στερήσει σημαντικά μελλοντικά έσοδα (π.χ. αποτελέσματα προ φόρων για το 2011 του ομίλου ΔΕΠΑ είναι 244,73 εκ €) και το εικαζόμενο τίμημα από την κυβέρνηση για τις δυο εταιρείες αυτές είναι σκανδαλωδώς μικρό καθότι ακολουθούνται τυφλά οι επιταγές της τρόικας χωρίς κανείς από τους εμπλεκόμενους να έχει συναίσθηση του πραγματικού διακυβεύματος. Αν ανακαλυφθούν εκμεταλλεύσιμα  κοιτάσματα αερίου στην Μεσόγειο τα οποία θα πρέπει να μεταφερθούν στις διεθνείς αγορές , είναι σαφές ότι η στρατηγική σημασία καθώς και η αξία των δυο εταιριών θα αυξηθεί κατακόρυφα.
Τέλος επισημάνθηκε ο ρόλος, της κοινωνικοοικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, σε πιθανή ιδιωτικοποίηση τους θα παραβιαστεί όπως συνέβη με την Synergy και τη συμμετοχή της στην ΕΠΑ Αττικής που δεν υλοποιήθηκε το αρχικό πλάνο ανάπτυξης δικτύου (δεν υλοποιήθηκαν 500 από τα 2500 Km δικτύου ΦΑ που υπήρχαν στις αρχικές συμφωνίες)
Για το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που υποστηρίζει τον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου στις κρίσιμες και στρατηγικής σημασίας ενεργειακές εταιρίες (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ), βασικοί στόχοι είναι:
Η διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές με πολλαπλότητα προμηθειών και διασυνδέσεων.
Η επαύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στη βιομηχανία, την βιοτεχνία, τις μεταφορές και την οικιακή κατανάλωση με θέσπιση κινήτρων.
Η άμεση επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα.
Η αντιπροσωπεία τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ. Η ιδιωτικοποίηση των σημαντικών αυτών ενεργειακών φορέων συνιστά πολιτικό εθνικό έγκλημα και πρέπει εδώ και τώρα να αποτραπεί.

Το γραφείο τύπου

Μετάφραση