20.9.12

Ερώτηση με θέμα "Ρύθμιση δάνειων των ναών "


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς το  κ.κ Υπουργούς:
Οικονομικών
Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Ρύθμιση δάνειων των ναών Αγ. Ιωάννη Προδρόμου (Λουτρό Μεσσηνίας), Εισοδίων της Θεοτόκου (Μάλτα Μεσσηνίας), Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Αγίου Δημητρίου (Μερόπη Μεσσηνίας), Αγίας Τριάδας (Οιχαλίας), Υπαπαντής του Χριστού(Ανδανίας Μεσσηνίας), Αγίου Νικολάου & Αγίου Αθανασίου (Κεντρικό Μεσσηνίας)

Οι ενορίες των Αγ. Ιωάννη Προδρόμου (Λουτρά Μεσσηνίας), Εισοδίων της Θεοτόκου (Μάλτα Μεσσηνίας αιτήθηκαν και έλαβαν δάνεια το 2001 για την επισκευή των ναών από ζημίες που υπέστησαν κατά τον σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2001. Στις παραπάνω ενορίες για τα δάνεια υπάρχει επιδότηση και εγγυοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου(Κ.Υ.Α 9856/Α32/12.10.2001). 
Όπως μας ενημέρωσαν ιερείς των ανωτέρω ενοριών λόγω της οικονομικής κρίσης σήμερα οι ενορίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων των παραπάνω δανείων. Επίσης μας ενημέρωσαν ότι προσπάθησαν να προχωρήσουν σε διακανονισμό των δόσεων και επιμήκυνση των δανείων αλλά η απάντηση που δόθηκε από τις τράπεζες από τις οποίες εκταμιεύθηκαν τα δάνεια ήταν αρνητική καθότι τα δάνεια αυτά έχουν εγγυοδοσία και επιδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο.
Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και δεδομένο ότι σύμφωνα με τους εφημέριους δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή του δανείου κρίνεται σκόπιμο από την πλευρά της πολιτείας να υπάρξει απόφαση για ρύθμιση των δάνειων αυτών με ταυτόχρονη επιμήκυνση τους. Γιατί αν σταματήσει η πληρωμή τους και τα δάνεια κριθούν ανεξόφλητα θα καταπέσει η εγγύηση του δημοσίου και προφανώς το κράτος θα κληθεί να εξοφλήσει τα υπόλοιπα των δανείων.
Στις επιστολές που έλαβα αναφερόταν ότι το πρόβλημα αυτό το έχουν και οι ενορίες: Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Αγίου Δημητρίου (Μερόπη Μεσσηνίας), Αγίας Τριάδας (Οιχαλίας), Υπαπαντής του Χριστού(Ανδανίας Μεσσηνίας), Αγίου Νικολάου & Αγίου Αθανασίου (Κεντρικό Μεσσηνίας).  

Κατόπιν τούτων 
Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε απόφαση με την οποία θα μειώνεται η χρεολυτική δόση στο 50% της σημερινής, με ταυτόχρονη χρονική επιμήκυνση των σεισμοδανείων των παραπάνω ναών; Όπως ζητούν οι εφημέριοι και ενοριακές επιτροπές .

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος

Γάκης Δημήτριος

Μετάφραση