θέμα: Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης με θέμα «Δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz για την ανάγκη το ελληνικό κράτος να δεχτεί τον έλεγχο στην ανάπτυξη από ευρωπαίους αξιωματούχους»
Συζητήθηκε σήμερα στις 14/09/2012 επίκαιρη ερώτηση με αφορμή τις δηλώσεις Σουλτς που κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θανάσης Πετράκος. Στην επίκαιρη ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Δικτύων κος Νότης Μήταράκης.
Σχολιάζοντας τις απαντήσεις και τις μη απαντήσεις του κου υφυπουργού προχώρησε στην ακόλουθη Δήλωση:
Ο κος Υπουργός:
• Ουσιαστικά κάλυψε το κο Σουλτς αποκρύπτοντας τις επίμαχες και προκλητικές του δηλώσεις και αμφισβητώντας την μετάφραση των ελληνικών εφημερίδων
• Δεν τοποθετήθηκε για την πρωτοφανή πρόταση του προέδρου του συνδέσμου των Γερμανών βιομηχάνων για να κηρυχθεί Ειδική Οικονομική Ζώνη όλη η Ελλάδα!! Ο οποίος παίρνοντας την σκυτάλη από τον κο Σουλτς αξιώνει να Ευρωπαίοι ιθύνοντες τον τελευταίο λόγο στις οικονομικές αποφάσεις που αφορούν στο υπό διαμόρφωση προτεκτοράτο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Οι δίδοντες στήριξη στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συνδιαμορφώνουν τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα» και στην συνέχεια «θα πρέπει να δώσει σε όσους την στηρίζουν από την ΕΕ την ευκαιρία να συνδιαμορφώνουν επί τόπου τις μεταρρυθμίσεις» ανέφερε επιπλέον, σημειώνοντας πως «πρέπει να γίνουν σκέψεις και για ενέχυρα», προκειμένου να διασφαλιστούν από κάθε πλευρά τα συμφέροντα των «επενδυτών»
• Αποκάλυψε ότι υπάρχει μία διαδικασία για δημιουργία ΕΟΖ στην ΕΛΛΑΔΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει την έγκριση και η Ελλάδα θα καταθέσει –δεν έχει ακόμα καταθέσει- τη σχετική πρόταση.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση με την θετική της θέση υπέρ των ΕΟΖ μετατρέπει ολόκληρη την Ελλάδα σε μια ΕΟΖ η οποία θα αποτελεί φορολογικό άσυλο, δασμολογικός και νομοθετικό παράδεισος για τις ξένες εταιρείες και μεσαίωνας για τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικων Ερυενων της Ουάσιγκτον Ντίν Μπεΐκερ χαρακτηρίζει «ανόητη την ιδέα της δημιουργίας ΕΟΖ για χώρες σαν την Ελλάδα διότι οι ΕΟΖ είναι έμμεση αναδιανομή κεφαλαίου από τους πολίτες μιας αναπτυσσόμενης χώρες τις εταιρείες μιας αναπτυγμένης χώρας».
Τέλος τονίζουμε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η λύση στο πρόβλημα της ανάπτυξης δεν είναι η «κινεζοποίηση» της ελληνικής περιφέρειας και της Ελλάδα συνολικά αλλά η ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες εκτός των άλλων ξηλώνουν και τα λίγα υπολείμματα κοινωνικού κράτους που έχουν απομείνει
Θανάσης Πετράκος
Βουλευτής Μεσσηνίας
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Πλήρης Πρακτικά Επίκαιρης Ερώτησης
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Πρώτη είναι η με αριθμό 235/11-9-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Μεσσηνίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου κ. Αθανασίου Πετράκου προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών, σχετικά με δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz για την ανάγκη ελέγχου της ανάπτυξης της Ελλάδος από ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ο κ. Αθάνασιος Πετράκος έχει το λόγο για δύο λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ασφαλώς γνωρίζετε τις δηλώσεις στο Spiegel στις 2 Σεπτεμβρίου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρίου Schulz, ο οποίος παρότι μη αρμόδιος αναφέρθηκε με ιδιαίτερα προκλητικό, κατά τη γνώμη μας, τρόπο στα θέματα που έχουν σχέση με τη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, όπως ξέρετε, ο κύριος Schulz τόνισε ότι οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να δεχθούν να φτιαχτεί ένας φορέας για την ανάπτυξη από κοινού με ευρωπαίους πολιτικούς που θα σχεδιάσει, θα επιτηρήσει τα αναπτυξιακά προγράμματα για τη χώρα και τη χρηματοδότησή τους. Προσέθεσε ότι αυτό προϋποθέτει να δεχθεί το ελληνικό κράτος τον ενεργητικό ρόλο των ευρωπαίων αξιωματούχων στην ελληνική επικράτεια και στη συνέχεια είπε ότι το ελληνικό κράτος θα πρέπει να δεχθεί να εφαρμόζουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταρρυθμίσεις επί ελληνικού εδάφους. Ωστόσο αυτό δεν είναι μία εχθρική ενέργεια αλλά ένα εργαλείο βοήθειας.
Εντύπωση επίσης μας προκαλεί το γεγονός ότι είπε πως αυτές οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες μπορεί να δημιουργηθούν για παράδειγμα και στη Νότια Πελοπόννησο και στη Νότια Κρήτη. Έχουμε βέβαια επισπεύδοντες και άλλους περιφερειάρχες, πλην τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, όπως της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Νοτίου Αιγαίου, Ηπείρου κ.λπ. οι οποίοι θέλουν να φτιάξουν παντού ειδικές ζώνες.
Η συγκεκριμένη πολιτική δήλωση, κύριε Υπουργέ, του μη αρμοδίου –επαναλαμβάνω- κυρίου Schulz ο οποίος υπερέβη το θεσμικό του ρόλο, για εμάς αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα. Διότι είναι τραγικό αυτό το οποίο γίνεται να γίνονται παρεμβάσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους και να υπάρχει συνεχής αφωνία από την ελληνική πλευρά είτε από τη σημερινή είτε από προηγούμενες κυβερνήσεις.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Γι’ αυτό λοιπόν σας ερωτώ:
Ποια είναι η ακριβής θέση της Κυβέρνησης για τις προκλητικές δηλώσεις του κυρίου Schulz;
Συμφωνεί η όχι με τις προτάσεις του; Κι αν όχι, γιατί δεν έχει μιλήσει μέχρι τώρα; Θα κάνει πράξη και θα αποκλείσει κάθε περαιτέρω προκλητική παρέμβαση στη λειτουργία του ανεξάρτητου ελληνικού και κυρίαρχου κράτους;
Επίσης, ζητάμε να ενημερώσετε την Ελληνική Βουλή για τα αιτήματα που έχετε υποβάλει, αν έχετε υποβάλει, στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιας και εσείς ο ίδιος έχετε μιλήσει για διερεύνηση δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών και με ποιους οικονομικούς παράγοντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητάτε, αν συζητάτε;
Σε ποιες θεματικές και γεωγραφικές περιοχές σκέπτεστε ή έχετε προτείνει να δημιουργηθούν οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, που για εμάς είναι ζώνες ουσιαστικά δουλεμπορίου, φορολογικής, δασμολογικής και νομοθετικής ασυλίας και παραδείσου για το κεφάλαιο.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Νότης Μηταράκης, θα απαντήσει για τρία λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρότι η μετάφραση των δηλώσεων του κ. Schulz δεν είναι ακριβώς όπως παρουσιάζεται στην ερώτηση, δεν είναι εμένα ο δικός μου ρόλος να ερμηνεύσω τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Είμαι απέναντι στην Εθνική Αντιπροσωπεία για να σας πω τι προγραμματίζει να κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Όπως έχουμε ήδη πει πολλές φορές στη Βουλή, αντιμετωπίζουμε έκτακτα προβλήματα τα οποία επιβάλλουν έκτακτες λύσεις.
Γνωρίζετε, βέβαια -επειδή μιλήσατε για ξένους ηγέτες- ότι ο Πρωθυπουργός έχει καυτηριάσει τοξικές, όπως τις αποκάλεσε, δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών, όταν αυτές υπονομεύουν τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει αυτήν τη στιγμή ο ελληνικός λαός για να βγει από την πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι απ’ αυτήν την Κυβέρνηση δεν απουσιάζει το σθένος.
Δεν είναι, όμως, τέτοια η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σέβομαι το δικαίωμα των συναδέλφων στο Ευρωκοινοβούλιο να εκφράζουν τις σκέψεις τους για θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η Ελλάδα συνεργάζεται, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, πιστεύει στην ευρωπαϊκή στήριξη. Όπως αντιλαμβάνομαι πιστεύετε κι εσείς, κύριοι συνάδελφοι.
Δεν είναι, λοιπόν, ρόλος δικός μου να ερμηνεύσω τον κ. Schulz, αλλά δεν μπορώ να ακούω και παρερμηνείες. Τι είπε, λοιπόν, διαβάζοντας το πρωτότυπο κείμενο, ο κ. Schulz;
Πρώτον, ότι οι περικοπές δαπανών δεν οδηγούν από μόνες τους στην ανάπτυξη, χρειάζονται και αναπτυξιακά εργαλεία. Ανέφερε ως παράδειγμα τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, πρόταση την οποία έχουμε κάνει εμείς ως χώρα στη δικιά μας προσπάθεια να δώσουμε θέσεις εργασίας στους Έλληνες, στο δικό μας χώρο, στο δικό μας έδαφος.
Είπε, επίσης, ότι χρειάζεται να απομακρυνθεί ο φόβος εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη, χρειάζεται η Ελλάδα να δουλέψει μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την αναδόμηση της χώρας μας.
Δεύτερον, επανέλαβε μία ελληνική πρόταση, τη δημιουργία ενός ελληνικού επενδυτικού οργανισμού με ευρωπαϊκά κονδύλια -αυτό που αναφέρατε και στην ερώτησή σας- στο οποίο θα συνεργάζονται Έλληνες και ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην επιλογή επενδύσεων γι’ αυτόν τον ειδικό οργανισμό, ο οποίος θα δημιουργηθεί πέρα απ’ αυτά που ήδη έχουμε στην Ελλάδα ως εργαλεία.
Και φυσικά μίλησε για την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών. Έχει μιλήσει πρώτα η Κυβέρνηση για την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών με τη συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών, στους οποίους η Ελλάδα ανήκει.
Και τρίτον, μίλησε για επενδυτικές επιχορηγήσεις σε εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα, ειδικά στον τουρισμό, στις υποδομές και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Παναγιώτης Μηταράκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν κείμενο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας μιλήσουμε ουσιαστικά, χωρίς λαϊκισμούς. Με τι διαφωνείτε; Με την ανάγκη να πάρουμε μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας μας; Με την ανάγκη έκτακτων λύσεων στα έκτακτα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός; Με την πρόταση δημιουργίας ενός επενδυτικού οργανισμού, ο οποίος θα στηρίξει με νέα κεφάλαια την πραγματική οικονομία; Διαφωνείτε ότι πρέπει να δοθούν επιχορηγήσεις από ευρωπαϊκά κονδύλια στην ελληνική οικονομία; Ή τελικά διαφωνείτε στο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον τόπο μας;
Εκμεταλλεύεστε την αγωνία του κόσμου, αλλά αυτήν τη στιγμή χρειαζόμαστε λύσεις συγκεκριμένες. Και η Κυβέρνηση έχει τέτοιες λύσεις.
Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε κι εμείς, κύριε Υπουργέ.
Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά να ανταπαντήσετε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ και πάλι.
Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχάς θέλω να πω ότι δεν λέτε ολόκληρη τη δήλωση του κ. Schulz.
Δεύτερον, θέλω να σας θυμίσω χρονολογικά, ότι ο πρώτος που μίλησε για Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στην Ελλάδα ήταν στις 27 Ιουλίου στον ανταποκριτή του Βήματος στο Βερολίνο, ο κ. Κάπερφερ. Στη συνέχεια ακολούθησε η επίσκεψη του κ. Ρέσλερ με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων στην Ελλάδα στις 15 Αυγούστου του 2011, ακολούθησε η δήλωση Σόιμπλε περί εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας στην Ελλάδα, υπήρξε παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ του Νίκου Χουντή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ερώτηση γι’ αυτό, ακολουθεί η απάντηση του Όλι Ρεν που λέει ενδιαφέρουσα η δημιουργία Οικονομικών Ζωνών, η συνεργασία μετά του κ. Χρυσοχοΐδη με τους γερμανούς βιομηχάνους και μετά ήρθατε εσείς με τον κ. Χατζηδάκη και είπατε ότι διερευνάται η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Κι έρχεται τελευταίος, μετά τον κ. Schulz, ο κ. Κάιτελ, ο Πρόεδρος των Γερμανών Βιομηχάνων και μιλάει για Ειδική Οικονομική Ζώνη όλη η Ελλάδα.
Έχουμε εμπειρία 3.500 οικονομικών ζωνών σε 130 χώρες. Όλα τα δημοσιεύματα λένε ότι οι ειδικές οικονομικές ζώνες, όπως σας είπα, σημαίνουν λεηλασία του δημόσιου πλούτου, εργασιακό μεσαίωνα, φορολογική ασυλία, δασμολογικές απαλλαγές και καμία δυνατότητα στο ελληνικό κράτος να παρεμβαίνει επί της ουσίας σ’ αυτές και με μηδενικό όφελος για την εργασία, διότι αν γίνουν σε ορισμένες περιοχές, τι γίνεται; Οι βιομήχανοι μετακινούν εργαζόμενους σ’ αυτές, άρα το εργασιακό αποτέλεσμα είναι μηδενικό. Αυτό λέει η παγκόσμια ιστορία. Αν εσείς νομίζετε ότι μπορείτε να φτιάξετε ειδικές ζώνες στις οποίες θα είναι όλα παραπάνω, τότε νομίζω ότι μάλλον λάθος κάνετε.
Αντίθετα, η πολιτική σας μέχρι τώρα οδηγεί τη χώρα στην απόλυτη καταστροφή. Υπενθυμίζω μερικά νούμερα: 115 το δημόσιο χρέος το ’09, 166 τώρα. Λέτε ότι θα πάει 120 το 2020. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν έχει μειωθεί ήδη κατά 20%. Με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας οι άνεργοι το 2013 θα φτάσουν στο 34%. Ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα έχει φτάσει στο 49% των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρωζώνης, ενώ μέχρι το ’09 ήταν στο 60%. Αυτού του είδους την ανάπτυξη λέτε ότι κάνετε μ’ αυτή την πολιτική;
Δεν απαντάτε σε προκλητικές δηλώσεις τις οποίες αποσιωπάτε ουσιαστικά και ο μόνος ο οποίος απάντησε ήταν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είπε ότι «για μας εθνική κυριαρχία σημαίνει άρση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις» απαντώντας στον κύριο Σουλτς ότι η Ελλάδα δεν τεμαχίζεται και δεν εκχωρείται με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τίμημα.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Σας ευχαριστούμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, κατέθεσα στα Πρακτικά τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πρωτότυπο κείμενο προς αποφυγή παρερμηνειών. Τι ακριβώς είναι η ΕΟΖ και τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση το ανέλυσα την προηγούμενη εβδομάδα στην ίδια Αίθουσα απαντώντας σε ερώτηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και δεν θέλω να επαναλάβω τα ίδια. Θα πω όμως δύο πράγματα τα οποία προκύπτουν από την ερώτησή σας.
Πρώτον, η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρχει κανένα ειδικό διαφορετικό εργασιακό καθεστώς σ’ αυτές τις ειδικές οικονομικές ζώνες. Προσπαθούμε να βρούμε πολλούς τρόπους να σας πούμε ακριβώς την ίδια φράση ευελπιστώντας ότι θα καταλάβετε ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης δεν είναι να δημιουργήσει ένα ειδικό εργασιακό καθεστώς. Η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι, αν επιτραπεί στην Ελλάδα –το τονίζω αυτό- από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δημιουργία αυτών των ζωνών, να δημιουργήσουμε μία «νησίδα» καλύτερου κράτους με φορολογικά και ρυθμιστικά κίνητρα και φυσικά με πλήρη κυριαρχία της Ελλάδας επί της ζώνης. Ουδέποτε τέθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση θέμα κυριαρχίας και είναι ανησυχητικό να θέτουμε τέτοια θέματα.
Είχατε μία αντίφαση στην ερώτησή σας, κύριε συνάδελφε. Μιλήσατε από τη μία για τον κίνδυνο μετακίνησης εργοστασίων εντός Ελλάδος και από την άλλη αναφερθήκατε σε ξένο ενδιαφέρον. Πρόκειται για νέες επενδύσεις που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα. Δεν θα μετακινηθούν. Αυτή τη στιγμή έχουμε μετακινήσεις από την Ελλάδα σε όμορες χώρες που φεύγουν οι θέσεις εργασίας και φεύγουν τα νέα παιδιά από τον τόπο τους για να πάνε να δουλέψουν εκτός Ελλάδας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Δεν είπα αυτό, κύριε Υπουργέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Σας είπα ότι υπάρχει μία διαδικασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συζητάμε και προσπαθούμε να πάρουμε την έγκριση και η Ελλάδα θα καταθέσει –δεν έχει ακόμα καταθέσει- τη σχετική πρόταση.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι βλέπω το εξής οξύμωρο: Στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να μας επιτραπεί η δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, έχουμε απέναντί μας στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της τρόικα που διαφωνούν με την πρόταση. Επίσης έχουμε απέναντί μας πολιτικούς όμορων χωρών που πιστεύουν και ισχυρίζονται ότι ειδικές οικονομικές ζώνες στην Ελλάδα θα βλάψουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα υπέρ των ελληνικών.
Έχουμε και απέναντί μας Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, των οποίων τη σχετική ερώτηση απάντησα, σ’ αυτή την προσπάθεια. Εμείς παλεύουμε να κρατήσουμε τα νέα παιδιά σ’ αυτόν τον τόπο. Και μ’ αυτή την κρίση αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάθε δυνατό σύννομο και ηθικό εργαλείο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Η Τρόικα οδηγεί σε δημιουργία οικονομικής ζώνης όλη την Ελλάδα.