20.10.13

ΟΜΙΛΙΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΟ 26 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ.

ΟΜΙΛΙΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΟ 26 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ.


Αγαπητοί σύνεδροι, κυρίες και κύριοι.
Ο τίτλος και μόνο που αναγράφεται στο πρόγραμμα του συνεδρίου είναι ενδεικτικός του ενδιαφέροντος και της σημασίας που αποδίδετε στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στην καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών ως διέξοδο από την κρίση. Η περιοχή άλλωστε που επιλέξατε για τις εργασίες του συνεδρίου σας, μαζί με τις υπόλοιπες περιοχές των νοτίων παραλίων της Πελοποννήσου (Ηλείας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, επαρχία Κυνουρίας Αρκαδίας), είναι οι πλέον κατάλληλες από πλευράς γεωκλιματικών συνθηκών για την καλλιέργεια και την εξάπλωση των κηπευτικών, υπαίθριων ή υπό κάλυψη, καθώς και για τις μποστανικές καλλιέργειες.
Οι περιοχές αυτές (δεν αναφέρομαι στην Κρήτη, όπου ήδη οι καλλιέργεια των κηπευτικών είναι σε σημαντικό βαθμό ανεπτυγμένη) πρέπει να αποτελέσουν τη ζώνη καλλιέργειας υπαίθριων και θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
Προς τούτο απαιτείται συγκεκριμένη πολιτική για τη στήριξη ειδικότερα των μικρών και μεσαίων παραγωγών που θα κλιθούν να ανταγωνιστούν τη δραστηριότητα των μεγάλων επιχειρήσεων που εισέρχονται στο συγκεκριμένο αντικείμενο, εκμεταλλευόμενες τα πλεονεκτήματα κινήτρων και επιδοτήσεων που τους παρέχονται από την κυβερνητική πολιτική, τη στιγμή μάλιστα που οι μεμονωμένοι παραγωγοί εισπράττουν ως απάντηση τους περιορισμούς που επιβάλλει η κρίση. Οι οποίες έχουν μηδενικό ενεργειακό κόστος σε αντίθεση με τους μικρομεσαίους παραγωγούς στους οποίους το ενεργειακό κόστος επιβαρύνει πάρα πολύ το συνολικό κόστος καλλιέργειας. Αναφέρομαι στην επιχείρηση θερμοκήπια Θράκης στην περιοχή Ξάνθης συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων και προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ.
Στα πλαίσια μιας τέτοιας πολιτικής στήριξης απαιτείται μεταφορά πόρων προς τον πρωτογενή τομέα και χρηματοδότηση των προσπαθειών των αγροτών οι οποίοι με οποιαδήποτε μορφή ατομική ή συλλογική θα επιχειρήσουν να παράγουν ελέγχοντας το κόστος παραγωγής, κάτι που σήμερα καθίστανται αδύνατον από τις ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές και την κατάργηση της ΑΤΕ.
Απαιτείται η χρηματοδότηση της έρευνας και η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Υπουργείου και ειδικότερα των ερευνητικών Ιδρυμάτων, Ινστιτούτων και σταθμών Έρευνας, Πανεπιστημιακών Σχολών ώστε να διεξάγουν στοχευόμενη έρευνα τα αποτελέσματα της οποία θα είναι δυνατόν να εφαρμοστούν από την Υπηρεσία Εφαρμογών προς  όφελος της παραγωγής και αύξησης του γεωργικού εισοδήματος. Ειδικότερα να αναφέρουμε το τμήμα εκείνο της σποροπαραγωγής που είναι δυνατόν (όπου είναι δυνατόν) για τη διατήρηση του γενετικού υλικού που μέχρι σήμερα έχει επιτευχτεί με κόπο, για τη μείωση εξαγωγής συναλλάγματος, καθότι το τμήμα αυτό ελέγχεται πλήρως από τις πολυεθνικές εταιρείες.
Επιβάλλεται επίσης:
·        Στήριξη των συλλογικών μορφών (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών) ώστε να μειώνεται το κόστος καλλιέργειας και να αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη του αγρότη.
·        Δημιουργία δημοπρατηρίων.
·        Μείωση του ΦΠΑ για τα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια στο 10%.
·        Μείωση του ενεργειακού κόστους.
·        Αυστηρός έλεγχος στις επιχειρήσεις που εμπορεύονται γεωργικά μέσα και εφόδια.
·        Ενεργοποίηση επιτέλους του μητρώου εμπόρων ώστε να επαλειφθεί το φαινόμενο των πλαστών επιταγών και εξαπάτησης των παραγωγών.
·        Κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.
Ένα σημαντικό θέμα που πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί είναι αυτό των αθρόων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων, ακόμη και αυτών που παράγονται σε τρίτες χώρες και υφίστανται κάποια επεξεργασία και βαφτίζονται «ευρωπαϊκά» και ελληνικά. Αυτό έχει τεράστια σημασία για τα γεωργικά προϊόντα του νότου και την εξαγωγή τους. Ειδικότερα δε στο τμήμα αυτό των οπωροκηπευτικών όπου δεν υφίστανται δικαιώματα εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, και λόγω της προβλεπόμενης μείωσης των ενισχύσεων οι οποίες στη διάρκεια των 7 ετών (έως 2020) θα είναι κατά ένα έτος 2 δις ευρώ λιγότερες.
Στο συνέδριό σας αναφέρθηκε ότι μόνο 5 προϊόντα που περιλαμβάνονται στα κηπευτικά παρουσιάζουν θετικό συντελεστή (πάνω από 1) στο εμπορικό ισοζύγιο (εισαγωγές - εξαγωγές). Ενώ είναι έντονα αρνητικό το εμπορικό ισοζύγιο των οπωροκηπευτικών στο σύνολό του (περίπου 2,5 δις ευρώ). Στο νομό μας και συγκεκριμένα στην Τριφυλία υπάρχει τεχνογνωσία, έχει σημειωθεί πρόοδος, και έχουν βελτιωθεί οι μέθοδοι καλλιέργειας και προστασίας της. Για την γενίκευση και εξάπλωση των προσπαθειών αυτών απαιτείται η χάραξη μιας πολιτικής δυναμικής και εξελισσόμενης γεωργίας, η οποία θα έλκει τους νέους να ασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα, θα τους κρατήσει στην περιφέρεια και θα συμβάλλει στην βελτίωση του αγροτικού ισοζυγίου.
Βεβαίως σοβαρά προβλήματα δεν αντιμετωπίζει μόνο η θερμοκηπιακή καλλιέργεια αλλά συνολικά οι αγρότες και η αγροτική οικονομία με τη νέα ΚΑΠ. Απώλειες έως και πάνω από 2 δις θα έχουν οι αγρότες στη νέα προγραμματική περίοδο.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι τα αποτελέσματα του συνεδρίου σας να είναι επωφελή για τους παραγωγούς μας και να δώσουν νέα ώθηση στις προσπάθειές τους.

Μετάφραση