7.10.13

ΔΗΛΩΣΗ-ΣΧΟΛΙΟ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗΣ».

ΔΗΛΩΣΗ-ΣΧΟΛΙΟ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ, ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ: «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗΣ».


Την γνώριμη κυβερνητική τακτική των επικοινωνιακών τρικ ακολουθεί και το ΥΠΕΚΑ σε ένα κρίσιμο για τους πολίτες, την κοινωνία και το περιβάλλον ζήτημα, αυτό της αιθαλομίχλης. 
Αντιμετωπίζοντας το θέμα ως διαφημιστικό σποτ, το ΥΠΕΚΑ κωλυσιεργεί επικίνδυνα και το παραπέμπει εκ νέου στις καλένδες.
Το Υπουργείο αντί να ορίζει γενική συντονίστρια τη Γ.Γ. του Υπουργείου την κ. Νάντια Γιαννακοπούλου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης στις πόλεις, καλό είναι να κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης.
 Την ώρα που η λαθροϋλοτομία καταστρέφει μεγάλες δασικές εκτάσεις και η ατμοσφαιρική μόλυνση στα αστικά κέντρα είναι τεράστια, επειδή οι πολίτες προκειμένου να θερμανθούν έκαιγαν οποιοδήποτε καύσιμο υλικό, η κυβέρνηση επιμένει στο απαράδεκτο και αναποτελεσματικό μέτρο της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης –με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου -. Ένα μέτρο που οδήγησε τα νοικοκυριά της χώρας μας, να μειώσουν δραματικά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης με αποτέλεσμα από τη μια πλευρά οι πολίτες να στερούνται, εν μέσω χειμώνα, το αγαθό της θέρμανσης και  από την άλλη το Δημόσιο  να μην έχει όφελος από αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο να αφήσει στην άκρη τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τις φιέστες και να προχωρήσει τώρα στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο επίπεδο του Μαρτίου του 2011, δηλαδή στα 0,21 € στα 1.000 λίτρα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί στα 0,90 € περίπου το λίτρο από το 1,30 € που είναι σήμερα. Για το θέμα αυτό αρκεί να συμφωνήσει η κυβέρνηση και να υιοθετήσει τη σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε εκ νέου στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και άλλες διατάξεις που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής.

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση