5.10.13

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΑ ΝΕΑ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ   ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΑ ΝΕΑ.





  Ο κ. Τσίπρας συνάντησε πρόσφατα στο Βερολίνο το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Γεργκ Άσμουσεν. Ετέθη θέμα επιστροφής στην Ελλάδα των κερδών από την αγορά ελληνικών ομολόγων, κάτι που μέχρι τώρα αρνείται να κάνει η ΕΚΤ και τι απάντηση έλαβε ο κ. Τσίπρας;
Ο κ. Άσμουσεν απέφυγε να απαντήσει στο συγκεκριμένο θέμα που με επιμονή έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά επιμένει στο θέμα αυτό για λόγους στοιχειώδους δικαιοσύνης. Διότι πρέπει να τονίσουμε ότι η ΕΚΤ αγόρασε τα ομόλογα αυτά σε τιμές κάτω από την ονομαστική τιμή οπότε θα πρέπει να αποδοθούν κανονικά στην τιμή κτίσης. Όσον αφορά στο χρέος της Ελλάδας που έχουν στα χέρια τους οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις θα πρέπει να πούμε ότι το χρέος αυτό είναι στα χέρια τους γιατί δανείσθηκε  η  χώρα μας προκειμένου να εξοφληθούν ομόλογα τραπεζών  των χωρών τους στο ακέραιο. Με λίγα λόγια η Ελλάδα δανείσθηκε από τις κυβερνήσεις αυτές προκειμένου να εξοφληθούν τράπεζες του εξωτερικού στο ακέραιο και στην συνέχεια τα εναπομείναντα ομόλογα (που άνηκαν κυρίως σε Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία, Ελληνικές και Κυπριακές Τράπεζες και σε ιδιώτες μικροομολογιούχους)  κουρεύτηκαν. Τα ομόλογα της ΕΚΤ, των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων καθώς και ΔΝΤ δεν έχουν κουρευτεί καθόλου. Δεν είναι ούτε  νόμιμο  ούτε  ηθικό  η ΕΚΤ να αποκομίσει κέρδος από μια πράξη στήριξης. Κανονικά η χώρα μας έπρεπε να προχωρήσει σε κούρεμα των ομολόγων από την πρώτη στιγμή γεγονός που οι Κυβερνήσεις της Ευρώπης και της Ελλάδας δεν το συζητούσαν και συζητήθηκε μόνο αφού έγινε το ξεφόρτωμα των ομολόγων από Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες.   
-          Η κυβέρνηση επιμένει τελευταία σε συγκεκριμένο οικονομικό όρο, το «πρωτογενές πλεόνασμα». Κατά πόσο είναι εφικτό να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα και αν αυτό συμβεί, σε ποιο βαθμό το γεγονός αυτό θα ενεργήσει επικουρικά στην ελληνική οικονομία;
Κατ’ αρχήν το πλεόνασμα που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι «κάλπικο» και αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής. Είναι «κάλπικο» διότι η κυβέρνηση υπολογίζει ως κέρδη 683 εκ. ευρώ από τη μη επιστροφή φόρων σε πολίτες και επιχειρήσεις, τις περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,3 δις ευρώ και τις μειώσεις των πρωτογενών δαπανών για τη λειτουργία του κράτους κατά 2,1 δις. Αφού η κυβέρνηση «πετσοκόβει» όλες τις δαπάνες-παροχές και εξαθλιώνει ακόμη περισσότερο τον Ελληνικό λαό δημιουργεί την εικονική πραγματικότητα ότι δήθεν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά  ακόμη  και  να υπάρξει  ένα  ελάχιστο  πρωτογενές  πλεόνασμα  αυτό  θα  είναι  αποτέλεσμα  ακόμη  μεγαλύτερης   φοροεπιδρομής  περαιτέρω  μείωσης  των  κοινωνικών  δαπανών  και του  Προγράμματος  Δημοσίων  Επενδύσεων  άρα  μεγαλύτερης    εξαθλίωσης  του  Ελληνικού  λαού  αλλά  και συνέχισης  της  ύφεσης,     συνεπώς  κανένα  όφελος  δεν  θα υπάρξει για  την  οικονομία  και  την  κοινωνία.  Άλλωστε το πρωτογενές πλεόνασμα όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με τα μνημόνια θα δοθεί για την αποπληρωμή του δανείου και ένα πολύ μικρό μέρος για την ανακούφιση της κοινωνίας.   Θα μπορούσε να ενεργήσει επικουρικά  μόνο  αν  η κυβέρνηση   ήταν διατεθειμένη να διαπραγματευθεί και να συγκρουστεί με την ΕΕ. Η σημερινή κυβέρνηση όμως δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί   ούτε στο παρελθόν  διαπραγματεύτηκε με την Ευρώπη ούτε τώρα σκοπεύει   

  Ποια ακριβώς είναι η διαφορά σας με τη Νέα Δημοκρατία, από τη στιγμή που και τα δύο κόμματα συμφωνούν με το τρίπτυχο «πρωτογενές πλεόνασμα, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζικού συστήματος, ρευστότητα στην αγορά»;
Οι διαφορές μας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες. Τα κόμματα του μνημονίου υποστηρίζουν τα μνημόνια και τη λιτότητα. Εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να σταματήσει η λιτότητα διότι αυτή βαθαίνει την ύφεση, αυξάνει τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και συνεπώς αυξάνει την ανεργία.
 Ο  ΣΥΡΙΖΑ  δεσμεύεται:   
·         Να καταργήσει τα μνημόνια και τους ρεφορμιστικούς νόμους  με  ένα  νόμο στη Βουλή όπως  και ψηφίστηκαν.
·         Να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα οικονομικής, κοινωνικής ανόρθωσης, παραγωγικής και οικολογικής ανασυγκρότησης  Βασική  και  πρώτη  προτεραιότητα  μας  η  στήριξη  των  αγροτών  και  της  αγροτικής  οικονομίας και  η  στήριξη  των  μικρομεσαίων  επιχειρήσεων
·         Να επαναδιαπραγματευθεί τις δανειακές συμβάσεις και να ακυρώσει τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο.
·         Να αποκαταστήσει στα προ του μνημονίου επίπεδα των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτερου μισθού, της κατώτερης σύνταξης, του επιδόματος ανεργίας και των οικογενειακών επιδομάτων.
·         Να θέσει το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου, με ριζική τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας του και των στόχων. Να ιδρύσει δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού με αντικείμενο την αγροτική πίστη, τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και τη λαϊκή στέγη.
·         Να ακυρώσει τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, θα επαναφέρει υπό δημόσιο έλεγχο και ταυτόχρονα ανασυγκροτούμε πλήρως τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, ώστε να διαμορφώσουμε έναν ισχυρό, παραγωγικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα νέου τύπου.
·         Να   λογοδοτήσουν   και να πληρώσουν όλοι  όσοι  ευθύνονται   για την είσοδο  της  χώρας  στα  μνημόνια  και  όλοι  όσοι  καταχράστηκαν  δημόσιο  πλούτο  και  δημόσιο  χρήμα 
Διότι με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση:
·         Δεν θα λιποθυμούν τα παιδιά στα σχολεία. Όλοι  θα  έχουν  δημόσια  υγεία  και  παιδεία. Όλοι  θα  έχουν   νερό  και  ρεύμα.
·         Θα εφαρμόσουμε νέα Σεισάχθεια  για  τους  δανειολήπτες  που  έχει  μειωθεί  το  εισόδημα  τους  από τις  μνημονικές  πολιτικές.
·          Δεν  θα  υπάρξουν  πλειστηριασμού  πρώτης   κατοικίας.
Συνεπώς οι διαφορές μας είναι τεράστιες. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος ο οποίος θα προκύψει μέσα από την ανάπτυξη από την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αναστολή πληρωμής των υπολοίπων τόκων και χρεολυσίων δηλ. με όρθιο τον Ελληνικό λαό. Σήμερα πρώτος στόχος είναι να κινηθεί η οικονομία για να ξεφύγουμε από την μεγάλη κατηφόρα της ύφεσης. Άρα πρώτος στόχος η ανάταξη της οικονομίας, η αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, μέτρα ανάπτυξης και  ανάλογα με την ανάπτυξη να αποπληρώνουμε το υπόλοιπο μέρος του χρέους. Η ΝΔ το θέλει για να πιάνει τους στόχους του μνημονιακού προγράμματος, ανεξάρτητα του κοινωνικού κόστους, για να ευημερούν οι αριθμοί.
Για εμάς η ανακεφαλαιοποίηση  των τραπεζών η οποία ήταν αναγκαία έπρεπε  να συνοδεύεται με 2 όρους α) οι τράπεζες που θα την λάβουν να εθνικοποιηθούν-κοινωνικοποιηθούν διότι  δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τις διοικούν  οι  ιδιοκτήτες  τους με χρήματα που έχουν φορτωθεί στο χρέος του ελληνικού λαού.  β) η ανακεφαλαιοποίηση να δώσει ρευστότητα στην αγορά και χρόνο σε αυτούς που χρωστάνε.
Η ΝΔ από την άλλη προχωράει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δίνοντας στους τραπεζίτες άφεση αμαρτιών και χρήματα του ελληνικού λαού και ουδεμία εξασφάλιση ζητήθηκε για να αυξηθεί η ρευστότητα στην ελληνική αγορά.  Εμείς λέμε να δοθεί ρευστότητα στην αγορά υπό όρους βασικός εκ των οποίων είναι ότι η ρευστότητα που θα δοθεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δηλαδή να αναλωθεί σε επενδύσεις που θα αυξήσουν της θέσεις εργασίας εντός της χώρας, θα αναθερμάνουν την αγορά ακινήτων κτλ. Η ΝΔ από την άλλη δεν θέτει κανένα όρο και θα μπορούν να δίνονται δάνεια για μια επένδυση πχ στην Ινδία με χρήματα που θα έχει δανεισθεί ο Έλληνας φορολογούμενος για να πέσουν στην ελληνική αγορά.
Αλλά και στα άλλα ζητήματα οι διαφορές μας είναι τεράστιες. Τα ζητήματα υγείας, παιδείας, κοινωνικού κράτους, ενέργειας, περιβάλλοντος εμείς τα θεωρούμε κοινωνικά αγαθά στα οποία όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση ενώ η ΝΔ τα βλέπει σαν εμπορεύματα τα οποία μπορούν να απολαμβάνουν μόνο λίγοι και εκλεκτοί, οι έχοντες και κατέχοντες και για αυτό προχωράει στη ιδιωτικοποίηση τους
-          Σχολιάστε τη δήλωση του πρωθυπουργού «Έξι χρόνια απαιτούνται για να επανέλθει η χώρα στην προ κρίσης κατάσταση, αλλά η ανάπτυξη βρίσκεται προ των πυλών».
Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνόντες έχουν κάνει πολλές προβλέψεις για το πότε έρχεται η ανάπτυξη, πότε θα βγούμε ξανά στις αγορές, πότε θα είναι βιώσιμο το χρέος, πόση θα είναι η ύφεση κτλ. Οι προβλέψεις αυτές έπεσαν όλες έξω και το ίδιο θα συμβεί και με την πρόβλεψη του πρωθυπουργού για επαναφορά της χώρας στην προ κρίσης κατάσταση σε έξι χρόνια και ότι η ανάπτυξη είναι προ των πυλών. Γιατί για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση από τους πολίτες και τα εισοδήματα συνεχώς συρρικνώνονται. Η βιομηχανική παραγωγή σημειώνει και αυτή σημαντική μείωση, ενώ οι εξαγωγές είναι χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες. Άρα περισσότερο με σενάριο επιστημονικής φαντασίας ταιριάζει παρά με πραγματικότητα οι προβλέψεις του πρωθυπουργού. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί και σε απόλυτους αριθμούς και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Είναι προσβολή στη νοημοσύνη του ελληνικού λαού να ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ότι η ανάπτυξη βρίσκεται «προ των πυλών» όταν το δημόσιο χρέος θα κλείσει το 2013 στο 174% ενώ όταν μπήκαμε στο μνημόνιο ήταν 124%. Όταν ετοιμάζεται νέο μνημόνιο και νέα μέτρα, όταν έρχονται νέες απολύσεις 10.000 μόνο στις τράπεζες, όταν ετοιμάζονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, όταν ετοιμάζεται νέα άγρια φοροεπιδρομή ακόμη και στα αγροτεμάχια μέτρο που θα έχει παγκόσμια πρωτοτυπία.

-          Πρόσφατα εννέα συνάδελφοί σας του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ερώτηση στον υπουργό Εργασίας, κ. Βρούτση, σχετικά με το ταμειακό πρόβλημα του ΙΚΑ. Τι ακριβώς συμβαίνει με το ΙΚΑ και κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα κάποια στιγμή να δούμε αδυναμία πληρωμής των συντάξεων;
Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν υποστεί, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μια τεράστια λεηλασία της περιουσίας τους ( «κούρεμα» των ομολόγων τους, «επένδυση» σε καταστροφικά δομημένα ομόλογα και στο χρηματιστηριακό τζόγο, άτοκη κατάθεση των αποθεματικών για τουλάχιστον τριάντα χρόνια στην τράπεζα της Ελλάδας κτλ). Ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλη εισφοροδιαφυγή, για την οποία δεν υπάρχει πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί, και η ανεργία κοντά στο 27,8% με ανοδική πορεία.  Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια «τρύπα» 6 δις ευρώ. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση φυσικά και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων, πράγμα που επιδιώκει η κυβέρνηση για να έχει άλλοθι μείωσης ή και κατάργησης των επικουρικών συντάξεων. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις νέες απαιτήσεις της τρόικα για οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για να καλυφθεί η «τρύπα» των 6 δις ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου τα ασφαλιστικά ταμεία να είναι σε θέση να παρέχουν αξιοπρεπής συντάξεις:
1.   Θα μειώσει την εισφοροδιαφυγή ενισχύοντας τους μηχανισμούς ελέγχου και καταπολέμησης της ανασφάλιστης εργασίας. Αντίθετα η κυβέρνηση έθεσε σε διαθεσιμότητα  προσωπικό από τους οργανισμούς ασφάλισης που θα μπορούσαν να κάνουν ελέγχους εισφοροδιαφυγής όπως επίσης έθεσε σε διαθεσιμότητα προσωπικό από την επιθεώρηση εργασίας κτλ.
2.   Θα μειώσει την ανεργία καταργώντας το μνημόνιο και συμφωνώντας με τους δανειστές να γίνει αποπληρωμή του χρέους ανάλογα με την ανάπτυξη  που παρουσιάζει η χώρα ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
3.   Προτείνει και άλλες πηγές χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων όπως π.χ. ένα ποσοστό των εσόδων του ΟΠΑΠ, είναι ένας λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος στη πώληση του συγκεκριμένου οργανισμού. 
-          Η «Χρυσή Αυγή» είναι τρίτο κόμμα στο Κοινοβούλιο με ποσοστά άνω του 8%, βλέπουμε όμως ότι υπάρχει μία γενική συστράτευση των άλλων κομμάτων για αποπομπή του από τη Βουλή. Πώς μπορεί να γίνει αυτό και γενικά τι πιστεύετε ότι συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν και η «Χρυσή Αυγή» είχε τόσο θεαματική πρόοδο;
-    Οι  συλλήψεις του αρχηγού της «Χρυσής Αυγής», Βουλευτών και στελεχών της με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής συμμορίας διαμορφώνουν  ένα νέο πολιτικό σκηνικό
Η «μήτρα»   που  συνέβαλε  να  αποκτήσει  πολιτική  επιρροή  η  νεοναζιστική     αυτή  οργάνωση είναι:
1.   Η ανοχή   που επέδειξε    η  συγκυβέρνηση     απέναντι  της  παρά τις  προειδοποιήσεις  του  ΣΥΡΙΖΑ, η νομιμοποίηση της ρατσιστικής ατζέντας της από κύκλους της κυβέρνησης   καθώς  και η  ανιστόρητη  και  επικίνδυνη  θεωρία  των  δυο  άκρων  που  χρησιμοποίησαν στελέχη  της  Ν.Δ .ακόμη  και  την  επόμενη  ημέρα  της  τραγικής  και  αποτρόπαιης  δολοφονίας  του  Παύλου  Φύσσα. 
2.   Η εξαθλίωση, η φτώχεια και η απελπισία που έχουν βυθίσει το λαό οι μνημονιακές πολιτικές.
3.   Το καθεστώς της ατιμωρησίας και ο νόμος περί  μη ευθύνης Υπουργών που έχουν διαμορφώσει το καθεστώς της κλεπτοκρατίας  και  έχουν  θυμώσει   πολύ το  λαό  με  συνέπεια  να  οδηγηθεί  ο  θυμός  του  σε  αντιδραστική  κατεύθυνση.
4.   Ο ακρωτηριασμός της Δημοκρατίας που έχει επιβάλλει ο νεοφιλελευθερισμός σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα το μνημόνιο στη χώρα μας (27 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου σε  14  μήνες , συρρίκνωση  της  κοινοβουλευτικής  δημοκρατίας  κ.α.)
-          Συνεπώς οι κυβερνήσεις των μνημονίων δεν μπορούν να παρουσιάζονται    αθώες του  αίματος .Άρα  δεν μπορεί  να   υπάρξει    συστράτευση μαζί  της.
   Ο αποτελεσματικός αγώνας ενάντια στη Χρυσή Αυγή συνδέεται άρρητα με τον αγώνα ενάντια στα μνημόνια και τις μνημονιακές πολιτικές   με τον  αγώνα  για  να  γίνουν  τώρα  εκλογές για να δοθεί δημοκρατική διέξοδος για προοδευτική ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών για να βαδίσει η χώρα στο δρόμο της προόδου
Η κυβέρνηση βέβαια με τη βοήθεια των κυρίαρχων ΜΜΕ θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τις συλλήψεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής για να  εμφανιστεί  εγγυητής  της  σταθερότητας  και  της  Δημοκρατίας  για επιτεθεί με νέα αντιλαϊκά μνημονιακά μέτρα και νέο μνημόνιο  στο  λαό.  Κανέναν  πια  όμως  δεν  πείθει  για  αυτό  αρνείται  τις  εκλογές  αλλά  ο  λαός  θα  τις  επιβάλλει διότι     ο    λαός  και η  χώρα  δεν  αντέχουν ούτε  ναζιστικές  εγκληματικές  οργανώσεις   αλλά   ούτε  μνημόνια  και  άλλες  μνημονικές  πολιτικές  που  εκτρέφουν  αυτά  τα  φαινόμενα.   

-          Σαν εκπαιδευτικός που είστε, σχολιάστε το πρόγραμμα κινητικότητας της κυβέρνησης στην παιδεία, σχετικά με την απομάκρυνση 1.349 αρχικά διοικητικών υπαλλήλων. Το θεωρείται αναγκαίο μέτρο ή νομίζετε ότι δεν είναι κάτι απαραίτητο;
Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση με την  ακολουθούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική θέλει να εμπορευματοποιήσει περεταίρω την δημόσια και δωρεάν παιδεία. Απαξιώνει και θέτει σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικούς, κλείνει σχολεία και το έργο τους μεταβιβάζεται στον ιδιωτικό τομέα, είναι χαρακτηριστικό ότι κατήργησε τις μισές ειδικότητες της τεχνικής εκπαίδευσης γεγονός που θα έχει ως συνέπεια οι μαθητές αυτοί να πάνε ή στα ιδιωτικά ΙΕΚ ή οι ποιο φτωχοί θα αναγκαστούν να σταματήσουν το σχολείο, κλείνει και συγχωνεύει τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και αυτά που παραμένουν τα υποχρηματοδοτεί.  Με το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο μετατρέπουν το γενικό λύκειο σε ένα 3ετές εξεταστικό κέντρο. Οι σύγκλητοι των περισσοτέρων πανεπιστημίων αποφάσισαν να αναστείλουν τη λειτουργία των ιδρυμάτων λόγω αδυναμίας να λειτουργήσουν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη απομάκρυνση 1.349 διοικητικών υπαλλήλων. Καμία πράξη  από αυτές δεν ήταν αναγκαία. Όλες αυτές αποσκοπούν στην υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και ουσιαστικά στην κατάργηση της.  Η ελπίδα βρίσκεται στο σημερινό μεγαλειώδη αγώνα των εκπαιδευτικών ο οποίος είναι αγώνας για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.  
-          Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη λύση». Με το χέρι στην καρδιά, όπως λέμε σε ανάλογες περιπτώσεις, πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να πάρει τα ηνία της Ελλάδας και να την βγάλει από τα αδιέξοδα που έχει περιέλθει;
Δεν υπάρχει το ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι έτοιμος και θέλει  να κυβερνήσει για να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, απαλλαγής από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους και τη «θηλιά» του χρέους που καταστρέφει κάθε μέρα τη χώρα. Εμείς την διακυβέρνηση την κατανοούμε με το λαό ενεργό για να στηρίξει τις μεγάλες προοδευτικές ρήξεις και ανατροπές οι οποίες θα δώσουν ελπίδα και προοπτική και θα βγάλει την χώρα από τα αδιέξοδα που έχει περιέλθει λόγω μνημονίων.
Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει σαν τις προηγούμενες διαπλεκόμενες κυβερνήσεις που μας έφεραν στο σημείο αυτό η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό όχι.
Το ερώτημα αυτό που τίθεται από διάφορα ΜΜΕ και αναπαράγεται από πολλούς μπορεί να επαναδιατυπωθεί στο «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει χωρίς να διαπλακεί με τις «δυνάμεις» που συνδιαλέγονταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ;». Η απάντηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να διαπλακεί με τους μεγαλοεργολάβους του δημοσίου, του καναλάρχες κτλ. Ο  ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πουλήσει την ψυχή του για να κυβερνήσει κατά αυτό τον τρόπο συνεπώς όχι δεν είναι έτοιμος αλλά και δεν θέλει να κυβερνήσει με αυτόν τον τρόπο που έχουν κυβερνήσει και κυβερνούν η Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν ζητάμε την κυβέρνηση για να κάνουμε μια από τα ίδια. Δεν ζητάμε την κυβέρνηση εν ονόματι του λαού αλλά μαζί με το λαό με το λαό ενεργό για να προχωρήσουμε σε προοδευτική ανατροπή.
Έχουμε πρόγραμμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα και ο λαός μας για να βγει από την κρίση  και απομένει να λάβουμε την εντολή μόνο από τον λαό. Για αυτό λοιπόν ζητούμε τώρα εθνικές εκλογές για να δοθεί δημοκρατική-προοδευτική διέξοδος. Λέμε στον κ Σαμαρά ο οποίος λέει ΟΧΙ εκλογές ότι οι εκλογές είναι και ανάγκη και «ευλογία» για τον τόπο.


Μετάφραση