11.10.13

Αύξηση ποσοστού σε δήμους από μεταλλευτικές δραστηριότητες

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ 
ΠΡΟΣ: ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις.»


Θέμα: Αύξηση ποσοστού σε δήμους από μεταλλευτικές δραστηριότητες  

Αιτιολογική Έκθεση
Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 12 του νομοσχεδίου, παρέχουν ποσοστό 20% στους Δήμους  από τα μισθώματα τα μισθώματα που βεβαιώνονται και εισπράττονται από το Ελληνικό Δημόσιο για την εκμίσθωση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας του Δημοσίου σε Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους. Επειδή τα εξορυκτικά έργα και οι δραστηριότητες, ασκούνται σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και εξ αιτίας αυτού επηρεάζουν άμεσα την δημοτική ενότητα που λειτουργεί το κάθε έργο, σε επίπεδο ποσοστών, ο τοπικός Δήμος πρέπει να έχει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή όπως και μεγαλύτερο έλεγχο ως προς την διάθεση τους. Ο τοπικός Δήμος και ιδιαίτερα η συγκεκριμένη δημοτική ενότητα δικαιούται ποσοστό 50% επιπλέον πρέπει να υπάρχει σαφής διατύπωση ώστε τα ποσά αυτά να κατευθύνεται δεσμευτικά, συστηματικά και με λογοδοσία από πλευράς Δήμου για έργα υποδομών- ανάπτυξης, έργα αποκατάστασης περιβάλλοντος και σε κονδύλια για την υγεία στην συγκεκριμένη δημοτική ενότητα που ασκείται η εξορυκτική διαδικασία


Τροπολογία

1.            Η παράγραφος 2 του άρθρου 84 του ν.δ. 210/1973 (Α' 277), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Από τα μισθώματα που βεβαιώνονται και εισπράττονται από το Ελληνικό Δημόσιο για την εκμίσθωση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας του Δημοσίου σε Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους, ποσοστό ύψους πενήντα τοις εκατό (50%) διατίθεται, για έκαστο Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στους οικείους Δήμους, εντός των ορίων των οποίων διενεργείται η μεταλλευτική δραστηριότητα, ανάλογα με το ποσοστό επιφάνειας του χώρου εκμετάλλευσης που εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων εκάστου Δήμου, σύμφωνα με τις ισχύουσες εγκεκριμένες τεχνικές μελέτες. Η απόφαση διάθεσης κατά το προηγούμενο εδάφιο, εκδίδεται το δεύτερο εξάμηνο εκάστου έτους και αφορά τα μισθώματα που εισπράχθηκαν βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων των μισθωτών για το προηγούμενο έτος».
2.            Το άρθρο 176 του ν.δ. 210/1973 (Α' 277), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών καθορίζεται τέλος, το οποίο επιβάλλεται από 1.1.2013, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια με αυτό για ενεργές, αποθεματικές και αργούσες παραχωρήσεις μεταλλείων και για άδειες μεταλλευτικών ερευνών.
Από τα τέλη που βεβαιώνονται και εισπράττονται ετησίως από το Ελληνικό Δημόσιο για ενεργές παραχωρήσεις μεταλλείων, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, ποσοστό ύψους πενήντα τοις εκατό (50%) διατίθεται, για έκαστη ενεργή παραχώρηση, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στους οικείους Δήμους, εντός των ορίων των οποίων διενεργείται η μεταλλευτική δραστηριότητα, ανάλογα με το ποσοστό επιφάνειας του χώρου εκμετάλλευσης που εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων εκάστου Δήμου, σύμφωνα με τις ισχύουσες εγκεκριμένες τεχνικές μελέτες. Η διάθεση αυτή θα γίνεται μόνον και αποκλειστικά για την κάλυψη του συνόλου των προϋπολογισμών συγκεκριμένων έργων αποκατάστασης περιβάλλοντος, επιδημιολογικών ερευνών, μονάδων και υπηρεσιών υγείας που προγραμματίζονται από τους εν λόγω Δήμους και χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή την κάλυψη του συνόλου της εθνικής συμμετοχής για αντίστοιχα έργα που συνχρηματοδοτούνται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται επί των πάσης φύσεως παραχωρήσεων μεταλλείων, εφ' όσον αυτές αφορούν εξόρυξη μεταλλευμάτων εξηρημένων υπέρ του Δημοσίου κατά τις διατάξεις του άρθρου 143 του παρόντος».
Αθήνα 11/10/2013
Οι προτείνοντες βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος

Ουζουνίδου Ευγενία

Αλεξόπουλος Απόστολος

Αμμανατίδου Λίτσα

Αποστόλου Βαγγέλης

Διώτη Ηρώ

Θεοπεφτάτου Αφροδίτη

Καφαντάρη Χαρά

Κοδέλας Δημήτρης

Παπαδημούλης Δημήτρης

Σταθάκης Γιώργος

Συρμαλένιος Νίκος


Γάκης Δημήτριος

Μετάφραση