30.10.13

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
29-10-2013
ΚΟΙΝΗ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΩΝ  ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ  ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ  ΤΟΥ  ΣΥΡΙΖΑ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΔΙΤ  ΣΤΗΝ ΠΑΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ.

Η παρουσίαση της μελέτης από την ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, δεν ήταν μόνο παρωδία της δημόσιας διαβούλευσης αλλά και αποκαλυπτική  για την επικίνδυνη πολιτική των ΣΔΙΤ  στη διαχείριση των απορριμμάτων που εφαρμόζει η τροϊκανή  συγκυβέρνηση και ο  συνοδοιπόρος της τρόικας και του Φούχτελ στην αυτοδιοίκηση  κ. Τατούλης.
Η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου όλο το  προηγούμενο  διάστημα επέμενε και άσκησε με τον Περιφερειακό της σύμβουλο, μεγάλη πίεση  για να  υπάρξει  ουσιαστική ενημέρωση  του  Π.Σ. έγκαιρα. Όμως ο κ. Τατούλης αρνιόταν και μιλούσε για απόρρητα στοιχεία, προφανώς γιατί οι αποφάσεις ήταν προειλημμένες και υπαγορευμένες από τα συμφέροντα της αναδόχου εταιρείας.  
Στο τελευταίο Π.Σ. αποκαλύφθηκαν. Υπάκουοι στις εντολές της τρόικας για εχεμύθεια,  ξεφτίλισαν  τους θεσμούς και τα συλλογικά όργανα με αποφάσεις εν κρυπτώ. Δεν τολμάνε να  δημοσιοποιήσουν  το συνολικό φάκελο και τα στοιχεία του έργου και έχουν το θράσος να μιλάνε για διαβούλευση στις  Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων!
Αγωνιούν να εξασφαλίσουν συναίνεση στις χωροθετήσεις και νομίζουν ότι τελείωσαν. Ματαιοπονούν !
Οι  πολίτες της Καλλιρρόης και  όλου  του  Δήμου Οιχαλίας απάντησαν  με  μαζική  και  δυναμική  κινητοποίηση την  Κυριακή. Απέδειξαν ότι  δεν  πείθονται  από  τα  παραμύθια του  κ.  Τατούλη  και  της  κυβέρνησης.
Οι επικλήσεις τους ότι «ο διαγωνισμός είναι συγκεκριμένος, όπως συγκεκριμένος είναι ο ΠΕΣΔΑ. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι άλλο» είναι προσπάθεια απόπειρα αποποίησης ευθυνών! Η δε πρωτοφανής δήλωση ότι    το ζήτημα της  χωροθέτησης είναι ευθύνη του ιδιώτη και όχι της Περιφέρειας ή του Υπουργείου είναι αποκαλυπτική της παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στα συμφέροντα της εταιρείας.
Δεν απαντούν στο βασικό ερώτημα ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ!!  Δεν  απαντούν  γιατί  γνωρίζουν  καλά ότι  με  τη  διαχείριση  που  επέλεξαν οι δημότες  θα  πληρώσουν  πάρα  πολλά.
Κρύβουν  επίσης ότι στην άκρη του «τούνελ» της διαχείρισης  τους  είναι η καύση. Τι άλλο μπορεί να  απορροφήσει το «κόμποστ» από  επεξεργασία  σύμμεικτων  απορριμμάτων; Αρνούνται  βέβαια  αλλά  τους  διαψεύδουν και  οι  ίδιοι οι όροι της σύμβασης που ετοιμάζονται να υπογράψουν! Τους διέψευσε ο ίδιος ο προσωρινός Ανάδοχος, υπενθυμίζοντας, ότι έδωσε προσφορά σύμφωνα με τις κατευθύνσεις  της Περιφέρειας σημειώνοντας «Δεν ζητήσαμε εμείς εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων»!!!!
Αλήθεια που  είναι η Μελέτη Οικονομοτεχνικής σκοπιμότητας; Πότε και από ποιον εγκρίθηκε;
Κουβέντα βέβαια και  για την «προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων» και την «φάμπρικα» των δεματοποιητών!
Η ευθύνη των επιλογών για την ενεργειακή επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ βαρύνει εσάς κύριοι και κυρίες της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας  και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν μπορούν να σας απαλλάξουν από τις βαρύτατες ευθύνες σας!
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει για μια ακόμη  φορά  ότι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων μέσω των ΣΔΙΤ, η αδιαφάνεια των όρων του  διαγωνισμού και  της σύμβασης  και  η διαπλοκή του κ. Τατούλη με  την ΤΕΡΝΑ οδηγούν σε μια διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία θα είναι οικονομικά πολύ ακριβή για τους πολίτες,   η χωροθέτηση έχει δρομολογηθεί  σύμφωνα  με τα συμφέροντας της εταιρείας   και η μέθοδος θα  είναι  καταστροφική για  το  περιβάλλον  
Η μόνη λύση είναι η  υιοθέτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνοπτικά τονίζει ότι:
1.   Στη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι Δήμοι και ο ΦΟΣΔΑ.
2.    Πρέπει να ακυρωθούν και να ανατραπούν  τα καταστροφικά σχέδια του κ. Τατούλη και της  κυβέρνησης   και να  εφαρμοστεί  ένα  βιώσιμο μοντέλο εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων του οποίου  τα  βασικά  χαρακτηριστικά είναι: 
·         Η υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος με την απαλλαγή της διαχείρισης των σκουπιδιών από πολιτικές που τις συνδέουν με τα εργολαβικά συμφέροντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος  με την κατασκευή του έργου με ΣΔΙΤ.
·         Η εξαίρεση όλων των τεχνολογιών που οδηγούν στην καύση των σκουπιδιών.
·         Η ενίσχυση όλων των διαδικασιών ανακύκλωσης.
·         Η Επαναχρησιμοποίηση υλικών και προϊόντων.
·         Η Λιπασματοποίηση/Κομποστοποίηση.
·         Η Υγειονομική Ταφή Υπολειμμάτων των οποίων οι ποσότητες όπως και ο βαθμός επικινδυνότητας θα βαίνουν διαρκώς μειούμενες.
·         Η Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση-Συμμετοχή των δημοτών.
Αντί για ΧΥΤΑ και εργοστάσια καύσης σκουπιδιών που θα τα εκμεταλλεύονται μεγαλοεργολάβοι, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να δημιουργηθούν μικρές αποκεντρωμένες μονάδες εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων στην ιδιοκτησία ομάδας Δήμων, υπό τον έλεγχο των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες θα πρέπει να απολαμβάνουν και τους καρπούς αυτής της διαχείρισης.
Επίσης με σαφή τρόπο τονίζουμε ότι είμαστε εναντίον της βιολογικής ξήρανσης και της θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων, διότι πρόκειται για μεθόδους που κρύβουν εξαιρετικά μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Επιπλέον επιβαρύνουν πολύ τα δημοτικά τέλη διότι είναι ακριβές μέθοδοι για  τους  Δημότες , ενώ αφήνει τεράστια κέρδη για τους εργολάβους που δραστηριοποιούνται στο χώρο των απορριμμάτων.




Υ.Γ. Το γραφείο Τύπου του ΥΠΕΚΑ με μια μακροσκελή ανακοίνωση προσπαθεί να απαντήσει στην πρόσφατη ανακοίνωση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της ΕΕΚΕ ΥΠΕΚΑ.

Θέτουμε το  εύλογο ερώτημα στον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτη: Πως θα διαμορφώσουν κ. Υπουργέ οι φορείς της Αυτοδιοίκησης «ολοκληρωμένη διαφανή και δίκαιη τιμολογιακή πολιτική» όταν αυτή έχει προαποφασιστεί από τους εξουσιοδοτημένους συνομιλητές των ιδιωτών για τις Συμβάσεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ);   

Μετάφραση