16.10.13

Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα «Αποζημίωση Ελαιοπαραγωγών για την ακαρπία των ελαιοδέντρων».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα «Αποζημίωση Ελαιοπαραγωγών για την ακαρπία των ελαιοδέντρων».

Παρατίθεται η πρωτολογία και η δευτερολογία του Βουλευτή της Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, την περίοδο της ανθοφορίας και καρπόδεσης των ελαιοδένδρων γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι στη Μεσσηνία, στη Λακωνία και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης υπήρξαν συνθήκες καιρικές τέτοιες, οι οποίες δημιούργησαν ουσιαστικά μεγάλη καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή.
Σε πολλές περιοχές και των έξι αυτών νομών η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 60% και σε μερικές δημοτικές ενότητες φθάνει ακόμα και το 90%. Αυτό το επίπεδο της παραγωγής, όπως καταλαβαίνετε, έχει τραγικές συνέπειες για τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι χρόνια τώρα πλήττονται από τις χαμηλές τιμές, αλλά και από τη λαίλαπα των μνημονίων και τα δώρα της Κυβέρνησης προς τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που αφήνουν ξεκρέμαστη την ύπαιθρο, όπως συνέβη με το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς.
Οι αγρότες, λοιπόν και ιδιαίτερα οι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση, καθώς δεν διαθέτουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την καλλιέργειά τους και βλέπουν συγχρόνως την παραγωγή τους κατεστραμμένη και ανύπαρκτη.
Κύριε Υπουργέ, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και τα θέματα που παρουσιάστηκαν για μία ακόμα χρονιά στη δακοκτονία, που και αυτά έχουν συνέπειες στην ποιότητα και στην ποσότητα του ελαιολάδου που θα παραχθεί, βλέπουμε ότι τα προβλήματα γίνονται πάρα πολύ σοβαρά.
Τα ερωτήματα, λοιπόν, είναι συγκεκριμένα:
Πρώτον, έχετε συστήσει Επιστημονική Επιτροπή, όπως προβλέπεται, για να διαπιστώσει την πιθανή απώλεια της παραγωγής τόσο στην Πελοπόννησο όσο και σε άλλες περιοχές ή θα περιμένουμε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία συνήθως εκδίδονται δύο με τρία χρόνια μετά τη ζημιά;
Δεύτερον, έχετε λάβει εκθέσεις των υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ στην Ελλάδα, ώστε να καταγραφεί η αρχική εκτίμηση έστω κατά περιοχή για το πού θα κυμανθεί η παραγωγή;
Τρίτον, έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες σας τα μετεωρολογικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν σε ορισμένους κυρίως δήμους των νομών, όπως σας είπα, το χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών κατά την περίοδο της ανθοφορίας;
Τέταρτον, έχει επισκεφθεί τις ελαιοκομικές ζώνες η Επιστημονική Επιτροπή, τώρα που η παραγωγή είναι σε εξέλιξη και τα τεκμήρια είναι πλήρως ορατά ή θα το πράξει ανεπίκαιρα μετά το τέλος της συγκομιδής;
Συνήθως, κύριε Υπουργέ, ισχυρίζεστε ότι η ένταξη νέων καλύψεων που ζητάμε στον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ προϋποθέτει εκπόνηση επιστημονικών εκθέσεων και αναλογιστικών μελετών, όπως ορίζεται από το ν. 3877/2010. Είμαστε σύμφωνοι, μόνο που δεν μας λέτε αν υπάρχει στην Κυβέρνηση η βούληση να το κάνει, διότι δεν νομίζουμε ότι υπάρχει δυσκολία τεχνικής φύσεως που θα εμπόδιζε την εκπόνηση αυτών των εκθέσεων.
Αντίθετα, πιστεύουμε βάσιμα ότι η έλλειψη πόρων και χρηματοδότησης του ΕΛΓΑ σάς οδηγεί να χρησιμοποιείτε τους κανονισμούς προσχηματικά για την αποφυγή καταβολής αποζημιώσεων, όπως άλλωστε συνέβη και με τα εσπεριδοειδή πριν από δύο χρόνια όπου η απώλεια της παραγωγής στους Νομούς Λακωνίας, Αργολίδας και Μεσσηνίας ήταν μεγαλύτερη του 30%.
Καθώς, λοιπόν, το ζημιογόνο αίτιο δεν καλύπτεται από τις διαδικασίες ασφαλιστικής κάλυψης από τον ΕΛΓΑ, εντάσσεται αυτομάτως στη διαδικασία αποζημίωσης των προγραμμάτων ΠΣΕΑ.
Είναι αξιοσημείωτη η εμμονή σας να μην ενεργοποιείτε τη διαδικασία για την αποζημίωση και ενίσχυση των παραγωγών για την απώλεια της παραγωγής τους. Θα μπορούσατε να κινηθείτε, παραδείγματος χάριν και να ζητήσετε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στις Βρυξέλλες τη συνδρομή του για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.
Γιατί δεν ενεργοποιήσατε τη διαδικασία αποζημίωσης μέσω των προγραμμάτων ΠΣΕΑ άμεσα;
Τι συμβαίνει με το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών; Γιατί δεν ζητήθηκε η ενεργοποίηση του Ταμείου αυτού; Ποια είναι η οικονομική του κατάσταση σήμερα;
Γιατί δεν απευθυνθήκατε στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος των ελαιοπαραγωγών και της ελαιοπαραγωγής;

…………………………………………………………………………..........
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μας είπατε ότι παρακολουθείτε. Θετικό είναι αυτό. Εγώ όμως θέλω να επιμείνω και να σας καλέσω να απαντήσετε στα ερωτήματα που έθεσα και εισηγητικά.
Πρώτον, είναι στις προθέσεις του Υπουργείου, με βάση τα νέα δεδομένα που υπάρχουν από τη μεταβολή των καιρικών συνθηκών, αλλά και από την εμπειρία που παρουσιάζεται κάθε χρόνο στην παραγωγή και γενικότερα στα διάφορα προϊόντα, να τροποποιηθεί ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να καλύπτει και άλλα ζημιογόνα αίτια, εκτός αυτών που καλύπτει σήμερα;
Νομίζω ότι είναι πλέον κοινός τόπος ότι πρέπει να υπάρξει τροποποίηση, έτσι ώστε να διευρυνθεί το αντικείμενό του, διότι υπάρχουν ζημιές για τις οποίες ερχόσαστε και λέτε «δεν καλύπτει». Γνωστό είναι αυτό. Δεν καλύπτει, όμως,  γιατί κάθε χρονιά συμβαίνει το ίδιο και επειδή γνωρίζετε πολύ καλύτερα και από εμένα ότι η διαδικασία των ΠΣΕΑ είναι χρονοβόρα μέχρι να πάρουν οι άνθρωποι τα χρήματα, πολύ πιο χρονοβόρα από τη διαδικασία του ΕΛΓΑ.
Θα ήθελα, λοιπόν, να μας πείτε –αν θέλετε φυσικά- εάν υπάρχει στις προθέσεις σας η αλλαγή του Κανονισμού, που είναι βασικό.
Επίσης, σας ρώτησα εάν έχετε απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων για να ζητήσετε συνδρομή για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης.
Είναι νομίζω ιδιαίτερα σημαντικό και μου δίνεται η ευκαιρία, κύριε Υπουργέ, να πω μια φράση εκτός της ερώτησης -που έχει σχέση όμως με την ελαιοπαραγωγή- αυτό που υπαινίχθηκα εισηγητικά, ότι επιπλέον λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια -και με το σύστημα μετά τον «Καλλικράτη» και με τις περιφέρειες- έχει γίνει πολύ πιο γραφειοκρατικό το σύστημα της δακοκτονίας, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστά και έγκαιρα και έτσι να έχουμε δακοπροσβολή, πράγμα το οποίο δημιουργεί αρνητικές συνέπειες και στην ποιότητα και στην ποσότητα του ελαιολάδου.
Άρα, πρέπει να δείτε μια σειρά από αλλαγές που ήδη οι εργαζόμενοι στις Διευθύνσεις Γεωργίας προτείνουν, ώστε να απλοποιηθεί το σύστημα, να μπορέσει η προμήθεια των φυτοπροστατευτικών προϊόντων να γίνεται πιο έγκαιρα και να χρησιμοποιηθεί για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε τουλάχιστον στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών για το ελαιόλαδο. Γιατί το ελαιόλαδο είναι μεγάλο θέμα και απαιτεί εθνική πολιτική, την οποία επιτέλους πρέπει να συγκροτήσει η χώρα, μια και το ελαιόλαδο είναι αυτή τη στιγμή το κύριο προϊόν για όλη τη χώρα.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.



Το Γραφείο Τύπου

http://youtu.be/PyNzeMEE8pY

Μετάφραση