21.10.13

«Διαμαρτυρία του Περιφερειακού Τμήματος Μεσσηνίας-Λακωνίας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών για τις περικοπές στον προϋπολογισμό των φυσιοθεραπειών»

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ.  Υπουργό
·         ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Διαμαρτυρία του Περιφερειακού Τμήματος Μεσσηνίας-Λακωνίας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών για τις περικοπές στον προϋπολογισμό των φυσιοθεραπειών»


Ο βουλευτής  Μεσσηνίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  Αθανάσιος Πετράκος κατέθεσε ως αναφορά  προς τον Υπουργό Υγείας το υπόμνημα διαμαρτυρίας, του Περιφερειακού Τμήματος Μεσσηνίας-Λακωνίας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών, με το οποίο διαμαρτύρεται για τις νέες περικοπές στον προϋπολογισμό των φυσιοθεραπειών αλλά και για το claw back και rebate που εφαρμόζονται. Επίσης εκφράζει την ανησυχία του για τον κίνδυνο οι Έλληνες ασθενείς να αναγκαστούν να πληρώνουν από την τσέπη τους τις απαραίτητες φυσιοθεραπείες που πρέπει να κάνουν. Αυτό συμβαίνει ήδη από σήμερα καθώς οι φυσιοθεραπευτές όλης της χώρας έχουν διακόψει την σύμβασή τους με τον ΕΟΠΠΥ.
Ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ζητεί να μην μειωθεί ο προϋπολογισμός και μην εφαρμοστεί το claw back και το rebate για τις αμοιβές των φυσιοθεραπειών διότι αν τελικά ισχύσουν θα επιβαρύνουν οικονομικά τους ασφαλισμένους ασθενείς αλλά και θα οδηγήσουν στο κλείσιμο χιλιάδων εργαστηρίων φυσιοθεραπείας προς όφελος μεγάλων επιχειρήσεων Κέντρων Αποκατάστασης.

Ο καταθέτον βουλευτής


Αθανάσιος Πετράκος



Επισυνάπτεται το υπόμνημα διαμαρτυρίας, του Περιφερειακού Τμήματος Μεσσηνίας-Λακωνίας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών.

                

                                                

         ethnosimo
logo_psf
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &            
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
ΠΤ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Αρ. Πρωτ.: 25
Ημ/νια :       15/10/2013

Ταχ. Δ/νση  : ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 48,
                             ΚΑΛΑΜΑΤΑ                   
Ταχ. Κώδικας        : 24100
Πληροφορίες         : Κ.ΒΑΚΚΑ
Τηλέφωνο    : 6936513420
FAX             :
E-mail                   : ptmessinias@psf.org.gr
Website             :

ΠΡΟΣ: Βουλευτές Μεσσηνίας-Λακωνίας




ΚΟΙΝ:  1. Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ.



ΘΕΜΑ: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ


Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Χωρίς πρόλογο οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για τις τραγικές εξελίξεις στο χώρο της υγείας και ειδικά στον κλάδο των εργαστηριούχων φυσικοθεραπευτών.
Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη βουλή τον Ιούλιο 2013 προβλέπεται η εφαρμογή rebate και claw back στις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας (άρθρο 100 παρ.5 του Ν.4172/2013- Α’ 167). Πέρα από το άδικο, ίσως και αντισυνταγματικό του μέτρου, συνολικά για όλους τους λειτουργούς της υγείας, ειδικά για τους φυσικοθεραπευτές είναι εντελώς καταχρηστική για τους παρακάτω λόγους:
Α) η υπέρβαση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ είναι πλασματική καθώς είναι μικρότερος συγκριτικά με το 2012, με ταυτόχρονη ένταξη το 2013 στον ΕΟΠΥΥ επιπλέον ασφαλιστικών φορέων (ΕΤΑΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ κλπ).
Β) ειδικά για την φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται:
-    πλαφόν παροχής ανά ασθενή (2 φορές το χρόνο από 10 συνεδρίες).
-          η παροχή φυσικοθεραπείας υπόκειται σε έγκριση από ελεγκτή ιατρό ΕΟΠΥΥ.
-          εγκρίνεται τελικά, μετά από την διαπίστωση ότι δεν μπορεί να εκτελεσθεί η φυσικοθεραπεία στις μονάδες υγείας ΕΟΠΥΥ σε εύλογο χρονικό διάστημα (δίμηνο).
Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι οι παροχές υγείας προς τους ασφαλισμένους που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις κλπ δεν υπόκεινται σε κανενός είδους έλεγχο.
Σε πραγματικούς αριθμούς ο προϋπολογισμός του 2013 για φυσικοθεραπεία ήταν 70.000.000€. Με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για το α’ εξάμηνο του 2013, έχουν υποβληθεί από τους παρόχους απαιτήσεις ύψους  42.028.092€. Με μαθηματική αναγωγή στο β’ εξάμηνο προβλέπεται συνολική απόκλιση από τον προϋπολογισμό περίπου 12%.
Η κατανομή της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για φυσικοθεραπεία δεν αφορά μόνο τους εργαστηριούχους φυσικοθεραπευτές, αλλά και άλλους παρόχους φυσικοθεραπείας (φυσίατροι, ρευματολόγοι, κ.α.). Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι με τους προαναφερόμενους μηχανισμούς ελέγχου της δαπάνης για φυσικοθεραπεία, η απόκλιση 12% δικαιολογείται και μόνο από την ένταξη επιπλέον ασφαλιστικών φορέων (ΕΤΑΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ κλπ).
          Με την υπουργική απόφαση Υ9/οικ.91813 (ΦΕΚ 2511/7-10-2013, τ. Β) θα εφαρμοστεί rebate στα δεδουλευμένα των φυσικοθεραπευτών με μηχανισμό που εξαντλεί οικονομικά τον μέσο αυτοαπασχολούμενο φυσικοθεραπευτή.
Η εφαρμογή του claw back που ακολουθεί, θα γίνει «οριζόντια» από το πρώτο ευρώ και σε ποσοστό 40 % ή και περισσότερο, και αφορά στην υπέρβαση του προϋπολογισμού της συνολικής δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις, γιατρούς κατά πράξη και περίπτωση και φυσικοθεραπεία. Η υπέρβαση του προϋπολογισμού για αυτές ξεπερνά το 50%. Η δαπάνη για την φυσικοθεραπεία είναι ενταγμένη στον ίδιο κωδικό αποπληρωμής των παραπάνω (671.01). Εν ολίγοις, καλείται το εργαστήριο φυσικοθεραπείας να πληρώσει τη δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η μαγνητική τομογραφία, για την οποία είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη.
Οι υποσχέσεις του υπουργείου υγείας για επιμερισμό των δαπανών ανά κατηγορία και προστασία των χαμηλών εισοδημάτων διαψεύδονται κατηγορηματικά.
Με την εφαρμογή των μέτρων αυτών η ελάχιστη μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως είναι το εργαστήριο φυσικοθεραπείας, οδηγούνται στο κλείσιμο και οι ασφαλισμένοι κατευθύνονται εμμέσως στα μεγάλα κέντρα εκμετάλλευσης της υγείας.
Σας ζητάμε να προστατέψετε τον αυτοαπασχολούμενο φυσικοθεραπευτή από την «θανατική ποινή» στην οποία τον καταδικάζει το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ, η Τρόϊκα και οι επιταγές της.


Για τη Διοικούσα Επιτροπή


Η Πρόεδρος                                                Ο Γ. Γραμματέας

                                               
     ΒΑΚΚΑ ΚΕΛΛΥ                                                ΠΕΦΑΝΗΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ

                

Μετάφραση