16.9.14

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ Το πρόγραμμα άμεσων ενεργειών του ΣΥΡΙΖΑ μόνη ελπίδα για τη σωτηρία του λαού και της χώρας

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ
Το πρόγραμμα άμεσων ενεργειών του ΣΥΡΙΖΑ μόνη ελπίδα για τη σωτηρία του λαού και της χώρας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με την προχθεσινή του ομιλία στη ΔΕΘ, αλλά και με τις ξεκάθαρες απαντήσεις του στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, έδωσε ελπίδα και όραμα στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.Το τεκμηριωμένο ,κοστολογημένο , ρεαλιστικό  και συγχρόνως  ανατρεπτικό πρόγραμμα που  παρουσίασε  δημιούργησε  πανικό  στη  συγκυβέρνηση  των μνημονίων και της υποταγής, για  αυτό  το  λόγο  με την πραξικοπηματικού χαρακτήρα απόφαση είχε απαγορεύσει τη μετάδοση της ομιλίας από τη «δημόσια» τηλεόραση.
Τόνισε όμως, για ακόμη μία φορά ότι, η κρίση πλέον έχει απλωθεί στην Ευρωζώνη και ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση του προβλήματος. Την άποψη αυτή μάλιστα, αρχίζουν  και  την  σκέπτονται  πλέον όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη -με τη θλιβερή εξαίρεση πάντα των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου-, δικαιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα και καθιστώντας τον σημείο αναφοράς σε όλη την ΕΕ, για την αναγκαία όσο ποτέ, αλλαγή στρατηγικής. Έχει καταστεί δηλαδή η ανάγκη σαρωτικής εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές, όχι μόνο προϋπόθεση κοινωνικής σωτηρίας για την Ελλάδα αλλά και το εφαλτήριο για την αναγκαία στροφή σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη μίας κυβέρνησης που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας, εφαρμόζοντας μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και όχι μίας κυβέρνησης που θα σέρνεται πρόθυμα από το άρμα της κ. Μέρκελ, όπως η σημερινή. Στηλίτευσε τη συναίνεσητης κυβέρνησης στις καταστροφικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.Κατήγγειλε την υποταγή της κυβέρνησης στην κ. Μέρκελ, διότι, αντί να συνταχθεί με την πλειοψηφία των κρατών στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και να υπερασπίσει την εθνική κυριαρχία και υπόσταση των υπερχρεωμένων κρατών από τα κοράκια της διεθνούς κερδοσκοπίας, απείχε, ακολουθώντας τη Γερμανία της κας Μέρκελ, συντασσόμενη ουσιαστικά με τα συμφέροντα των κερδοσκόπων.Η συγκυβέρνηση απέδειξε για ακόμη μία φορά, ότι δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας αλλά τα συμφέροντα των δανειστών και των διαφόρων κερδοσκοπικών funds.
Ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι είναι πλέον κοινώς αποδεκτό πως η κρίση χρέους δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή. Γι αυτόείναι απαραίτητες οι συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και η άμεση σύγκληση μίας «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Χρέους». Όλα αυτά φυσικά, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είναι απολύτως απρόθυμη να τα διεκδικήσει, αφού θα έρθει σε ρήξη με τα συμφέροντα που η ίδια εξυπηρετεί.
Ζήτησε επίσης ισχυρή λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο, μορατόριουμ  στην  αποπληρωμή  του  υπόλοιπουκαι τη θέσπιση «ρήτρας ανάπτυξης» ώστε το χρέος να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Επίσης  εξαίρεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, συμφωνία για το «ευρωπαϊκό NewDeal» με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ ξεκαθάρισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα του κατοχικού δανείου  και  των  Γερμανικών  αποζημιώσεων  παραμένει ανοικτό.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης, παρουσίασεένα πρόγραμμα ρεαλιστικό,κοστολογημένο και παράλληλα ανατρεπτικό, χωρίς ίχνος παροχολογίας, και κυρίως ανεξάρτητο από τις όποιες εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Έδωσε έτσι τις απαντήσεις στο μόνιμο ερώτημα των κυβερνώντων και των διαφόρων καλοθελητών τους από τα κρατικοδίαιτα ιδιωτικά ΜΜΕ, «Πού θα βρείτε τα λεφτά;».
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι, δεν πρόκειται για το πρόγραμμα που πραγματικά θα ήθελε να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό που μπορεί, δεδομένων των διαρκώς μεταβαλλόμενων και επιδεινούμενων συνθηκών. Πρόκειται δηλαδή για ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, πρώτο μέλημα του οποίου θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και η αντικατάστασή του με ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, το οποίο θα αξιοποιεί τις πραγματικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και των ανθρώπων της. Ένα Σχέδιο που, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δε θα βασίζεται στα δανεικά ούτε στις ανεκδιήγητες προτάσεις του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ, αλλά στην αναδιανομή των υπαρχόντων πόρων και στη δημιουργία νέου πλούτου.
Το σχέδιο αυτό θα κινηθεί σε 4 πυλώνες:
1.   Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
2.   Άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας
3.   Εθνικό σχέδιο ανάκτησης της εργασίας
4.   Θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος
Το Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με εκτιμώμενο κόστος 2 δις ευρώ, αποτελεί ουσιαστικά ένα πλέγμα προστασίας για τα πιο αδύναμα και πληττόμενα κοινωνικά στρώματα. Περιλαμβάνει: (α) παροχή δωρεάν ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, (β) πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης διατροφής για 300.000 οικογένειες, (γ) δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, δ) πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, (ε) στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, (στ) ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, (ζ) κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
Τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας κινούνται σε 5 βασικούς άξονες που είναι, (α) τα μέτρα για την άμεση άρση της καταστολής στην πραγματική οικονομία, (β) η άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, (γ) Επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, (δ) «νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», με παράλληλη σύσταση ενδιάμεσου φορέα ειδικής διαχείριση ιδιωτικού χρέους, ώστε να εμποδιστεί η αξιοποίηση του ιδιωτικού χρέους ως μέσου άλωσης της περιουσίας του ελληνικού λαού, (ε) Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες. (στ) Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Το εθνικό σχέδιο ανάκτησης της εργασίας περιλαμβάνει (α) την άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας και των εργασιακών δικαιωμάτων, με κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που οδήγησαν και οδηγούν σε μαζικές αδικαιολόγητες απολύσεις, ενοικίαση εργαζομένων κλπ, (β) πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία, διετούς διάρκειας, συνολικού κόστους 5 δις ευρώ, (γ) διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.
Ο τέταρτος πυλώνας αφορά τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους, με ενίσχυση των θεσμών αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και εισαγωγή θεσμών άμεσης δημοκρατίας, ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και κατάργηση του «Καλλικράτη» ώστε να επιτευχθεί η διαφάνεια, η οικονομική αυτοτέλεια και η αποτελεσματική λειτουργία δήμων και περιφερειών, επαναχάραξη του χάρτη λειτουργίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα, με παράλληλη ενίσχυση των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, και δημιουργία βέβαια μίας πραγματικά δημόσιας τηλεόρασης, δημοκρατικής, πολυφωνικής, με την επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση. Επίσης καταργούνται τα βουλευτικά προνόμια, η βουλευτική ασυλία κατοχυρώνεται μόνο στην έκφραση γνώμης και σε ότι αφορά την άσκηση του ελεγκτικού και νομοθετικού του έργου. Τα ποινικά αδικήματα υπουργών δεν έχουν χρόνο παραγραφής, μπορούν να διερευνηθούν οποτεδήποτε προκύψουν αποδεικτικά στοιχεία.
Όλα αυτά τα μέτρα, δεν είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι άμεσες δεσμεύσεις για τη σωτηρία της χώρας και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Θα συνοδεύονται επίσης, από σειρά δράσεων που θα αποσκοπούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και που, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, υπολογίζεται να φέρουν στα δημόσια ταμεία, μόνο τον πρώτο χρόνο, τουλάχιστον 3 δις ευρώ.
Έτσι, το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης του δημόσιου ενδιάμεσου φορέα και το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης της ίδρυσης τραπεζών ειδικού σκοπού που ανέρχεται σε 3 δις ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από τα 11 δις ευρώ του ΤΧΣ για τις τράπεζες.
Το σχέδιο ανάκτησης της εργασίας, θα χρηματοδοτηθεί κατά 1 δις από το ΕΣΠΑ 2007-2013, κατά 1,5 δις από το 2014-2020 και κατά 0,5 δις από άλλα εξειδικευμένα ευρωπαϊκά προγράμματα για την απασχόληση.
Όσον αφορά στις συντάξεις και την αποκατάστασή τους, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδώσει στα ασφαλιστικά ταμεία κομμάτια της δημόσιας περιουσίας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ.
Δέσμευση επίσης αποτελεί ο κύκλος διαλόγου και συναπόφασης με τους πολίτες, που ανήγγειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον προγραμματισμό 13 περιφερειακών προγραμματικών συνεδρίων, ώστε να επιτευχθεί μία μακρόπνοη εθνική και κοινωνική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της χώρας μας.         
Τα ερωτήματα που τίθενται πλέον στην ελληνική κοινωνία είναι ξεκάθαρα. Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησηςή συνέχιση των  Μνημονίων  και  των  μνημονιακών  πολιτικών; Ισχυρή και  αποφασιστική  διαπραγμάτευση ή τυφλή υπακοή στις επιταγές των δανειστών; Ανάπτυξη ή λιτότητα; ΣΥΡΙΖΑ ή μνημονιακή κυβέρνηση;
Τόνισε κατηγορηματικά  ότι Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά εκλογές γιατί βιάζεται να κυβερνήσει. Ζητά εκλογές γιατί έτσι απαιτεί το συμφέρον του ελληνικού λαού, γιατί δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί άλλο η καταστροφή. Γιατί έχει πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και κυρίως έχει την πολιτική βούληση να συγκρουστεί με ντόπια και ξένα συμφέροντα για να το εφαρμόσει. Η απόφαση   βρίσκεται στα χέρια του ελληνικού λαού
Αν   ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικός εταίρος ανοίξει θέμα εκλογικού νόμου, το  μόνο  που  θα  καταφέρει  είναι  να     πείσει  το  λαό  ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης αποδέχονται ότι έχουν χάσει τη δεδηλωμένη και αναζητούν «εκλογικά σωσίβια» ώστε να μετριάσουν την ζημιά.Όμως κανένας εκλογικός νόμος δεν μπορεί να τους διασώσει  από την  επερχόμενη εκλογική συντριβή.

Μετάφραση