2.9.14

Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ)

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ
Προς τον Υπουργό
-   Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
2/9/2014

ΘΕΜΑ:   Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ)

 

Εδώ και τρία χρόνια το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Νόμο 4001/2011, που μεταξύ άλλων προέβλεπε την δημιουργία της ΕΔΥΕ Α.Ε, σαν κρατικό φορέα που θα διαδεχόταν την ΔΕΠ-ΕΚΥ ΑΕ, μετά από δεκατριάχρονη απραξία (1998-2011), λόγω της  αφομοίωσης της  στα ΕΛΠΕ, που ιδιωτικοποιήθηκαν σταδιακά από 25% με τον Ν2593/98 σε 65% με τον N 2941/ 2001 και 100% με την μεταβίβαση του υπολοίπου 35% στο ΤΑΙΠΕΔ.( Η τελευταία μεταβίβαση έγινε κατόπιν εκτέλεσης εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής, σε εφαρμογή των παραγράφων 4 & 5 του άρθρου 2 του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152/Α’) και της υπ’ αριθμ. 206/2012 (ΦΕΚ 1363) απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, ενώ το ελληνικό δημόσιο, ελέγχοντας 100% του ΤΑΙΠΕΔ, ελέγχει έμμεσα τα ανωτέρω δικαιώματα ψήφου της εταιρείας.)

 Σύμφωνα με τον Ν. 4001/11, ο νέος φορέας, η ΕΔΕΥ Α.Ε. έχει αρμοδιότητα  στην:

α. Διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των αποκλειστικών δικαιωμάτων του στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις χερσαίες, υπολίμνιες και  υποθαλάσσιες περιοχές, στις οποίες η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα.
β. Διαχείριση,  έλεγχο και  παρακολούθηση όλων των σχετικών συμβάσεων που έχουν συναφθεί στο παρελθόν από το Δημόσιο ή για λογαριασμό αυτού με τρίτους.
γ. Διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, καθώς και τον προγραμματισμό την ανάθεση και την επίβλεψη εργασιών διερεύνησης και αξιολόγησης του δυναμικού αυτής.
δ. Συγκέντρωση, αποθήκευση, επεξεργασία, αποτίμηση και διαχείριση των στοιχείων και δεδομένων που αποκτήθηκαν ή αποκτώνται κατά τη διάρκεια ερευνών για την αποτίμηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, καθώς και των στοιχείων και δεδομένων που προκύπτουν από την ανάπτυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων και η δημιουργία σχετικού πληροφοριακού συστήματος.
ε. Αιτιολογημένη εισήγηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής των προτεινόμενων περιοχών προς παραχώρηση δικαιωμάτων αναζήτησης, έρευνας και  εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
στ Χορήγηση των αδειών αναζήτησης υδρογονανθράκων σύμφωνα με τις παραγράφους 5 έως και 9 του άρθρου 2 του ν. 2289/1995.
ζ. Προετοιμασία και διεξαγωγή των σχετικών διαγωνισμών για τη σύναψη συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και την προβολή τους στη διεθνή σχετική αγορά.
η. Αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής στους εν λόγω διαγωνισμούς σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
θ. Διαπραγμάτευση των όρων των συμβάσεων για την παραχώρηση δικαιωμάτων, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς και την υπογραφή και υποβολή για έγκριση στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής των σχετικών συμβάσεων σύμφωνα με την παράγραφο 39 του άρθρου 2 του ν. 2289/1995.
ι. Συνεχή και συστηματική παρακολούθηση και έλεγχο της ορθής εκτέλεσης των όρων των παραπάνω συμβάσεων, καθώς και την υποβολή κάθε έτος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) έκθεσης σε σχέση με την πρόοδο των εργασιών και την τήρηση των όρων της σύμβασης από τον ανάδοχο.
ια. Κατάρτιση Κανονισμών Ασφαλείας και Υγιεινής, καθώς και προστασίας του περιβάλλοντος για τις εργασίες της περίπτωσης α΄, οι οποίες εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού.
ιβ. Εκπόνηση οικονομοτεχνικών αποτιμήσεων των προς παραχώρηση περιοχών και ανάλυση των σχετικών επιχειρηματικών κινδύνων, καθώς και οικονομοτεχνικών μελετών ανάπτυξης κοιτασμάτων με στόχο την μεγιστοποίηση του δημόσιου οφέλους από τις εργασίες των επενδυτών.
ιγ. Υποβολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανά τριετία επιχειρησιακού σχεδίου (business plan) προγραμματισμού και υλοποίησης των στόχων της.
ιδ. Συνεχή παρακολούθηση και ανάλυση της διεθνούς ενεργειακής αγοράς, ιδιαιτέρως σε θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και στη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
ιε. Εισήγηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για διάθεση σε τρίτους με αντάλλαγμα στοιχείων και δεδομένων της περίπτωσης δ΄ του άρθρου 146.
ιστ. Εισήγηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη/Ελληνική Ακτοφυλακή για παραχώρηση χρήσης υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων που θα διευκολύνουν τον ελλιμενισμό πλοίων ή άλλων πλωτών μέσων που θα εξυπηρετούν τις υποθαλάσσιες έρευνες.
ιζ. Εισήγηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τον καθορισμό της διαδικασίας και των προϋποθέσεων χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης υπόγειων φυσικών χώρων για την αποθήκευση φυσικού αερίου.
Ιθ. Διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου της ως άνω διαδικασίας και η  παρακολούθηση των σχετικών συμβάσεων.

 

Τρία ολόκληρα χρόνια μετά την ίδρυση του ως άνω φορέα,( 22/8/2011 ΦΕΚ 179), δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα στην κατεύθυνση υλοποίησης του Νόμου, παρά τις συνήθεις δηλώσεις περί άμεσης «εγκατάστασης των γεωτρύπανων», ο φορέας, δηλαδή ο ΕΔΕΥ  παραμένει ανύπαρκτος και η στελέχωσή του φαίνεται παραπέμπεται στις καλένδες .

Μόλις τον Οκτώβριο του 2013 διορίστηκε πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ., ενώ δεν έχουν διοριστεί  τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. και βέβαια, ούτε λόγος για τις επανειλημμένες αναβολές και επαναπροκυρήξεις του προσωπικού που θα στελεχώσει τον Φορέα, πιο συγκεκριμένα,  προκήρυξη 14/2/12, παράταση έως 18/5/12, επαναπροκήρυξη 11/3/13 και έκτοτε πλήρης σιωπή.

 Η ανυπαρξία του θεσμοθετημένου φορέα υδρογονανθράκων, δημιουργεί πλείστες όσες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου της χώρας και αφήνει χώρο για εξωθεσμικές και αδιαφανείς διαδικασίες .

A.      Ερωτάται ο  κος Υπουργός:
1.    Γιατί έχει καθυστερήσει η στελέχωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ.); Δεν βρήκε κατάλληλους Έλληνες Επιστήμονες; Είναι το κόστος του Φορέα απαγορευτικό; Θεωρεί ότι η συνέχιση της χρησιμοποίησης συμβούλων είναι η ενδεδειγμένη απάντηση στο πρόβλημα;
2.    Ποιο το κόστος από την έως σήμερα λειτουργία της  Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ.) και ποιο το κόστος της από σας θεσμοθετημένης ΕΔΕΥ ΑΕ;
3.    Πότε θα στελεχωθεί ο Φορέας; Ποιο είναι το οργανόγραμμα του Φορέα και ποιος είναι ο αριθμός των επιστημόνων που θα τον στελεχώσουν;
4.     Ποιες είναι οι συμβάσεις που έχει υπογράψει το  Υπουργείο  με τους συμβούλους που χρησιμοποιεί; Με ποια κριτήρια έχει προβεί στη επιλογή των συμβούλων; Ποιες συμβάσεις έχουν υπογράψει οι σύμβουλοι αυτοί  και με ποιόν τρόπο ελέγχονται ώστε να διασφαλίζεται το συμφέρον της χώρας μας;
5.     Με βάση ποιους κανονισμούς και οδηγίες θα ελέγχει τις πετρελαϊκές εργασίες που έχουν σχέση με την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων και αφορούν την περιβαλλοντική προστασία και την ασφάλεια εργαζομένων;
6.    Πώς θα διασφαλίσει την τήρηση των περιβαλλοντικών κανονισμών και των κανονισμών ασφαλείας των εργαζομένων στις πλατφόρμες πετρελαίου; Υπάρχει  ελεγκτικός μηχανισμός και ποιος είναι αυτός; 
7.    Τις συμβάσεις που υπέγραψε και που οι χρόνοι υλοποίησής τους αρχίζουν να τρέχουν ποιος θα τις ελέγχει από την στιγμή που ο ΕΔΕΥ ΑΕ παραμένει στα χαρτιά;
8.    Σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο ο ΕΔΕΥ ΑΕ δεν μπορεί να συμμετέχει σε κοινοπρακτικά σχήματα για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Γνωρίζουμε ότι σε πολλά κράτη έχουν ιδρυθεί κρατικές εταιρείες που συμμετέχουν από κοινού με τις ιδιωτικές στις έρευνες και στην εκμετάλλευση. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η άμεση δημιουργία κρατικής εταιρείας εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ώστε να δύναται να συμμετέχει σε κοινοπρακτικά σχήματα για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων;
B.      Αιτούμεθα:
  1. Να κατατεθούν οι συμβάσεις που έχει υπογράψει ο ΕΔΕΥ ΑΕ με τους συμβούλους.
  2. Να κατατεθούν οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι σύμβουλοι αυτοί.
Οι ερωτώντες κα αιτούντες  βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος

Αλεξόπουλος   Απόστολος

Καφαντάρη   Χαρά

Ουζουνίδου Ευγενία





Μετάφραση