19.9.14

Κατάθεση Αναφοράς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου και Ευγενίας Ουζουνίδου, σχετικά με Επιστολή-Ανακοίνωση του Συνδέσμου Μελετητών-Εγκαταστατών Οικιακών & Κτιριακών Φωτοβολταϊκών «Ήλιος», για την ανάγκη σωστής υιοθέτησης του μοντέλου αυτοπαραγωγής

19/09/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κατάθεση Αναφοράς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου και Ευγενίας Ουζουνίδου, σχετικά με Επιστολή-Ανακοίνωση του Συνδέσμου Μελετητών-Εγκαταστατών Οικιακών & Κτιριακών Φωτοβολταϊκών «Ήλιος», για την ανάγκη σωστής υιοθέτησης του μοντέλου αυτοπαραγωγής


Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου κατέθεσαν αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία ζητούν να υιοθετηθεί σωστά το μοντέλο της αυτοπαραγωγής, παραθέτοντας τη σχετική Επιστολή-Ανακοίνωση του Συνδέσμου Μελετητών-Εγκαταστατών Οικιακών & Κτιριακών Φωτοβολταϊκών «Ήλιος».
Παρατίθεται η Αναφορά:
Προς το Προεδρείο της Βουλής
19/09/2014
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
ΘΕΜΑ: «Θέμα πολιτικής απόφασης το Net Metering»
Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου, κατέθεσαν ως αναφορά προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Επιστολή-Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μελετητών-Εγκαταστατών Οικιακών & Κτιριακών Φωτοβολταϊκών «Ήλιος». Με την Επιστολή-Ανακοίνωση αυτή, ο Σύνδεσμος εκφράζει τις αντιρρήσεις του στις συγκεκριμένες προτεινόμενες τροποποιήσεις στην εφαρμογή της αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), τονίζοντας ότι η αυτοπαραγωγή μπορεί α) να μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις νέες καθαρές τεχνολογίες και β) να ανακουφίσει τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες, διαθέτοντας δωρεάν την ενέργεια που περισσεύει στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Πιο συγκεκριμένα, θεωρεί ότι οι περιορισμοί που τίθενται στην Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την εφαρμογή της αυτοπαραγωγής, είναι προϊόν πολιτικής απόφασης και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά, δεδομένου ότι, στο πόρισμα της σχετικής Ομάδας Εργασίας στο οποίο βασίσθηκε το προτεινόμενο κείμενο της σχετικής Υπουργικής Απόφασης:
Α) δεν παρατίθεται καμία τεχνική τεκμηρίωση για την ανάγκη επιβολής ορίων, τόσο στο Διασυνδεδεμένο δίκτυο όσο και στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.
Β) επιβάλλεται η εφαρμογή χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ στο σύνολο της κατανάλωσης των αυτοπαραγωγών, με επιχείρημα την επιβάρυνση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ και την ανάγκη τροποποιήσεων στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται καμία ποσοτική εκτίμηση για την επιβάρυνση του Ειδικού Λογαριασμού, ούτε να αναφέρονται ποιες τροποποιήσεις απαιτούνται και οι λόγοι που δεν μπορούν να γίνουν.
Για τους λόγους αυτούς, ο Σύνδεσμος ζητάει:
1.      Να μην επιβάλλονται όρια στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να εγκαταστήσουν ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για να περιορίσουν την κατανάλωσή τους.
2.      Να απαλλάσσονται από την επιβάρυνση ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ όσοι καταναλωτές συμβάλλουν πρωτογενώς στην μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων όπως οι κάτοχοι μικρών οικιακών φωτοβολταϊκών.
3.      Να μην τίθενται ακόμα μεγαλύτεροι περιορισμοί για τους αυτοπαραγωγούς στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, όταν μπορούν να μειώσουν το συνολικό κόστος των ΥΚΩ και άρα και την επιβάρυνση όλων των καταναλωτών.
Ο Σύνδεσμος θεωρεί επίσης ότι, ένα θεσμικό πλαίσιο που οδηγεί σε αποσβέσεις κεφαλαίου άνω της δεκαετίας, με δεδομένη την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας των καταναλωτών, δεν μπορεί να θεωρείται ελκυστικό.
Τα δίκαια αυτά αιτήματα που θέτει με την επιστολή του ο Σύνδεσμος, μπορούν άμεσα να λυθούν, αν υπάρχει η πολιτική βούληση από την πλευρά του Υπουργείου.
Είναι προφανές ότι, για την κυβέρνηση προτεραιότητα έχει η εγκατάσταση επιδοτούμενων μεγάλων βιομηχανικών ΑΠΕ, που αυξάνουν τους λογαριασμούς και όχι η ώθηση των καταναλωτών στην αυτοπαραγωγή, η οποία θα συμβάλλει και στη μείωση των λογαριασμών σε βάθος χρόνου.

Οι καταθέτοντες βουλευτές
Θανάσης Πετράκος
Ευγενία Ουζουνίδου

Επισυνάπτεται η Επιστολή-Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μελετητών-Εγκαταστατών Οικιακών & Κτιριακών Φωτοβολταϊκών «Ήλιος» (17/09/2014).


Το Γραφείο Τύπου 

Μετάφραση