22.9.14

«Απαιτείται άμεση απόσυρση του νέου οργανογράμματος του ΥΠ.ΠΟ.Α. και αλλαγή στα νέα κριτήρια πρόσληψης των αρχαιολόγων»

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων



ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Απαιτείται άμεση απόσυρση του νέου οργανογράμματος του ΥΠ.ΠΟ.Α. και αλλαγή στα νέα κριτήρια πρόσληψης των αρχαιολόγων»


Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Πετράκος Αθανάσιος καταθέτει ως αναφορά το Ψήφισμα της Απεργιακής Επιτροπής Σωματείου Εργαζομένων του ΥΠ.ΠΟ.Α. στην ΠΕ Λακωνίας με θέμα «Ψήφισμα διαμαρτυρίας για το νέο οργανόγραμμα του ΥΠ.ΠΟ.Α. και τα νέα κριτήρια πρόσληψης των αρχαιολόγων», στο οποίο τονίζεται ότι πρέπει να αποσυρθεί άμεσα το νέο οργανόγραμμα του ΥΠ.ΠΟ.Α. που αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο την Αρχαιολογική Υπηρεσία ιδιαίτερα σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή όπως η Λακωνία και πρέπει να καταργηθούν τα νέα κριτήρια για την πρόσληψη αρχαιολόγων.

Επισυνάπτεται το Ψήφισμα.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.


Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2014



Ο καταθέτων Βουλευτής


Πετράκος Αθανάσιος


Ψήφισμα διαμαρτυρίας για το νέο οργανόγραμμα του ΥΠ.ΠΟ.Α. και τα νέα κριτήρια πρόσληψης των αρχαιολόγων.

Την ίδια περίοδο που μια αρχαιολογική ανακάλυψη όπως αυτή της Αμφίπολης χρησιμοποιείται σε ρυθμούς ριάλιτι ως μέσο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, ο πολύπαθος τομέας του Πολιτισμού, του κατά τα άλλα βασικού πυλώνα για την πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη, δέχεται ένα ακόμα χτύπημα. Βάσει του νέου οργανογράμματος, που επικυρώθηκε χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση με τους εργαζομένους και αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες, καταργούνται οι υπάρχουσες Εφορείες Αρχαιοτήτων με την συγχώνευση των Εφορειών Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και των Βυζαντινών σε μία ανά Περιφερειακή Ενότητα. Μειώνονται οι κενές οργανικές θέσεις σε μια ήδη υποστελεχωμένη Αρχαιολογική Υπηρεσία ενώ σταδιακά καταργούνται και ειδικότητες που ήταν απαραίτητες όπως των ΔΕ σχεδιαστών. Μεγάλο πλήγμα όμως είναι η καθιέρωση  νέων κριτηρίων  για το διορισμό και τις προσλήψεις του επιστημονικού προσωπικού, καθώς απαιτείται πλέον η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου για το δικαίωμα στην διεκδίκηση της εργασίας.
            Σε μια περιοχή όπως η Λακωνία το νέο οργανόγραμμα για την Αρχαιολογική Υπηρεσία μόνο καταστροφικό μπορεί να είναι. Μην ξεχνάμε ότι σε έναν τόπο με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και Ιστορία τα προβλήματα είναι τεράστια, ο μεγάλος αριθμός αρχαιολογικών χώρων που δύσκολα φυλάσσονται και δεν προβάλλονται όπως θα έπρεπε, ο μεγάλος όγκος αρχαιολογικών ευρημάτων που στοιβάζονται στις αποθήκες, το παλιό Μουσείο, το νέο Μουσείο που είναι τόσα χρόνια στον αέρα, η λίστα των οικοπέδων προς ανασκαφή που όλο και μεγαλώνει. Όλα αυτά, σε μεγάλο βαθμό, οφείλονται και  στην έλλειψη προσωπικού, τη στιγμή μάλιστα που το υπάρχον εργάζεται με πενιχρά μέσα και με πολλούς μήνες καθυστέρησης καταβολής δεδουλευμένων (όπως συμβαίνει σε έργα ΕΣΠΑ). Κυρίως όμως οφείλονται στη συστηματική και εγκληματική αδιαφορία της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας για τον πολιτισμό. Προβάλλει την αρχαιολογική έρευνα κατά το δοκούν για το θεαθήναι ενώ η πολιτική της είναι οι απολύσεις σε εναρμόνιση με τις επιταγές της Τρόικας και η υποβάθμιση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που καταστρατηγεί το Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο η πολιτιστική κληρονομιά είναι δημόσιο αγαθό και ιδιοκτησία του Κράτους.
Όμως και η καθιέρωση του μεταπτυχιακού τίτλου ως προαπαιτούμενου δεν είναι μικρότερη ειρωνεία εκ μέρους του Υπουργείου. Ήδη από την προηγούμενη χρονιά έχει καταργηθεί το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών ενώ τώρα θεωρείται απαραίτητο για την διεκδίκηση μιας θέσης ακόμα και σε μια ολιγόμηνη σύμβαση σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας. Το κριτήριο αυτό δεν αποτελεί χαστούκι μόνο για εκείνους που με πολύ αγώνα κατάφεραν να εισαχθούν στα τμήματα Αρχαιολογίας και Ιστορίας και να πάρουν το πτυχίο τους. Είναι χαστούκι και προσβολή για την κάθε οικογένεια που με πολύ κόπο και κόστος στήριξε τον κάθε νέο επιστήμονα καθώς εθεωρείτο ότι το πτυχίο θα είναι ένα σημαντικό εφόδιο για την εύρεση εργασίας. Το νέο οργανόγραμμα απαξιώνει τα πτυχία των πανεπιστημίων, γεγονός που αντίκειται στο Σύνταγμα ενώ βάζει σε έναν αγώνα δρόμου την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου που με τα νέα δεδομένα θα είναι με δίδακτρα. Σε μια εποχή οικονομικής εξαθλίωσης του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού αυτό θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ εκείνων που θα έχουν τα λεφτά για να αποκτήσουν προσόντα για την αναζήτηση εργασίας και εκείνων που δεν θα έχουν την ανάλογη δυνατότητα.
Για όλα τα παραπάνω ζητούμε την συμπαράσταση των τοπικών φορέων για:
  • Την άμεση απόσυρση του νέου οργανογράμματος του ΥΠ.ΠΟ.Α. που αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο την Αρχαιολογική Υπηρεσία ιδιαίτερα σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή όπως η Λακωνία.
  • Την κατάργηση των νέων κριτηρίων για την πρόσληψη αρχαιολόγων.

Απεργιακή Επιτροπή Σωματείου Εργαζομένων του ΥΠ.ΠΟ.Α. στο ν. Λακωνίας


Μετάφραση