12.9.14

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΤΕΙ

12/9/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στο Διεθνές συνέδριο για τον αγροδιατροφικό τομέα που οργανώνει το ΤΕΙ Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Κολέγιο Περρωτής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και το Μανιατάκειο Ίδρυμα, ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, μεταξύ των άλλων τόνισε:

 

 Κυρίες και κύριοι,

 

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου κάνατε να απευθύνω χαιρετισμό. Χαιρετίζω λοιπόν το συνέδριό σας και εύχομαι καλή επιτυχία στους στόχους που έχει θέσει.
Λυπάμαι που θα ξεκινήσω τον χαιρετισμό αυτό κάπως δυσάρεστα, όμως, δυστυχώς, οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον αγρο-διατροφικό τομέα δε μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε αισιόδοξοι.
Η κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας είναι δραματική. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι όταν, και ο ίδιος ο αγροτικός κόσμος γίνεται θύμα των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών αλλά και της πλήρους έλλειψης εθνικού σχεδιασμού για την αγροτική ανάπτυξη της Ελλάδας, εδώ και δεκαετίες, από σειρά κυβερνήσεων.
Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι, μόνο την τελευταία 10ετία, εγκαταλείφθηκε ¼ των γεωργικών εκτάσεων. Μόνο την τελευταία 4ετία, το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 20%, ενώ το έλλειμμα αγροτικών συναλλαγών, μόνο την τελευταία διετία, έφθασε στα 4 δις!
Ερχόμενοι στο σήμερα κυρίες και κύριοι, διαπιστώνουμε ότι, η φθίνουσα αυτή πορεία αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στο περιεχόμενο της νέας ΚΑΠ και στην εφαρμογή της από το ΥΠΑΑΤ
Αντί να υπάρχει μία συγκεκριμένη στρατηγική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα:
Η κυβέρνηση χάρισε  την ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς.
Ο Τραπεζικός όμιλος της Πειραιώς επιδιώκει , μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων, όπως η περίφημη συμβολαιακή γεωργία, να αποκτήσει ρόλο καθοριστικό, να ελέγξει πλήρως το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα όλης της χώρας. Η επικράτηση αυτού του νέου συστήματος, της συμβολαιακής γεωργίας στον πρωτογενή τομέα, συνιστά απόλυτη εξάρτηση του τομέα, από τα μονοπώλια του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος. Και σε μια επικρατούσα μονοπωλιακή κατάσταση, ο εγκλωβισμένος παραγωγός, δεν θα έχει καμιά άλλη επιλογή, καμιά διέξοδο. Θα συμβιβάζεται απλώς με τους όρους της Τράπεζας Πειραιώς και τις τιμές που αυτή θα προτείνει κάθε φορά.
Βλέπουμε επίσης Αγροτικούς Συνεταιρισμούς να εκχωρούνται με διαδικασίες fast track σε ιδιωτικά συμφέροντα, αφού πρώτα βέβαια είχαν απαξιωθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ..
Και βέβαια εχουμε :
-        Την εκτίναξη του κόστους παραγωγής
-        Το εντεινόμενο άνοιγμα της ψαλίδας παραγωγού-καταναλωτή λόγω της ασυδοσίας των καρτέλ, της κυριαρχίας των πολυεθνικών αλυσίδων super-market και τις αθρόες ελληνοποιήσεις προϊόντων
-        Την υπερχρέωση των αγροτών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων
-        Την υψηλή εξάρτηση του αγροτικού εισοδήματος από τις κοινοτικές επιδοτήσεις
-        Την άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή της κυβέρνησης μέσω και του ΕΝΦΙΑ, που βαπτίζει τα καλλιεργούμενα χωράφια χρυσοφόρα οικόπεδα και αναμένεται να επιδεινώσει τα προβλήματα αυτά.
-        Τις τεράστιας συνέπειες που θα προκύψουν από το εμπάργκο που έχει επιβάλλει η Ρωσική κυβέρνηση στα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ.  
Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ούτε στιγμή το τεράστιο θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, την περίφημη Διατλαντική Συμφωνία ΤΤΙΡ, η οποία, δυστυχώς, στα χνάρια της συμφωνίας με τον Καναδά, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την προστασία προϊόντων τεράστιας σημασίας για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, όπως οι ελιές Καλαμάτας, η φέτα και το ελαιόλαδο.
Ποια λοιπόν πρέπει να είναι η απάντηση σε όλα αυτά; Υπάρχει φως στον ορίζοντα; Υπάρχει άλλος δρόμος;
Φυσικά και υπάρχει! Ο δρόμος της ανατροπής της μνημονιακής συγκυβέρνησης και η κατάργηση των Μνημονίων αλλά και των μνημονιακών μέτρων, αποτελεί τη θεμελιώδη προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, για να ανοίξει ο δρόμος για την παραγωγική ανασυγκρότηση και να υλοποιηθούν οι αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.
Η ανασυγκρότηση του αγροτοδιατροφικού τομέα έχει ως προϋποθέσεις την προστασία και στήριξη των μικρομεσαίων παραγωγών και της οικογενειακής γεωργίας . Την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων. Την κοινωνική αλληλεγγύη. Τη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς (λαογραφία, πολιτισμός, διατροφικές παραδόσεις). Τη στήριξη της απασχόλησης και του αγροτικού εισοδήματος. Τη συμπλήρωση με εναλλακτικές δραστηριότητες στα πλαίσια της πολυτομεακής και πολυλειτουργικής γεωργίας .Το κοινωνικό δικαίωμα της πρόσβασης σε προσιτές τιμές .Την αύξηση του βαθμού αυτοδυναμίας της χώρας σε τρόφιμα. Την αύξηση των εξαγωγών .Την ανάπτυξη της παραγωγής με σεβασμό στο περιβάλλον, και προστασίας τη βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων.
Ως ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε για έναν συνολικό εθνικό σχεδιασμό. Για μία Εθνική Αγροτική πολιτική, που θα περιλαμβάνει:
Ι) Μέτρα και  πολιτικές άμεσης μείωσης του κόστους παραγωγής
ΙΙ) Εξυγίανση συστήματος εμπορίας με στόχο την μείωση ψαλίδας τιμών παραγωγού καταναλωτή 
ΙΙΙ) Παροχή ρευστότητας στον αγροτικό χώρο
  • Ρύθμιση αγροτικών χρεών (συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής μέρους τους)
  • Αναστολή πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων αγροτών,
  • Δημόσια αγροτική τράπεζα για την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής
ΙV) Εφαρμογή δίκαιου, απλού και αποτελεσματικού συστήματος φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος. Καταργηση της φορολογησης των χωραφιων
V Στήριξη νεοεισερχόμενων στον αγροτικό χώρο
VΙ) Εξυγίανση και αναγέννηση των αγροτικών συνεταιρισμών με νομοθετική παρέμβαση
VII) Αύξηση προστιθέμενης αξίας αγροτικών προϊόντων
VIII) Ενίσχυση ποιοτικής γεωργίας
 IX) Επαναδραστηριοποίηση του δημοσίου ως αρωγού του αγροτικού τομέα 
 X) Ανάπτυξη της γεωργικής έρευνας και τεχνολογίας
XI) Ειδικές κλαδικές και χωρικές πολιτικές
XII) Χωροταξικός – περιβαλλοντικός σχεδιασμός και στήριξη της υπαίθρου
Πανευρωπαϊκός αγώνας για την ανατροπή των αντιαγροτικών πολιτικών της Ε.Ε. για μια ριζοσπαστική, φιλοαγροτική νέα ΚΑΠ, προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.
Κυρίες και κύριοι,
Εμείς, στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουμε μια γεωργική πολιτική που θα θέτει στον πυρήνα της την πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα για όλους, σταθερά και δίκαια εισοδήματα για τους αγρότες, προσιτές τιμές για τους καταναλωτές, μέσω  οικολογικά βιώσιμων μορφών παραγωγής. Με αυτή τη στόχευση, καλούμε τους έλληνες αγρότες να συνταχθούν μαζί μας, προσφέροντας και οι ίδιοι τις γνώσεις τους και την πολύτιμη εμπειρία τους, για ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και κατά συνέπεια για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Σας ευχαριστώ



Μετάφραση