11.9.14

«Η Κυβέρνηση ναρκοθετεί την αυτοπαραγωγή»

11 /09/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δήλωση
Του υπεύθυνου του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου «Η Κυβέρνηση ναρκοθετεί την αυτοπαραγωγή»


Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τις προτάσεις της κυβέρνησης που έχει καταθέσει προς διαβούλευση γιατί στην ουσία ναρκοθετούν την αυτοπαραγωγή αντί να την ενισχύουν.
Διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ,ΝΔ αντιμετώπισαν τα φωτοβολταϊκά με εγκληματική ανευθυνότητα, αδιαφορία και προσπαθούν το κάθε λάθος τους να το διορθώσουν με ένα νέο λάθος χειρότερο του προηγούμενου.
Η κυβέρνηση αφού τον Ιούλιο αποφάσισε την ενίσχυση με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ΒΑΠΕ ανεμογεννητριών, αρνείται να υιοθετήσει μέτρα που θα ενισχύσουν την διείσδυση των ΑΠΕ(μέσω του net metering) στο ενεργειακό μείγμα της χώρα επωφελώς για τους καταναλωτές καθότι δεν απαιτούν καμία οικονομική ενίσχυση.
Επίσης θέλοντας να κρύψει τα εγκληματικά λάθη στην τιμολόγηση των ΑΠΕ, η περίσσια των αυτοπαραγωγών θα πιστώνεται στον ΛΑΓΗΕ και όχι στα ΥΚΩ όπως θα έπρεπε.
Με τις προτάσεις για την αυτοπαραγωγή το υπουργείο θέλει να θέσει όριο στο μέγεθος της εγκατάστασης αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα θελήσουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή του και να μειώσουν μακροχρόνια το ενεργειακό τους κόστος. Δεν δίνει ισχυρά κίνητρα για την υιοθέτηση του net metering όπως μείωση των ΥΚΩ όταν αυτό είναι εφικτό χωρίς να παρουσιαστεί επιβάρυνση των υπόλοιπων καταναλωτών, αρκεί να διατηρηθεί μια ελάχιστη αναλογία μεταξύ των εγκαταστάσεων που γίνονται στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, σε σχέση με τις εγκαταστάσεις που γίνονται στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο ή μέχρι την απόσβεση τουλάχιστον την απόσβεση του κόστους εγκατάστασης. Τέλος υποχρεώνει τους πολίτες που θα θελήσουν να μειώσουν του λογαριασμούς του ρεύματος με το net metering και εγκαθιστώντας Φ/Β στην στέγη του να ενισχύουν(μέσω του ΕΤΜΕΑΡ) εγκατάσταση όλων των υπολοίπων Φ/Β πλην των ιδιόκτητων καθώς δεν προβλέπεται καμία μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.
Για την κυβέρνηση είναι προφανώς προτιμότερο να εγκαθίστανται επιδοτούμενες μεγάλες και βιομηχανικές ΑΠΕ που αυξάνουν τους λογαριασμούς ρεύματος από το να ωθήσουν τους καταναλωτές στην αυτοπαραγωγή που θα μειώσει και τους λογαριασμούς τους σε βάθος χρόνου.

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση