18.9.14

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ Π.Δ. 108/2013 ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ, ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΨΥΚΤΙΚΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΚΑΥΣΤΗΡΩΝ

18/9/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΦΟΡΑ
 ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ
 ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ Π.Δ. 108/2013 ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ, ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΨΥΚΤΙΚΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΚΑΥΣΤΗΡΩΝ

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρολόγων, Τεχνικών Ψυκτικών Εγκαταστάσεων, Εγκαταστατών Συντηρητών Καυστήρων του νομού Μεσσηνίας, κατέθεσε αναφορά προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και το Υπουργείο Εσωτερικών. Με την αναφορά ζητάει να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 108/2013 και την σχετική Υπουργική απόφαση, που ορίζουν τις διαδικασίες έκδοσης και ανανέωσης των αδειών άσκησης επαγγέλματος των παραπάνω ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα ζητάει:
Την τροποποίηση του Π.Δ. 108/2013 ώστε:
1.   Να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις διάρκειας 12-18 μηνών προκειμένου να αντιστοιχηθούν οι υφιστάμενες άδειες με νέες άδειες χωρίς εξετάσεις.
2.   Να υπάρξει πρόβλεψη για άδεια επίβλεψης-συντήρησης και να δοθεί το δικαίωμα σε μισθωτούς κατόχους αδειών επίβλεψης-συντήρησης, οι οποίοι δεν την είχαν ανανεώσει εντός πενταετίας, διότι δεν υποχρεούνταν. Οι κάτοχοι αυτών των αδειών έχουν σοβαρό πρόβλημα αφού δεν έχουν τα στοιχεία που προβλέπονται στο Π.Δ. προκειμένου να αντιστοιχήσουν τις άδειές τους.
3.   Να δοθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης της προϋπηρεσίας που είχε αποκτηθεί πριν την έκδοση του Π.Δ., για την έκδοση επαγγελματικής άδειας Ηλεκτρολόγου.
4.   Να λαμβάνονται υπόψη προϋπηρεσίες από συγγενή Α βαθμού χωρίς ένσημα, αφού αυτό είναι νόμιμο, με βάση την σχετική νομοθεσία.
5.   Η θεώρηση της άδειας του Ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη καθώς επίσης και οι εξετάσεις απόκτησης της άδειας να γίνονται από τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες.

Επίσης ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει και σε συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς για την επίλυση των παραπάνω θεμάτων.


Επισυνάπτεται η κατατεθείσα αναφορά του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς το Προεδρείο της Βουλής
16/09/2014

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους κ Υπουργούς

  • Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
  • Εσωτερικών

Θέμα: «Τροποποίηση του Π.Δ. 108/2013».

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Πετράκος κατάθεσε ως αναφορά προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και το Υπουργείο Εσωτερικών την επιστολή του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρολόγων, Τεχνικών Ψυκτικών Εγκαταστάσεων, Εγκαταστατών Συντηρητών Καυστήρων του νομού Μεσσηνίας. Με την επιστολή ο Σύνδεσμος ζητάει την τροποποίηση του Π.Δ. 108/2013 ώστε:
6.   Να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις διάρκειας 12-18 μηνών προκειμένου να αντιστοιχηθούν οι υφιστάμενες άδειες με νέες άδειες χωρίς εξετάσεις.
7.   Να υπάρξει πρόβλεψη για άδεια επίβλεψης-συντήρησης και να δοθεί το δικαίωμα σε μισθωτούς κατόχους αδειών επίβλεψης-συντήρησης, οι οποίοι δεν την είχαν ανανεώσει εντός πενταετίας, διότι δεν υποχρεούνταν. Οι κάτοχοι αυτών των αδειών έχουν σοβαρό πρόβλημα αφού δεν έχουν τα στοιχεία που προβλέπονται στο Π.Δ. προκειμένου να αντιστοιχήσουν τις άδειές τους.
8.   Να δοθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης της προϋπηρεσίας που είχε αποκτηθεί πριν την έκδοση του Π.Δ., για την έκδοση επαγγελματικής άδειας Ηλεκτρολόγου.
9.   Να λαμβάνονται υπόψη προϋπηρεσίες από συγγενή Α βαθμού χωρίς ένσημα, αφού αυτό είναι νόμιμο, με βάση την σχετική νομοθεσία.
10.                Η θεώρηση της άδειας του Ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη καθώς επίσης και οι εξετάσεις απόκτησης της άδειας να γίνονται από τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες.
Όπως όλα τα τεχνικά επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή, έτσι και οι Ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες, βιώνουν την οικονομική κρίση και δυσκολεύονται να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία. Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο είναι παράλογο να βάζουμε επιπλέον γραφειοκρατικά εμπόδια και να δυσχεραίνουμε ακόμη περισσότερο την κατάσταση υιοθετώντας αβασάνιστα την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.  

Ο καταθέτων βουλευτής

Αθανάσιος Πετράκος




Επισυνάπτεται η επιστολή του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Τεχνικών Ψυκτικών Εγκαταστάσεων, Εγκαταστατών Συντηρητών Καυστήρων Μεσσηνίας.



Μετάφραση