27.9.14

«Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου στον Άγιο Νικόλαο (Σελίνιτσα) της Μάνης για το πρόγραμμα άμεσων ενεργειών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ»

27 /09/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: «Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου στον Άγιο Νικόλαο (Σελίνιτσα) της Μάνης για το πρόγραμμα άμεσων ενεργειών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ανέπτυξε την Παρασκευή το βράδυ στον Άγιο Νικόλαο της Μάνης το πρόγραμμα άμεσων ενεργειών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Θανάσης Πετράκος, αρχικά αναφέρθηκε στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με την οποία 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και άλλα 3,8 εκατομμύρια βρίσκονται στα όρια.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια, επεσήμανε ότι η μόνη λύση για τη χώρα είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που θα εφαρμόσει η επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
Τόνισε ότι ο άμεσες ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ που δεσμεύτηκε ο πρόεδρός του στη Θεσσαλονίκη θα κινηθούν σε 4 άξονες:

1.       Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης: Παροχή ρεύματος και επιδότηση σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και κατάργηση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
2.       Μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας: Άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από ένα δίκαιο κοινωνικά φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 €, για όλους, «νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση «κόκκινων δανείων», ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού ιδιαίτερα για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 €.
3.       Μέτρα για την ανάκτησης της εργασίας: Kατάργηση όλων των ρυθμίσεων που οδηγούν σε μαζικές απολύσεις, στην ενοικίαση εργαζομένων, επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων,  πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και διεύρυνση του αριθμού δικαιούχων επιδόματος ανεργίας.
4.       Θεσμικοί και δημοκρατικοί μετασχηματισμοί του πολιτικού συστήματος: Θα ενισχυθούν οι θεσμοί της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση, θα καταργηθεί ο «Καλλικράτης» ώστε να υπάρξει διαφάνεια, οικονομική αυτοτέλεια και αποτελεσματική λειτουργία των δήμων και περιφερειών. Επίσης, θα ενισχυθούν τα περιφερειακά ΜΜΕ ενώ θα επανασυσταθεί και η ΕΡΤ ως πραγματικά δημόσια και πολυφωνική, από μηδενική βάση και θα καταργηθεί ο σημερινός νόμος περί μη ευθύνης Υπουργών.
Αναφερόμενος πιο λεπτομερώς στις άμεσες ενέργειες που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον πολύπαθο αγροτικό τομέα της χώρας μας, ο Θανάσης Πετράκος τόνισε ότι αυτά θα κινηθούν στην κατεύθυνση των Μέτρων άμεσης μείωσης του κόστους παραγωγής με επαναφορά του ΦΠΑ γεωργικών εφοδίων στα προ μνημονίου επίπεδα, φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ για όλη την καλλιεργητική περίοδο, εξυγίανση του συστήματος εμπορίας, παροχή ρευστότητας μέσω Τράπεζας ειδικού σκοπού, μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ στον Όμιλο Πειραιώς, δίκαιη και απλή φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος στον αντίποδα των καταστροφικών επιλογών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στήριξη των νεοεισερχόμενων στον χώρο, κλπ.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Θανάσης Πετράκος τόνισε στους παρευρισκόμενους πως οι εκλογές είναι επιτακτική ανάγκη, γιατί αυτό είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και κυρίως έχει την πολιτική βούληση για συγκρούσεις με κάθε είδους συμφέροντα, ώστε να το εφαρμόσει.

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση