24.9.14

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24/9/2014
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο.  ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ


Κατ’ αρχάς, εκ μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση σε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό διεθνές συνέδριο για την ηλεκτροκίνηση.
Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στη ΔΕΗ για την συμμετοχή της, καθώς σε αυτή την σημαντική πρωτοβουλία, μαζί με άλλους 42 εταίρους, υλοποιούν το Πρόγραμμα Green eMotion.
Η ΔΕΗ, ως δημόσια επιχείρηση, υπήρξε πάντοτε πρωτοπόρος σε θέματα που αφορούσαν την ηλεκτρική ενέργεια και την προώθηση τεχνολογιών που σκοπό έχουν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η ΔΕΗ αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που εγκατέστησε φωτοβολταϊκα καθώς και αιολικούς σταθμούς για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αν μάλιστα δεν εμποδιζόταν από τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης στο να διεισδύσει στην αγορά των ΑΠΕ με Φ/Β και αιολικά πάρκα, τώρα θα ήταν και πρωτοπόρος και σε αυτόν τομέα, με τους καταναλωτές να πληρώνουν λιγότερα για την μεταστροφή αυτή.
Ως ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η συμβολή της χώρας μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η σχεδιασμένη ενίσχυση πολιτικών για τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν στρατηγικές προγραμματικές θέσεις του κόμματός μας. Γνωρίζουμε επίσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, ότι οι εισαγωγές αντιστοιχούν σε περίπου 70% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας ενώ περίπου 40% της κατανάλωσης οφείλεται στις μεταφορές. Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιοποίηση εγχώριων ενεργειακών πόρων και η μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές καυσίμων και πρώτων υλών αποτελούν σημαντική παράμετρο του προγράμματός μας. Στην παραπάνω κατεύθυνση, οι παρεμβάσεις που προκρίνουμε, μεταξύ άλλων, στις μεταφορές είναι ανάπτυξη υποδομών και μεγιστοποίηση χρήσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για αστικές και υπεραστικές μετακινήσεις και μεταφορά εμπορευμάτων ιδιαίτερα  υποστηρίζουμε τη μεγάλη  επέκταση των μέσων  σταθερής  τροχιάς  και  την  ηλεκτροκίνηση τους, καθώς και εισαγωγή οχημάτων νέων τεχνολογιών (ηλεκτρικά αυτοκίνητα), ειδικά όταν αυτό μπορεί να συνδυαστεί με την εγχώρια τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη. Η ανάπτυξη λοιπόν τεχνολογιών όπως η ηλεκτροκίνηση είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτές τις βασικές προγραμματικές μας αρχές  και  θέσεις .
Από τη μεριά μας, θεωρούμε ότι η χώρα μας, μέσα από ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένου εθνικού και δημοκρατικού ενεργειακού σχεδιασμού, πρέπει να προωθήσει και να διεκδικήσει την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στους οποίους τα τελευταία χρόνια συντελείται πραγματική επανάσταση διεθνώς και σχετίζονται με την παραγωγή, αποτελεσματικότερη κατανάλωση και εξοικονόμηση ενέργειας. Η ενίσχυση της ακαδημαϊκής έρευνας για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη σχετικών τεχνολογιών και η υλοποίηση προγραμμάτων εφαρμογής τους στις πόλεις της χώρας μας, είναι μερικές μόνο από τις πολιτικές που θα έπρεπε ήδη να έχουν εφαρμοστεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ενέργεια αποτελεί έναν από τους τομείς στους οποίους η χώρα θα πρέπει να επενδύσει ουσιαστικά τόσο για να επιτύχει την παραγωγική της ανασυγκρότηση, όσο και για να μεταβεί στην νέα εποχή, συμμετέχοντας στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη των  νέων ενεργειακών τεχνολογιών. Η συμμετοχή αυτή επιδιώκει να αλλάξει τον ρόλο της χώρας στον καταμερισμό εργασίας τερματίζοντας τον ρόλο της σαν απλό αγοραστή / καταναλωτή τεχνολογίας και αξιοποιώντας το πλούσιο ερευνητικό, επιστημονικό και τεχνικό της δυναμικό το οποίο είτε βαλτώνει στην ανεργία, είτε αναγκάζεται να πάρει τον δρόμο της μετανάστευσης.
Κλείνοντας, και παίρνοντας αφορμή από το γεγονός ότι συνδιοργανωτής της πολύ ενδιαφέρουσας σημερινής εκδήλωσης είναι η ΔΕΗ Α.Ε., θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι αναγκαία προϋπόθεση για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα που ακροθιγώς ανέφερα παραπάνω, είναι η ύπαρξη μιας ενιαίας, ουσιαστικά Δημόσιας, Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που θα αναλάβει, συντονίζοντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (τοπική αυτοδιοίκηση, εταιρείες του κλάδου, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικούς φορείς κλπ.) να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας στις νέες ενεργειακές τεχνολογίες που θα καταστήσουν καθολικά προσβάσιμο από όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις το απαραίτητο αγαθό της ενέργειας.
Συνεπώς η μη υλοποίηση της πράξης 15/23-7-2013 του Υπουργικού Συμβουλίου, που προβλέπει την πλήρη ιδιωτικοποίηση και διάσπαση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ καθώς και η ακύρωση όλων των πράξεων και αποφάσεων που υλοποιούν τη συγκεκριμένη καταστροφική για τη ΔΕΗ πολιτική, είναι πρώτιστος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αύριο.

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση