8.12.14

«Αποσπάσματα της ομιλίας του Θανάση Πετράκου σε εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη για τα ενεργειακά θέματα»

08 /12/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Αποσπάσματα της ομιλίας του Θανάση Πετράκου σε εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη για τα ενεργειακά θέματα»

            Ο υπεύθυνος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια, Θανάσης Πετράκος, μίλησε σε εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια και τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις στον τομέα. Παρατίθενται αποσπάσματα της ομιλίας του:
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε εισαγωγικά ο νομός Έβρου και συνολικά η Θράκη έχουν ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία για την χώρα μας. Δυστυχώς όμως οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις έχουν οδηγήσεις με τις πολιτικές τους τον Νόμο Έβρου και την Θράκη στον οικονομικό μαρασμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και για ιδιαιτέρες πολιτικές ενίσχυσης του νομού Έβρου και της Θράκης
Στην συνέχεια ο Θανάσης Πετράκος κατέστησε σαφές ότι η ενέργεια για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κοινωνικό αγαθό που πρέπει να είναι δημόσιο, αφού αποτελεί βασικό πυλώνα του συνολικού του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε, απαιτείται:
1. Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή, είναι προφανές ότι έχει καταργηθεί, με την κατάργηση το 2009 του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.
2. Ενεργειακή ασφάλεια, η οποία θα επιτευχθεί με:
α) Την αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών αποθεμάτων
β) Τη χρήση διαφορετικών πηγών εφοδιασμού. Σημείωσε μάλιστα πως αν υπήρχε ο South Stream, οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν θα δημιουργούσαν κανένα απολύτως πρόβλημα στην Ελλάδα, αφού με τον αγωγό αυτό θα διασφαλιζόταν η ομαλή ροή ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα
γ) Την αυστηρή εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων για την προστασία του περιβάλλοντος
3. Να ληφθεί υπόψη ότι οι αγωγοί μπορούν, κάτω από προϋποθέσεις, να αποτελέσουν παράγοντα γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας
          Αναγκαίες προϋποθέσεις ωστόσο, για τα ανωτέρω, είναι:
-        Η ύπαρξη Δημόσιων Επιχειρήσεων, οι οποίες όμως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ξεπουλιούνται (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ)
-        Μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η οποία όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, αφού η χώρα παραμένει αυστηρά προσδεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μη εξετάζοντας εναλλακτικές συνεργασίες και συμμαχίες
-        Ιδιαίτερα για την ευαίσθητη περιοχή του Έβρου, πρέπει να αξιοποιηθεί η στρατηγική του θέση, καθώς ο Νομός βρίσκεται σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό (ανεργία, φτώχεια, κλείσιμο Βιομηχανίας Ζάχαρης, καταρροϊκός πυρετός, πλημμύρες, κλπ)
Αναφερόμενος στη σύμβαση του ΤΑΡ, ο Μεσσήνιος βουλευτής τόνισε ότι η σύμβαση αυτή αφήνει ουσιαστικά τη χώρα χωρίς οφέλη, παρά τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ, με τις οποίες υπήρξαν έστω και κάποιες μικροβελτιώσεις. Επεσήμανε μάλιστα ότι θα έπρεπε να συμμετάσχει η χώρα στο κοινοπρακτικό σχήμα, να λαμβάνει τέλη διέλευσης καθώς και να συμμετέχει ισότιμα στην κατασκευή στον αγωγό, πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες (Βουλγαρία, Τουρκία, κα). Αντί αυτών, το μόνο όφελος για τη χώρα, και αυτό υπό αμφισβήτηση, θα είναι 15,6 εκατομμύρια ευρώ από το φόρο εισοδήματος το 2019. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι χάθηκε μία σημαντική ευκαιρία οριοθέτησης της ΑΟΖ με τις γείτονες χώρες, ενώ οι διαδικασίες fast track που επιλέχθηκαν υποτίμησαν το περιβάλλον δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες στις τοπικές κοινωνίες.
Στη συνέχεια, ο Θανάσης Πετράκος τόνισε ότι, αυτή τη στιγμή, το «ενεργειακό παιχνίδι» στο διεθνές περιβάλλον, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σημείωσε μάλιστα ότι, από τη στιγμή που η Ρωσία αποφάσισε να σταματήσει την κατασκευή του South Stream, αναβαθμίζεται ο ρόλο της Τουρκίας ενώ η ελληνική κυβέρνηση παραμένει αμέτοχη, απλώς παρακολουθώντας τις ραγδαίες εξελίξεις.
Επεσήμανε μάλιστα ότι, με βάση τα νέα δεδομένα, θα πρέπει η Ελλάδα να μελετήσει το πώς θα αναβαθμιστεί  ο ρόλος της πχ το Hub που θα δημιουργηθεί στην πλευρά της Τουρκίας, στα σύνορα με την Ελλάδα, να «μοιραστεί» στα δύο. Αυτό όμως προϋποθέτει πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική από την Ελλάδα η οποία αυτή την στιγμή δεν υπάρχει.
Ιδιαίτερα για την πλωτή αποθήκη LNG στην Αλεξανδρούπολη (αλλά και την Νέα Καρβάλη), τόνισε ότι, σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες της χώρας, αλλά και δεδομένης της αναβάθμισης της Ρεβυθούσας, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβάλλει θετικά ούτε καν στη μείωση του κόστους της ενέργειας, αφού δεν υπάρχει κανένας ενεργειακός σχεδιασμός από πλευράς κυβέρνησης.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Θανάσης Πετράκος τόνισε ότι τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενδιαφέρουν οι αγωγοί φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της διασφάλισης εναλλακτικών πηγών τροφοδότησης, με την προϋπόθεση όμως της τήρησης αυστηρών όρων ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος  και οικονομικών ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες. Κάλεσε δε την κυβέρνηση, να ακολουθήσει το πρόσφατο παράδειγμα της Ιταλίας, χαράσσοντας τις σχέσεις της με τρίτες χώρες (πχ. Ρωσία), με βάση τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, σταματώντας να δεσμεύεται μονομερώς από τις όποιες αποφάσεις της Κομισιόν.

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση