6.12.14

Χαιρετισμός του Θ. Πετράκου στην εσπερίδα που διοργανώθηκε από την ΣΚΟΣ με θέμα:" Κορινθιακή σταφίδα: Υγεία και προοπτικές"

06 /12/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, κατά τη διάρκεια επιστημονικής, ενημερωτικής εσπερίδας που έλαβε χώρα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και διοργανώθηκε από την Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ. ΑΣΕ), με θέμα: «Κορινθιακή σταφίδα: Υγεία και προοπτικές», απεύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

            «Φίλες και φίλοι,
Χαιρετίζω την πολύ ενδιαφέρουσα σημερινή σας εκδήλωση για τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα.
Όπως αντιλαμβάνεστε, ως βουλευτής Μεσσηνίας, το ενδιαφέρον μου για το μοναδικό αυτό προϊόν, είναι ιδιαίτερα έντονο.
Γνωρίζετε ασφαλώς όλοι, το ρόλο που διαδραμάτισε η σταφίδα στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αλλά και τη σύνδεσή του με τις μεγάλες εξεγέρσεις του αγροτικού κινήματος στην Ελλάδα. Αναφέρομαι βέβαια στο σταφιδικό κίνημα στην Πυλία, το 1935, που ήταν μετά το Κιλελέρ η μεγαλύτερη αγροτική εξέγερση στη χώρα μας.
Δυστυχώς σήμερα, 80 χρόνια μετά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί, όπως και ολόκληρος ο αγροτικός τομέας της χώρας, και τα οποία έχουμε αναδείξει με πλήθος κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, είναι πολλά και μεγάλα και λίγο πολύ γνωστά.
Όπως σίγουρα γνωρίζετε, η καλλιέργεια της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας απαιτεί τις περισσότερες εργατοώρες από οποιοδήποτε άλλο προϊόν και έχει κατά συνέπεια και μεγάλο κόστος καλλιέργειας. Επιπλέον, η μείωση των ενισχύσεων για τη σταφίδα, η εξαίρεσή της, παρά τις έντονες πιέσεις μας, από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, καθώς και όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο της χώρας, το αυξημένο κόστος παραγωγής, η έλλειψη ρευστότητας μετά και το ξεπούλημα στην ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, η υπερχρέωση των αγροτών και των συνεταιρισμών, η άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή μέσω και του ΕΝΦΙΑ, το ψηλό ενεργειακό κόστος, ακόμη και η αφαίρεση των ενισχύσεων από τους λογαριασμούς των αγροτών με πάσης φύσεως συμψηφισμούς, συνθέτουν ένα σκηνικό που πρέπει άμεσα να ανατραπεί.
Είναι δεδομένο συνεπώς για εμάς ότι, παρά τις δυσκολίες, θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας και τις πιέσεις μας ώστε να μην μειωθούν οι ενισχύσεις στην καλλιέργεια της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας και να μπορέσουν οι παραγωγοί να συνεχίσουν την καλλιέργεια του μοναδικού αυτού προϊόντος.
Υπάρχουν ωστόσο κάποιες κινήσεις που κατά τη γνώμη μου θα μπορούσαν να δώσουν μία σημαντική ώθηση στο προϊόν.
Έχουμε λοιπόν ζητήσει από το ΥΠΑΑΤ και το Υπουργείο Πολιτισμού, να συνταχθεί και διατυπωθεί αίτημα για ένταξη της καλλιέργειας της Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Επισημαίνω ότι η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει για  τη Μαστίχα Χίου.
Έχουμε ζητήσει τη δημιουργία Μουσείου Σταφίδας στην Κορώνη, που θα φέρει μάλιστα το όνομα ενός από τους πρωτεργάτες του σταφιδικού κινήματος, του Τάσου Κουλαμπά. Ενός μουσείου που θα αναδεικνύει, όχι μόνο το προϊόν, αυτό καθαυτό, αλλά και το σημαντικότατο ρόλο που διαδραμάτισε στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού κράτους. Πρέπει να επισημάνω μάλιστα ότι, έχει ήδη συνταχθεί το σχετικό αίτημα και θα διαβιβασθεί άμεσα, από το Δήμο Πύλου-Νέστορος προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τα 2 αυτά θέματα τα έχω θέσει και προφορικά, σε συνάντησή μου με τον κ. Καρασμάνη.
Του έθεσα επίσης, και έχω καταθέσει και πολλές ερωτήσεις σχετικά, την ανάγκη στήριξης και προβολής της Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας, αφού είναι απογοητευτικό να προβάλλονται τόσο πολύ, παντού τα διάφορα super-food, και να μην ακούμε τίποτα για την τεράστια θρεπτική αξία του της μοναδικής αυτής ελληνικής υπερτροφής. Έλαβα μάλιστα την απάντηση από τους ιθύνοντες του ΥΠΑΑΤ ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά προγράμματα της Γενικής Διεύθυνσης Εφαρμογών, που έχουν υποβληθεί από την Παναιγιάλειο Ένωση και την Ένωση Ζακύνθου. Όπως τόνισαν μάλιστα, είναι αναγκαία η ύπαρξη ενοποιημένων προγραμμάτων από τις οργανώσεις σταφιδοπαραγωγών για την καλύτερη προβολή και προώθηση του προϊόντος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Θα ήθελα τέλος, φίλες και φίλοι, να εξάρω την πραγματικά εξαιρετική δουλειά που γίνεται εδώ, στο Χαροκόπειο, για την ανάδειξη ακριβώς των τεράστιων πλεονεκτημάτων της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας, και να σας διαβεβαιώσω ότι τα συμπεράσματά σας αποτελούν για μας το καλύτερο εφόδιο για να διεκδικήσουμε για το προϊόν αυτό τη θέση που του ανήκει στον εγχώριο και παγκόσμιο διατροφικό χάρτη».

Το Γραφείο Τύπου


Μετάφραση