12.12.14

«Η Κινδυνολογία της κυβέρνησης δεν θα περάσει, ο λαός θα δώσει ισχυρή νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ»

12/12/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Η Κινδυνολογία της κυβέρνησης δεν θα περάσει, ο λαός θα δώσει ισχυρή νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ»

Παρατίθενται οι παρεμβάσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων»:
Βίντεο της 1ης παρέμβασης : http://youtu.be/izavJ1i6J0w
Βίντεο Πρωτολογίας: http://youtu.be/2lONqDvgQgo
Βίντεο Δευτερολογίας: http://youtu.be/5Qcq6CT6HA0
Στην 1η παρέμβασή του ο Θανάσης Πετράκος ζήτησε από τον Υπουργό να κάνει δεκτές τις παρακάτω Βουλευτικές τροπολογίες:
 «Θα ήθελα -μια και είναι εδώ ο κύριος Υπουργός και έχουν τεθεί τα ζητήματα για τρεις τροπολογίες- να σας ζητήσω, κύριε Υπουργέ, να δεχθείτε να συζητηθούν οι τροπολογίες, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν την πλήρη ομοθυμία των Βουλευτών, μια και την τέταρτη, την 279 –δεν μιλώ για αυτήν- την αποδέχθηκε ο αρμόδιος Υπουργός. Μιλώ για την τροπολογία με γενικό αριθμό 278 και με ειδικό αριθμό 42 που αφορά τους διακόσιους απολυμένους του ΜΕΤΡΟ. Όπως εξήγησαν και οι προηγούμενοι και ο Δημήτρης ο Στρατούλης πριν, ήδη από το οργανόγραμμα λείπουν πάνω από τριακόσιες θέσεις.
Η δεύτερη αφορά τις ομαδικές απολύσεις των ΚΤΕΛ που ζητούν να επανέλθει το προεδρικό διάταγμα και η τρίτη αφορά την υπόθεση των ναυτεργατών. Θα παρακαλούσαμε τον κύριο Υπουργό να δεχθεί να συζητηθούν για να μπορέσει να υπάρξει ψηφοφορία στο τέλος.»

Η Πρωτολογία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου είναι η εξής:
«Κύριοι συνάδελφοι, ο κύριος Υπουργός, ακολουθώντας την τακτική του κ. Σαμαρά, προχώρησε σε ένα ρεσιτάλ κινδυνολογίας μέσα στη Βουλή, λέγοντας ότι οποιαδήποτε αρνητική ψήφος στον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που πρότεινε η Συγκυβέρνηση, συνιστά πολιτική ανωμαλία για τη χώρα.
Ό,τι και να κάνει η Κυβέρνηση, όσες εκκλήσεις και να κάνουν ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος μάλιστα ζήτησε και από τις αγορές να επιτεθούν στη χώρα, δεν πρόκειται να τρομοκρατήσουν κανέναν. Η κοινωνία δεν τρομοκρατείται. Η κοινωνία ασφυκτιά από την αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις δεσμεύσεις του στη Θεσσαλονίκη, προβάλει το μοναδικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και τη μοναδική ρεαλιστική λύση που υπάρχει για τη χώρα, μια ισχυρή διαπραγμάτευση για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και το πρόγραμμά του για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για να σταθεί ξανά η κοινωνία στα πόδια της.
Απαντούμε: Η Συγκυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς αντιπροσωπεύουν το χάος και το φόβο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει την ελπίδα και τη σταθερότητα στη χώρα. Ό,τι και να γίνει, ο λαός θα εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για μια διαφορετική πορεία της χώρας. Η δημοκρατία και η λαϊκή κυριαρχία θα επανέλθουν στον τόπο του γεννήθηκαν. Όποιος αγνοήσει τις σαφείς επιλογές του ελληνικού λαού, αυτός θα χάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, που θα εγκρίνει ο ελληνικός λαός.
Το e-mail του κ. Χαρδούβελη, το οποίο δείχνει τι περιμένει τον ελληνικό λαό, αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι και θα καταποντίσει την Κυβέρνηση. Αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιμένουν τον ελληνικό λαό άγριες πολιτικές που είναι στο e-mail που έστειλε –επαναλαμβάνω- ο κ. Χαρδούβελης.
Ο κ. Βρούτσης, χθες, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, παραδέχθηκε ότι το 22% των εργαζομένων, δηλαδή τριακόσιες τριάντα μία χιλιάδες εννιακόσιοι δέκα οκτώ εργαζόμενοι, παίρνουν λιγότερα από 445 ευρώ κατά μέσον όρο.
Αυτή είναι η κατάσταση και αυτή είναι η πολιτική την οποία ακολουθεί η Συγκυβέρνηση και χρειάστηκε να υπάρξει εδώ μια ολόκληρη προσπάθεια για να σωθεί ένας άνθρωπος. Την ίδια στιγμή, όμως, θέλω να καταθέσω στη Βουλή ότι πέρασαν οι πέντε μέρες προθεσμίας και χθες αφέθησαν ελεύθεροι δώδεκα μεγαλέμποροι ναρκωτικών στην Καλαμάτα.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Πετράκος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)  
Κύριε Υπουργέ, όσον αφορά το νομοσχέδιο το οποίο φέρνετε, μας είπατε ότι δεν δέχεστε τροπολογίες. Πρώτα απ’ όλα, φέρνετε τροπολογίες μέχρι και αυτή τη στιγμή. Είπατε ότι δεν δέχεστε για λόγους αρχής. Φέρατε τώρα μία τροπολογία και προσπαθεί ο κ. Δρίτσας και οι υπόλοιποι συνάδελφοι απ’ όλες τις πτέρυγες να διαβάσουν, πάνω από πενήντα σελίδες, για ένα σοβαρό θέμα και μας λέτε μετά εσείς ότι δεν δέχεστε καμία τροπολογία βουλευτική ή και τροπολογία που έρχεται αυτή τη στιγμή.
Δεν δέχεστε, δηλαδή, την τροπολογία για να επανέλθει το Προεδρικό Διάταγμα όπως ήταν πριν και να υπάρχει αιτιολογημένη απόλυση των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ. Γιατί το Προεδρικό Διάταγμα που περάσατε μέσα στον Αύγουστο μιλάει για «αναιτιολόγητες» απολύσεις. Ουσιαστικά δίνει το περιθώριο και για αναιτιολόγητες απολύσεις. Και κατατίθεται μια τροπολογία, με γενικό αριθμό 294 και ειδικό 53 και σας λέει να επανέλθει ως ήταν. Τίποτα περισσότερο δεν ζητάνε οι εργαζόμενοι. Ζητάνε να ισχύσει ο κανονισμός της αιτιολογημένης απόλυσης και όχι των αναιτιολόγητων απολύσεων. Δεν το δέχεστε;  
Δεν δέχεστε την πρόταση των συναδέλφων για την προστασία των ναυτεργατών, να παίρνουν κατά προτεραιότητα την αποζημίωσή τους;
Δεν δέχεστε επίσης την τροπολογία –άκουσον, άκουσον!- με αριθμό 298/55 που αναφέρει ότι οι αποζημιώσεις σε θεομηνιόπληκτους, σεισμόπληκτους, πλημμυροπαθείς και το επίδομα ένδειας που καταβάλλει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να είναι ακατάσχετα και ασυμψήφιστα στα χέρια οποιουδήποτε. Διότι, εάν χρωστάει ο δήμος, ο οποίος δίνει το επίδομα, θα το πάρουν από τον πλημμυροπαθή ή από τον θεομηνιόπληκτο! Δεν δέχεστε ούτε αυτό; Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Τι είναι αυτό το οποίο δεν δέχεστε;
Επίσης, δεν δέχεστε και την τροπολογία που αφορά την επαναφορά στο μετρό διακοσίων πενήντα πέντε από τους υπαλλήλους. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν δύο χιλιάδες τριακόσιοι και δύο χιλιάδες εξακόσιες σε οργανικές θέσεις. Δεν καλύπτουν τις θέσεις αυτές, εάν επανέλθουν. Το κόστος δεν ανήκει στη Γενική Κυβέρνηση, άρα δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση.
Αυτοί οι άνθρωποι παραιτούνται από όλες τις δικαστικές αποφάσεις τις οποίες έχουν κερδίσει και δεν ζητάνε καμία αποζημίωση. Ζητάνε μόνο να επανέλθουν στη δουλειά τους. Παραιτούνται από όλες τις αποζημιώσεις. Οι υπερωρίες που πλήρωσε η υπηρεσία το 2012 ήταν 15 εκατομμύρια, το 2013 ήταν 11 εκατομμύρια και οι επαναπροσληφθέντες θα στοιχίσουν μόνο 5 εκατομμύρια και θα λειτουργεί και θα μειωθούν πάρα πολύ. Άρα, θα υπάρχει και οικονομία.
Όταν λοιπόν ακόμα δεν έχει λυθεί το μεγάλο θέμα για το οποίο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ –και υπάρχει στο πρόγραμμά του- ειδική κάρτα μετακίνησης για τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους μακροχρόνια ανέργους και όσους διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, εσείς έρχεστε με το νομοσχέδιο και αντί να λύσετε το πρόβλημα, λέτε: «Εξήντα φορές παραπάνω το πρόστιμο στα αστικά, είκοσι φορές παραπάνω στα υπεραστικά, εάν πιάσουμε κάποιον». Την ίδια στιγμή υπάρχει κόσμος που δεν μπορεί να μετακινηθεί.
Λύστε το πρόβλημα, κάντε αποδεκτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασα πριν από λίγο για το κόστος μετακίνησης, που είναι 120 εκατομμύρια και μετά να συζητήσουμε για κάποια πρόστιμα, όταν κάποιος δεν έχει εισιτήριο.
Επιπλέον, ουσιαστικά διώχνετε τους ελεγκτές και δίνετε τη διαδικασία του ελέγχου των εισιτηρίων σε πρόσωπα, για τα οποία μπορεί να μην έχει ελεγχθεί ούτε το ποινικό τους μητρώο. Υπάρχει καταγγελία που σας έχει κατατεθεί και θέλω να την επαναλάβω, από άνεργο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπέστη προπηλακισμούς από πρόσωπα ιδιωτικής εταιρίας –σεκιουριτάδες- που έχουν αναλάβει τον έλεγχο των εισιτηρίων. Εσείς θέλετε αυτό να το γενικεύσετε.
Γι’ αυτό το ζήτημα έχει καταθέσει υπόμνημα η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας, που σας λέει ότι δεν πρέπει να δοθεί δυνατότητα στους συγκοινωνιακούς φορείς να αναθέτουν εργολαβικά σε τρίτες εταιρίες τον έλεγχο του κομίστρου. Μια τέτοια αντικοινωνική πολιτική θέλετε να κάνετε;
Πέραν των παραπάνω ζητημάτων, ακόμα και η Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών λέτε να μην διορίζεται μετά από ακρόαση της Επιτροπής Διαφάνειας, αλλά μόνο από τον Υπουργό. Δηλαδή, το χειροτερεύετε ακόμη περισσότερο.
Δεν είναι δυνατόν να έρχεστε και να φέρνετε ένα νομοσχέδιο με αυτά τα άρθρα για τους σιδηροδρόμους -όπως είπα- και να γυρίζετε ουσιαστικά εσείς την Ελλάδα στην εποχή της Θάτσερ. Γυρίζετε την Ελλάδα στην εποχή της Θάτσερ. Οι Βρετανοί πολίτες αυτή τη στιγμή κατά 70% ζητάνε να επανέλθει στο δημόσιο. Και εσείς ερχόσαστε και αυτά που έγιναν πριν από τριάντα χρόνια, τα παρουσιάζετε ως το απαύγασμα της προόδου. Και αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστραφεί η χώρα; Και αντί να αναπτυχθεί ο σιδηρόδρομος, εσείς ερχόσαστε να τον διαλύσετε.
Και ερχόσαστε εδώ με τα άρθρα για τους σιδηρόδρομους και διαλύετε τα πάντα με σκοπό να ξεπουληθούν αντί πινακίου φακής; Ο ίδιος παραδέχεστε ότι μ’ αυτό που κάνατε πριν με τις μετατάξεις, τις απολύσεις που έγιναν, ουσιαστικά έχει διαλυθεί το σύμπαν. Και αυτή την ώρα φέρνετε μία τροπολογία και λέτε να γίνει μια προσωρινή επαναφορά τριάντα ανθρώπων για να μπορέσει να λειτουργήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Δεν βλέπετε ποια είναι η πολιτική σας; Θα ζητήσετε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό που διώξατε αυτούς τους ανθρώπους από τον σιδηρόδρομο και δεν μπορεί να λειτουργήσει; Εμείς λέμε ότι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, αυτή η τροπολογία δεν λύνει το ζήτημα. Είναι μια τροπολογία η οποία προσπαθεί να μπαλώσει τις τρύπες.
Τουλάχιστον, με τη δική σας λογική, προσθέστε αντί μηχανοδηγών, γενικότερα –τριάντα για να λειτουργήσουν, αυτό που λέτε- να είναι προσωπικό αμαξοστοιχιών. Κάντε μια νομοτεχνική βελτίωση τουλάχιστον σε αυτό, με βάση τη δική σας λογική.
Και επαναλαμβάνω ότι πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για ό,τι έχετε κάνει στον σιδηρόδρομο. Ερχόσαστε εδώ και διαλύετε το σύμπαν και μας λέτε γιατί δεν ψηφίζουμε το νομοσχέδιο και ότι η χώρα θα καταστραφεί εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί –να είστε βέβαιοι- με απόλυτη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Να είσαστε βέβαιοι!»

Η Δευτερολογία του Θανάση Πετράκου είναι η εξής:
«Πρώτον, είμαστε απολύτως σαφείς στην 2100/56 τροπολογία που ήρθε τώρα για τα ναυπηγεία. Αυτοί οι οποίοι έχουν ευθύνες, αυτοί που με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους έχουν οδηγήσει τα ναυπηγεία εκεί που τα έχουν οδηγήσει και έχουν αφήσει τους εργαζόμενους απλήρωτους συνεχίζουν, παρά το ότι έχουν έρθει και άλλες τροπολογίες -στην αρχή πληρώνονται οι εργαζόμενοι και μετά ξανά-μένουν απλήρωτοι- να μας κουνάνε το δάχτυλο.
Εμείς είπαμε ότι θα ψηφίσουμε «ΠΑΡΩΝ» μόνο και μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη να πληρωθούν και να πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Ένα το κρατούμενο!
Δεύτερον, σχετικά με τον Ερυθρό Σταυρό, το «Ερρίκος Ντυνάν», στην τροπολογία 2093/53, θα ψηφίσουμε «ναι», γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση. Όμως, τονίζουμε σε κάθε περίπτωση ότι πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν στις προηγούμενες διοικήσεις, για να μην τρωθεί περαιτέρω το ήδη τραυματισμένο κύρος του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και να μην υπάρξουν συνέπειες, όπως αυτές που πρόσφατα απείλησαν τον διεθνή Ερυθρό Σταυρό από την Ελβετία.
Τρίτον, σε σχέση με το πρώτο άρθρο της τροπολογίας 2095/54, θα θέλαμε από τον κύριο Υπουργό να απαντήσει, τι είδους έργα περιλαμβάνονται στη ρύθμιση, πόσα έργα είναι σε εξέλιξη και γιατί τόσο μεγάλο διάστημα παράτασης. Πρώτιστο για εμάς είναι το ποια έργα αφορά η ρύθμιση. Διότι εμείς τη διαδικασία της μελετοκατασκευής τη βλέπουμε ανά περίπτωση. Θεωρούμε αρκετά μεγάλο το διάστημα.
Το δεύτερο όμως, άρθρο, είναι καθαρά φωτογραφική ρύθμιση. Το Κοτύχι- Στροφυλιά είναι βιότοπος. Είναι στο δίκτυο NATURA και στη συνθήκη Ραμσάρ. Αυτά τα χρόνια ήταν στο μάτι του κυκλώνα για μια σειρά μεγάλες επενδύσεις.
Έχει γίνει ερώτηση γι’ αυτό το ζήτημα από τη συνάδελφο κ. Γεωργοπούλου-Σαλτάρη σε σχέση με τη διαχείριση των αδρανών υλικών και δεν έχουμε λάβει καμμία απάντηση ούτε από την αποκεντρωμένη διοίκηση, η οποία κρύβεται.
Επίσης, επισημαίνουμε ότι ο φορέας διαχείρισης έχει καταγγείλει με δελτίο τύπου και την προηγούμενη και τη σημερινή παράταση. Γι’ αυτό την καταψηφίζουμε.
Όσον αφορά -και κλείνω- αυτό που είπε ο κ. Κασσής, λυπάμαι που είναι Εισηγητής και δεν παρακολουθεί. Τρεις φορές τοποθετήθηκα για το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο οδηγεί τους οδηγούς των ΚΤΕΛ σε αναιτιολόγητες απολύσεις. Είπαμε ότι στηρίζουμε αυτή την τροπολογία. Το είπαμε τρεις φορές και αυτή τώρα είναι η τέταρτη. Να μην δημιουργεί εντυπώσεις.
Όσον αφορά στη συνέχιση της συζήτησης περί του πολιτικού ζητήματος της χώρας, θα ήθελα να πω προς τους συναδέλφους της συγκυβέρνησης: Μην κάνετε περαιτέρω ζημιά στη χώρα και στο λαό. Μην κινδυνολογείτε. Η κινδυνολογία δεν είναι θετική για τη χώρα και το λαό. Ο λαός έχει δικαίωμα να αποφασίσει με την ψήφο του, εκτός αν νομίζουμε ότι πρέπει να καταργηθεί η λαϊκή κυριαρχία, που δεν νομίζω ότι έχει κανένας τέτοια πρόταση. Άρα, λοιπόν, μην κινδυνολογείτε! Προσφέρατε πολύ κακές υπηρεσίες στον τόπο. Κανένας δεν θα μπορέσει να ανακόψει την πορεία του τόπου προς την πρόοδο.
Όσον αφορά στο τι θα συμβεί, κύριε Πρόεδρε, αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, θα ήθελα να καταθέσω το περίφημο e-mail του κ. Χαρδούβελη για να ενημερωθούν και οι συνάδελφοι που κινδυνολογούν, ποια μέτρα περιμένουν τον ελληνικό λαό, αν δεν προχωρήσουμε σε εκλογές, για να υπάρξει μια προοδευτική πορεία για τον τόπο.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Πετράκος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)»

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση