2.12.14

«Δήλωση του Θανάση Πετράκου για την άρνηση του κ. Χαρδούβελη να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση για τη συμφωνία με τη SIEMENS»

02 /12/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: «Δήλωση του Θανάση Πετράκου για την άρνηση του κ. Χαρδούβελη να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση για τη συμφωνία με τη SIEMENS»


Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, μετά την άρνηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, να προσέλθει στη Βουλή για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την εξέλιξη του εξωδικαστικού συμβιβασμού, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και SIEMENS, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Την ώρα που η ναυαρχίδα της Γερμανικής διαπλοκής η Siemens προκαλεί ξεδιάντροπα τον Ελληνικό λαό, η κυβέρνηση λειτουργώντας ως πιστός υπηρέτης των Γερμανικών συμφερόντων, δεν τολμάει να αντιδράσει στην προκλητική συμπεριφορά της Siemens.
Δεν τολμάει να έρθει ο υπουργός Οικονομικών στην βουλή γιατί πρέπει να απαντήσει γιατί η Siemens η οποία έκλεψε, λεηλάτησε, δωροδοκώντας και πιάστηκε στα πράσα, συνεχίζει να μην υλοποιεί ούτε και αυτή την απαράδεκτη και ετεροβαρή συμφωνία.
Δεν μπορεί να απαντήσει γιατί δήλωσε ότι οι εργασίες της επιτροπής συνεχίζονται κανονικά, ενώ ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής επενδύσεων κος Σελέκος, όπως αποκάλυψε το Βήμα, είχε ενημερώσει και τον κ Στουρνάρα και τον κ Χαρδούβελη ότι πρέπει  να προχωρήσουν σε δήλωση διαμαρτυρίας προς την Siemens για αθέτηση της συμφωνίας.
Δεν μπορεί να απαντήσει η κυβέρνηση γιατί:
Πρώτον, η ίδια η συμφωνία ήταν σκανδαλώδης, αφού είναι ανήκουστο, σε συμφωνία υλοποίησης συμβιβασμού, κυρίαρχου υποτίθεται κράτους, να αναφέρεται ότι «η SIEMENS θα εξετάσει την πραγματοποίηση επενδύσεων διαφόρων τύπων και μορφών στην Ελληνική Δημοκρατία. Μια τέτοια επένδυση, η οποία εξετάζεται, περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα για ένα έργο αξίας άνω των 60 εκατομμυρίων Ευρώ που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων». Αντί αυτού μάλιστα, να έχουμε την πρόταση-κοροϊδία της SIEMENS, για δημιουργία, δικής της χρήσης, ΙΕΚ στην Ελλάδα και η κυβέρνηση, όχι μόνο να μην καταγγέλλει άμεσα τη σύμβαση αλλά να μην διαμαρτύρεται καν προς τη SIEMENS, όπως είχε ζητήσει τον Μάιο του 2014 ο πρόεδρος της Επιτροπής Επενδύσεων από τον κ. Στουρνάρα.
Δεν μπορεί να απαντήσει ο κ. Χαρδούβελης γιατί, όχι μόνο δεν έγινε η επένδυση αυτή, αλλά αντίθετα, η SIEMENS ανακοίνωσε το κλείσιμο της θυγατρικής της ΠΙΤΣΟΣ στου Ρέντη, αντί να επενδύσει τα 60 εκατομμύρια και να την μεταεγκαταστήσει στη Μαγούλα. Ένα εργοστάσιο το οποίο το 2012 είχε 950 εργαζόμενους και σήμερα έχει μόλις 450 και στο τέλος του 2016 θα έχει 150.
Δεν μπορεί να εξηγήσει πώς η επένδυση αυτή, είχε ήδη παρουσιαστεί δύο φορές, το 2009 και το 2011 στους εργαζόμενους. Και με ποια λογική ο κ. Βενιζέλος την συμπεριέλαβε στη σύμβαση για τα αντισταθμιστικά οφέλη από την αποζημίωση το 2012!!!
Δεν μπορεί να απαντήσει πώς είναι δυνατόν να αναφέρει η Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας κ. Παγώνη ότι η Τρίτη συμβατική υποχρέωση της SIEMENS εκπληρώθηκε με την «ανακεφαλαιοποίηση ύψους 157 εκ. ευρώ συνολικά για τις εταιρείες Siemens Α.Ε., Siemens Diagnostics ΑΒΕΕ και Kintec A.E. για το 2012». Δεν μπορεί δηλαδή να εξηγήσει ούτε και ο ίδιος, από πότε η «Ανακεφαλαιοποίηση» θεωρείται «Επένδυση». Και γιατί, παρότι σαφώς προβλέπεται στη συμφωνία, δεν αναφέρεται πουθενά, πού δαπανήθηκαν τα χρήματα αυτά και τι δημιουργήθηκε με τα χρήματα αυτά.
Ούτε μπορεί να εξηγήσει πώς η συγκεκριμένη εταιρία πριν τη συμφωνία απασχολούσε 600 εργαζόμενους και τώρα μόνο 200. Παρά δηλαδή τις δεσμεύσεις, από 1500 εργαζόμενοι συνολικά σε SIEMENS και BSH το 2012, σήμερα έχουν απομείνει 650 θέσεις εργασίας και έχει προγραμματιστεί το 2017 να έχουν μείνει μέχρι 200. Μείον δηλαδή 2000 θέσεις εργασίας στη SIEMENS και τις θυγατρικές της.
Δεν έρχεται να απαντήσει ο κ. Υπουργός γιατί γνωρίζει πως δεν μπορούν τα 2 κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να διεκδικήσουν χρήματα από αυτόν που τα έχει χρηματίσει και στηρίξει.
Δεν μπορεί να απαντήσει ο κ. Υπουργός πώς, 2,5 χρόνια μετά τη συμφωνία, από τα 330 εκατομμύρια που ήταν το συνολικό της ύψος, έχουν υλοποιηθεί μόνο τα 73 (+2 για υποτροφίες), δηλαδή το 22% των δεσμεύσεων. Εκτός και αν και ο ίδιος θεωρεί ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί επένδυση, οπότε θα πρέπει να απαντήσει και στην ερώτηση πώς μια εταιρία προχωρά σε επένδυση περισσοτέρων από 100 εκατομμύρια ευρώ και παράλληλα μειώνονται οι θέσεις εργασίας που προσφέρει, στο ένα τρίτο.
Αναρωτιέμαι τόσο πολύ «κρατάει» η Siemens τα κυβερνητικά στελέχη και δεν τολμούν οι Υπουργοί Οικονομικών να την καταγγείλουν;
Αλλά η ασυλία της Siemens θα τελειώσει σύντομα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την αξιοπρέπεια στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα, με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα πάψει να είναι προτεκτοράτο της Siemens και της Γερμανίας».
Το Γραφείο Τύπου


Μετάφραση