5.12.14

«Ομιλία του Θανάση Πετράκου για τον Προϋπολογισμό του 2015

05/12/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: «Ομιλία του Θανάση Πετράκου για τον Προϋπολογισμό του 2015  

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, μίλησε σήμερα  στη Βουλή των Ελλήνων για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015.
Παρατίθεται το σχετικό βίντεο: http://youtu.be/mLv-u9DFLK0
Η ομιλία του Θανάση Πετράκου, είχε ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο μνημονιακός προϋπολογισμός του 2015 συνεχίζει για 6η χρονιά τη λιτότητα. Συνεχίζει την άγρια φοροεπιδρομή, με νέους φόρους 1,4 δις και πετσοκόβει περεταίρω τις δημόσιες δαπάνες κατά 1,5 δις, σε κοινωνικά κρίσιμους τομείς, για να πείτε ότι πιάσατε τον «προκρούστειο» στόχο του πλεονάσματος.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις καταρρέει η φιλολογία της κυβέρνησης περί εξόδου από το μνημόνιο. Η συγκυβέρνηση εκλιπαρεί την τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκλιπαρεί να μην επιμείνει στην ψήφιση όλων των μέτρων πριν την άνοιξη, τα οποία βέβαια είναι στις 47 σελίδες που έστειλε ο κ. Χαρδούβελης στην τρόικα.
Μπροστά στη χρεωκοπία της κυβερνητικής πορείας, μόνη σας διέξοδος η κινδυνολογία, με στόχο την τρομοκράτηση του λαού. Όταν έχετε ψηφίσει, κάθε χρόνο μέτρα πολλών δις, στήνετε σκηνικό θρίλερ για 1,5 δις.
Όποια κινδυνολογία και να επιστρατεύσετε, ο λαός, όταν γίνουν εκλογές, ένα είναι βέβαιο: Θα αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ό,τι και να σκαρφιστείτε, εσείς και η τρόικα, για να ναρκοθετήσετε το δρόμο της αυριανής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σας τονίζουμε ότι η Ελλάδα της Αριστεράς, με τον Τσίπρα πρωθυπουργό, δεν θα γίνει Κύπρος της Δεξιάς με τον Αναστασιάδη.
Με την ενεργή στήριξη του λαού, θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας μέχρι τέλους, σταματώντας την κοινωνική και οικονομική καταστροφή της χώρας. Δεσμευόμαστε να καταργήσουμε τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες, τα τελευταία 5 χρόνια, προκάλεσαν μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, 1,7 εκατομμύρια ανέργους και 2,5 εκατομμύρια φτωχούς. Δεσμευόμαστε για μία ισχυρή διαπραγμάτευση, με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, που είναι μη εξυπηρετήσιμο, και προφανώς μη βιώσιμο, παρά τα όσα λένε οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 4 δις, σταδιακή επαναφορά μισθών και συντάξεων, ώστε να τονωθεί η ζήτηση, στήριξη των αγροτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, με μείωση του ενεργειακού κόστους και ρήτρα απασχόλησης. Επένδυση στη γνώση και την νέα τεχνολογία, για να γυρίσουν πίσω οι νέοι επιστήμονες.
Η συγκυβέρνηση όμως, μειώνει δραματικά τις δημόσιες επενδύσεις κατά 25% σε σχέση με το 2009.
Μετά από τέτοια δραματική ύφεση, μόνο η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και το σταμάτημα της πολιτικής λιτότητας, είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την δημιουργία και ιδιωτικών επενδύσεων.
Η ενέργεια είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και βασικός πυλώνας, στον οποίο πρέπει να επενδύσει η χώρα για να πετύχει την παραγωγική της ανασυγκρότηση.
Η ανασυγκροτημένη και πραγματικά ενιαία Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, αλλά και η ύπαρξη δημόσιων επιχειρήσεων στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, είναι οι αναγκαίες και ικανές προϋποθέσεις για όλα αυτά.
Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, που είχε ως συνέπεια τη δημιουργία 2 ιδιωτικών ολιγοπωλίων, μαζί με τους υπερβολικούς φόρους, είναι η βασική αιτία που δεν πέφτουν οι τιμές στο πετρέλαιο και τη βενζίνη. Αυτές είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα των εισαγγελέων που από χθες ψάχνουν.
Αντί για τις ιδιωτικοποιήσεις, που είναι το δικό σας story, οι οποίες φέρνουν αποεπένδυση και αυξάνουν ελλείμματα, χρέος, τιμές και δημιουργούν ιδιωτικά ολιγοπώλια, εμείς θα ακυρώσουμε τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΕΛΠΕ, και θα τις ανακτήσουμε πλήρως.
Όπως επίσης θα ακυρώσουμε και την σκανδαλώδη παραχώρηση του ορυχείου της Βεύης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της ΔΕΗ, με ενοποίηση των θυγατρικών της, αναδιάρθρωση της λειτουργίας της, επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων και την περιβαλλοντική τους αναβάθμιση, και πάνω απ’ όλα, στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και επαναλειτουργία της σχολής της ΔΕΗ. Μελέτη και σχεδιασμό, νέων μικρών και μεγαλύτερων υδροηλεκτρικών έργων.
Η κυβέρνηση, αντιθέτως, επιδοτεί με εκατομμύρια τους μεγαλο-ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας και τους χαρίζει χρήματα και του ΕΣΠΑ, αυξάνοντας υπέρογκα το ενεργειακό κόστος.
Και για άλλοθι, κούρεψε τις τιμές στα μικρά φωτοβολταϊκά (οικιακά, αγροτικά και κατοστάρια), τις οποίες όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανεξετάσει με κριτήρια:
Καμία νέα αύξηση στο Ειδικό Τέλος Εκπομπής Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και Μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το σχέδιο και τη βούληση για μείωση του ενεργειακού κόστους, μέσω κυρίως της παραγωγής της από τη Δημόσια ΔΕΗ και παρεμβαίνοντας στο 70% του κόστους που δεν σχετίζεται με την παραγωγή ενέργειας (επιδοτήσεις σε ιδιώτες, υπερβολικοί φόροι, κλπ).
Σταματήστε την περεταίρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, και την δημιουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, το οποίο σκοπεύετε να παραδώσετε στους Γερμανούς.
Κύριοι της συγκυβέρνησης,
Σταματήστε την επίδειξη πολιτικής αναλγησίας απέναντι σε ένα παιδί 20 χρονών, του οποίου κινδυνεύει η ζωή. Οι ευθύνες σας θα είναι τεράστιες από δω και πέρα, για ό,τι συμβεί. Δεν θα σωθείτε μέσω της επίδειξης πυγμής και του σκηνικού «νόμος και τάξη».
 Επιδείξτε πυγμή στους τραπεζίτες που κλέβουν τα χρήματα από τα βιβλιάρια φτωχών βιοπαλαιστών και τους οδηγούν στην αυτοκτονία.
Επιδείξτε πυγμή στους λαθρεμπόρους και στους απατεώνες, Μηλιώνηδες και  Φλώρους.
Επιδείξτε πυγμή στους Χριστοφοράκους, σε όσους δωροδόκησε η SIEMENS. Στην ΙΔΙΑ τη SIEMENS, που δεν τηρεί ούτε την κατάπτυστη συμφωνία.
Αλλά δεν μπορείτε, γιατί η SIEMENS κρατάει στο χέρι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο Χριστοφοράκος κατέθεσε ότι δωροδόκησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ένα πρώην Πρωθυπουργό. Οπότε εξαντλείτε τον τσαμπουκά σας απέναντι στον Ρωμανό και στα ΑΜΕΑ, που χτυπήσατε προχθές.
Η μόνη θετική υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε στον λαό και τον τόπο είναι να προκηρύξετε ΤΩΡΑ εκλογές. Δεν έχει κανένα νόημα ο παρόν προϋπολογισμός. Και επειδή είστε μια κυβέρνηση παραδομένη στην τρόικα, μαζί με την οποία, αν παραμείνετε, θα ολοκληρωθεί η κοινωνική και οικονομική καταστροφή του τόπου, καλούμε την νεολαία και τον λαό να βάλουν τη σφραγίδα τους, με  μαζικά, απολύτως ειρηνικά συλλαλητήρια, ώστε να συμβάλλουν στη δημιουργία θετικών εξελίξεων για τον τόπο. Διότι, το πραγματικό δίλημμα είναι: συνέχιση αυτής της καταστροφικής πολιτικής με αυτή την κυβέρνηση ή ανατροπή της με μια νέα, ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση