8.12.14

«Αλλαγή μετοχικής σύνθεσης στην Ενεργειακή Αιγαίου – Καβάλα OIL με σκοπό την εξαφάνιση του ποσοστού του Συνεταιρισμού των Εργαζομένων ».

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΘΕΜΑ : «Αλλαγή μετοχικής σύνθεσης στην Ενεργειακή Αιγαίου – Καβάλα OIL με σκοπό την εξαφάνιση του ποσοστού του Συνεταιρισμού των Εργαζομένων ».


Με το νόμο 2779/1999 κυρώθηκε η σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΚAΒAΛΑ ΟΙL ANΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για "Την Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού πελάγους μεταξύ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ και της ΑΕ ΚAΒAΛΑ ΟΙL".
 Με τον Ν. 4135 / 2013 και με τον Ν. 4296 / 2014 κυρώθηκαν με ισχύ νόμου η πρώτη τροποποίηση και η δεύτερη τροποποίηση της αρχικής σύμβασης.
 Σύμφωνα με το άρθρο 3 της τροποποιημένης σύμβασης(2ης Τροποποίησης) ορίζεται ότι όλοι οι όροι και διατάξεις της σύμβασης που δεν τροποποιούνται ή συμπληρώνονται με την παρούσα, καθώς και η πρώτη και δεύτερη τροποποιητικές συμβάσεις, παραμένουν σε πλήρη ισχύ, κύρος και ενέργεια .
Έτσι σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 30 σύμβασης όπως αυτή υιοθετήθηκε στο 2779/1999 ορίζονται τα ακόλουθα:
 "Το Ελληνικό Δημόσιο εγγυάται ότι ούτε αυτό, ούτε οποιοσδήποτε άλλος Οργανισμός, πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια ή να λάβει οποιαδήποτε μέτρο, το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ή να περιορίσει ή με οποιονδήποτε τρόπο να επιβαρύνει τα δικαιώματα του αναδόχου, που απορρέουν από την παρούσα σύμβαση."
 Στο άρθρο 39 ορίζεται, ότι λόγω των ειδικών συνθηκών και των σκοπών που συστήθηκε η ανάδοχος εταιρεία στην οποία συμμετέχον οι εργαζόμενοι με ποσοστό 33 %, μόνο με κοινή συμφωνία και σύμφωνη γνώμη του συνεταιρισμού των εργαζομένων θα γίνεται το επενδυτικό πρόγραμμα της αναδόχου εταιρείας, το πρόγραμμα εκμετάλλευσης και οι υποχρεώσεις αυτής. Οποιαδήποτε δε επιφύλαξη, αντίρρηση και αντίθεση του Συνεταιρισμού των Εργαζομένων αποτελεί λόγο για προσφυγή στην ειδική διαιτησία προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ).
 Με εξώδικη επιστολή ο συνεταιρισμός εργαζομένων γνωστοποίησε ότι στις 8-12-2014 και μετά από αναβολή με δικό τους αίτημα από την 10/11/2014, συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση από την πλευρά της πλειοψηφίας με θέμα και σκοπό την μετατροπή του συνόλου των προνομιούχων μετοχών της μετόχου εταιρείας « Εnergean Oil & Gas - Eνεργειακή Αιγαίου Ανώνυμη Eταιρία Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων» σε κοινές ονομαστικές μετά ψήφου και την συγχώνευση με απορρόφηση της Καβάλα Οιl ΑΕ από την Εnergean Oil & Gas - Eνεργειακή Αιγαίου Aνώνυμη Eταιρία.
 Όπως αναφέρει στην εξώδικη επιστολή του ο συνεταιρισμός των εργαζομένων αυτό γίνεται με προφανή σκοπό την απαξίωση και τον εκμηδενισμό του ποσοστού 33% των μετοχών που ανήκει στο Συνεταιρισμό των Εργαζομένων και ανατροπή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρίας εις βάρος των εργαζομένων.
Επίσης στην εξώδικη επιστολή αναφέρεται ότι στις ενέργειες και διαδικασίες αυτές ο Συνεταιρισμός των Εργαζομένων είναι κατηγορηματικά αντίθετος επιπλέον καθώς οι ενέργειες αυτές είναι μη νόμιμες και αντίθετες με την κυρωθείσα με το νόμο 2779 / 1999 καλούν το δημόσιο ως όφειλε να διασφαλίσει την νομιμότητα, προστατεύοντας και την τοπική οικονομία της Καβάλας .
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1.      Ποιά η θέση της κυβέρνηση και των αρμοδίων Υπουργών απέναντι σε όσα σχεδιάζει η Ενεργειακή Αιγαίου και πως σκοπεύει να υπερασπιστεί τόσο τα συμφέροντα του Δημοσίου όσο και του Συνεταιρισμού των Εργαζόμενων αν με πράξεις της ΓΣ των μετόχων μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής τους;
2.      Θα επιτρέψει η κυβέρνηση να χαθεί κάθε δυνατότητα των εργαζομένων ελέγχου της KAVALA OIL και των κοιτασμάτων του Πρίνου και των γύρω περιοχών;
3.      Θα επιτρέψει η κυβέρνηση όλα τα οφέλη να τα ιδιοποιηθεί η Ενεργειακή Αιγαίου με μια απλή τροποποίηση μετοχών στην αρχική σύμβαση ή θα παρέμβει διασφαλίζοντας την νομιμότητα και τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Πετράκος Αθανάσιος
Αλεξόπουλος Απόστολος
Ουζουνίδου Ευγενία

Καραγιαννίδης Χρήστος 

Μετάφραση