ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Λαύρος κατά της επικείμενης χωροθέτησης της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Καλλιρόη Μεσσηνίας, ο Θανάσης Πετράκος, βουλευτής Μεσσηνίας, τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ξεσπαθώνει εναντίον του Περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη. Με συνέντευξή του στην "Ε", καταγγέλλει δημόσια διαβούλευση-παρωδία με προειλημμένες αποφάσεις για την εξυπηρέτηση μεγαλοεργολάβων και ημετέρων και τονίζει πως αν το έργο γίνει όπως προγραμματίζεται, θα καταστρέψει περιβαλλοντικά μια περιοχή και οι δημότες θα το χρυσοπληρώσουν από κάθε άποψη.
- Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι βουλευτές Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ κι ειδικά εσείς με αφορμή το θέμα των σκουπιδιών έχετε ξεκινήσει «πόλεμο» εναντίον του αρμόδιου περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη…
«Στο θέμα της χωροθέτησης και διαχείρισης σκουπιδιών συνέβησαν μια σειρά από παρατυπίες οι οποίες εκθέτουν τον περιφερειάρχη. Η παρουσίαση της μελέτης απ' την ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, δεν ήταν μόνο παρωδία της δημόσιας διαβούλευσης αλλά αποκαλυπτική, για την επικίνδυνη πολιτική των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη διαχείριση των απορριμμάτων, που εφαρμόζει η τροϊκανή συγκυβέρνηση κι ο συνοδοιπόρος της τρόικας και του Φούχτελ στην αυτοδιοίκηση, κ.Τατούλης. Ξεφτίλισαν θεσμούς και συλλογικά όργανα με, εν κρυπτώ, αποφάσεις».
- Καταγγείλατε αδιαφάνεια...
«Το έγγραφο Τατούλη προς τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και το Ράιχενμπαχ στις 30/11/2012 πρότεινε μεταξύ άλλων, τα εξής πρωτοφανή: Διαδικασία περιβαλλοντικής εξαίρεσης` προφανώς δηλαδή μιλάμε για διαχείριση απορριμμάτων χωρίς έγκριση μελετών περιβαλλοντικών όρων. Επίσης, να ρυθμιστούν θέματα ΦΠΑ και να υπάρχει δυνατότητα εμπροσθοβαρών πληρωμών, δηλαδή δώρα σημαντικά για τους μεγαλοεργολάβους, τα οποία ενδεχομένως δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής τμήματος έργου και πριν την ολοκλήρωσή του κ.ά. Ζητήσαμε στοιχεία και μελέτες αλλά ουδέποτε μας δόθηκαν. Ο κ.Τατούλης αρνιόταν και μιλούσε για απόρρητα στοιχεία` προφανώς γιατί οι αποφάσεις ήταν προειλημμένες κι υπαγορευμένες απ' τα συμφέροντα της αναδόχου εταιρείας…».
- Η λογική λέει ότι ουδείς στην Ελλάδα θέλει σκουπίδια στον τόπο του...
«Μακριά από εμάς αυτή η λογική. Στη χωροθέτηση της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι υποχρεωμένοι όσοι έχουν την ευθύνη -κυβέρνηση κι αυτοδιοίκηση- να σέβονται όρους και κανόνες, που έχουν θεσπιστεί. Δεν μπορούμε να βάλουμε τα σκουπίδια, όπου να’ ναι, χωρίς κανόνες, χωρίς μελέτες και χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Διότι, η Καλλιρρόη προτάθηκε, επειδή συμφέρει οικονομικά την εταιρεία. Η προτεινόμενη διαχείριση έχει πολλά σκοτεινά σημεία».
- Όπερ μεθερμηνευόμενο;
«Πρώτον εκχωρήθηκε η χωροθέτηση στον ιδιώτη, ενώ είναι υποχρέωση της πολιτείας και της περιφέρειας. Δεύτερον, έχουμε θέσει δημόσια ερωτήματα προς την κυβέρνηση για πιθανή διαπλοκή της ΤΕΡΝΑ και του κ.Τατούλη. Το 2012, η τεχνική εταιρεία ΗΛΙΟΧΩΡΑ του ομίλου ΤΕΡΝΑ ανέλαβε το έργο Άστρους-Τρίπολης ( ολοκλήρωση εργασιών Κουμπίλα-Λουλούδι προϋπολογισμού 5.300.000€) μετά από διαγωνισμό έναντι αστείας έκπτωσης 5,5%, όταν οι μέσες εκπτώσεις, σε τέτοια μεγάλα έργα είναι πάνω από 30%. Στη συνέχεια ανέθεσε υπεργολαβία στην κατασκευαστική εταιρεία ΚΑΣΤΑΤ, συμφερόντων της οικογένειας Τατούλη…!».
- Πολλές φορές έχουν κατηγορηθεί εταιρίες για σφιχτό εναγκαλισμό αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι ούτε τίθεται οικογενειακή ευθύνη. Επί του πρακτέου...
«Αν μη τι άλλο, είναι απαράδεκτο να επιλέγεται χωροθέτηση των σκουπιδιών σε απόσταση λίγων μέτρων από το χωριό Καλλιρρόη. Είναι περιοχή που λόγω της μορφολογίας της οι άνεμοι θα μεταφέρουν τη δυσοσμία, με συνέπεια να γίνει ανυπόφορη η ζωή των κατοίκων σ' όλα τα γύρω χωριά».
- Μήπως τα παραλέτε λίγο;
«Κάθε άλλο. Ειδικά στη Μεσσηνία η αντίδραση των πολιτών είναι καθολική. Συμμετέχουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, με επικεφαλής το δήμαρχο Οιχαλίας, διότι κινδυνεύει να καταστραφεί μια πολύ όμορφη περιοχή. Ο σκοπός είναι να προλάβουμε να μην καταστραφεί. Εκτός από το γεγονός ότι είναι περιβαλλοντικά απαράδεκτα όσα συμβαίνουν στην Πελοπόννησο και με πλήρη αδιαφάνεια, οι δημότες θα επιβαρυνθούν με μεγάλη αύξηση δημοτικών τελών. Κρύβουν επίσης ότι στην άκρη του «τούνελ» της διαχείρισης είναι η καύση».
- Η άλλη λογική όμως μιλά για χωματερές και κοινοτικά πρόστιμα κι ότι «έξω απ' το χορό πολλά τραγούδια λένε». Ποια περιοχή θα προτείνατε ως ΣΥΡΙΖΑ για τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο;
«Δεν είναι δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ και γενικά των κομμάτων να προτείνουν χώρους, που πρέπει να προκύπτουν μετά από σοβαρές μελέτες` με ευθύνη των αρμόδιων δημόσιων φορέων ΥΠΕΚΑ κι Αυτοδιοίκησης, οι οποίες πρέπει να υπακούουν σε επιστημονικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια και όχι να εξυπηρετούν την μέγιστη κερδοφορία των εταιρειών».
- Αναφέρεστε στην ΤΕΡΝΑ αλλά ίσως κάποιοι πουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν έρθει «δικοί» του θα πάρουν τα έργα...
«Δεν αντιδικούμε με την ΤΕΡΝΑ. Οι εταιρείες κάνουν την δουλειά τους και ο στόχος τους είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους. Το θέμα είναι να κάνει η πολιτεία και εν προκειμένω η Περιφέρεια την δουλειά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ριζικά διαφορετική πολιτική για την διαχείριση των απορριμμάτων».
- Που σημαίνει;
«Είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή του έργου μέσω ΣΔΙΤ. Πρέπει ν’ ακυρωθούν τα καταστροφικά σχέδια Τατούλη και να εφαρμοστεί βιώσιμο μοντέλο εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, με κριτήριο την υπεράσπιση του κοινωνικού συμφέροντος κι όχι των εργολάβων. Είμαστε ξεκάθαρα εναντίον της βιολογικής ξήρανσης και της θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων, διότι κρύβουν εξαιρετικά μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία. Επιβαρύνουν πολύ τα δημοτικά τέλη, ενώ αφήνουν τεράστια κέρδη στους εργολάβους που δραστηριοποιούνται στο χώρο των απορριμμάτων».
- Κι όμως ενώ στην Ελλάδα φαγωνόμαστε για τα σκουπίδια η Κύπρος τα εξάγει και βγάζει λεφτά. Εμείς τι δεν κάνουμε σωστά;
«Αντί για ΧΥΤΑ κι εργοστάσια καύσης σκουπιδιών που θα τα εκμεταλλεύονται μεγαλοεργολάβοι, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να δημιουργηθούν μικρές αποκεντρωμένες μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με σύγχρονες προδιαγραφές, στην ιδιοκτησία ομάδας δήμων, υπό τον έλεγχο των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες θ’ απολαμβάνουν και τους καρπούς της διαχείρισης. Η υιοθέτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει και οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Δεν θα δώσει βέβαια κέρδη στις μεγάλες εταιρείες, όπως κάνει η κυβέρνηση κι η ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου»